SHARE
  • Камион се вряза в множеството от хора, наблюдаващи фойерверките по случай 14 юли – Денят на Бастилията, във френския курортен град Ница в четвъртък вечерта и е карал поне 2 километра
  • Шофьорът на камиона впоследствие е открил стрелба по хората
  • Той е убит от полицията на място
  • 84 души са загинали по първоначални данни, включително и деца
  • Поне 100 са ранени
  • Извършителят е 31 годишен тунизиец, френски гражданин, живеещ в Ница, по данни от документа, намерен в камиона. Не се знае, обаче, дали той е негов
  • По първоначална информация от българското МВнР няма данни за пострадали български граждани

Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че атаката е от “терористичен характер” и удължи извънредното положение в страната, което тъкмо вчера той самият обяви, че изтичаше на 26 юли и няма да бъде продължавано, с още три месеца. За да обезпечи сигурността в страната френският държавен глава е разпоредил привличането на сили от резерва на армията.

“Цяла Франция е под заплахата на ислямския тероризъм”, каза Франсоа Оланд в своето извънредно изявление късно тази нощ. Още акценти:

  • Франция е разтърсена на своя национален празник, 14 юли, символ на свободата, защото правата на човека са отречени от фанатиците и Франция е тяхна мишена.
  • Ние ще подсилим нашите действия в Сирия и Ирак. Ние ще продължим да удряме тези, които ни нападат от своята бърлога.

Първи реакции:

Франсоа Оланд, президент на Франция

Франция е плачеща, скърбяща, но тя е и силна и винаги ще бъде по-силна от фанатиците, които днес искат да я ударят.


Манюел Валс, министър-председател на Франция:

Фресният град Ница бе разтресен от тероризма в деня на нашия национален празник. Болката е огромна, страната е в траур. Французите сме готови да го посрещнем.


Ан Идалго, кмет на Париж

От името на парижани изразявам нашаната най-братска подкрепа към хората от Ница. Нашите градове стоят заедно.


Доналд Туск, председател на Европейския съвет, на среща между лидерите на ЕС и Азия в Монголия:

Европейските и азиатски лидери почетоха паметта на жертвите от атаката в Ница. Ние сме обединени срещу насилието и омразата.


Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

Трогнат съм и натъжен от ужасното изпитание, което сполетя красивия град Ница в този ден на национален празник. Бих искал да изразя своята солидарност с жертвите, техните семейства и всички френски мъже и жени, които днес са в траур след един страхлив терористичен акт. Франция може да разчита, че Европейската комисия ще продължи да я подкрепя, както ще подкрепя и останалите държави от Европейския съюз, в борбата срещу тероризма, както вътрешният, така и външният за ЕС. Нашата решителност остава все толкова твърда, колкото е нашето единство.

 


Росен Плевнелиев, президент на България

Актът на терор в Ница е посегателство срещу основите на нашата цивилизация. Република България е разтърсена и категорично и остро осъжда това посегателство срещу основите на нашата цивилизация. Този потресаващ акт на безпомощност показва, че трябва да останем единни и решителни в борбата си срещу заплахите на терора. Наш общ дълг е да обединим усилията си и да работим за изграждането на един по-сигурен и мирен свят. Позволете ми, от името на българския народ и от мое име, да поднеса нашите най-дълбоки съболезнования на близките на жертвите и да изразя надежда за бързо възстановяване на пострадалите. В този труден за френския народ момент тъжим заедно с Вас за загиналите. Убеден съм, че ще останете непоколебими в усилията си отговорните за това нечовешко дело да бъдат разкрити бързо и да понесат цялата строгост на закона.


Бойко Борисов, министър-председател на България:

Потресен съм от терористичния акт в Ница. Моите най-искрени съболезнования към семействата на жертвите #Nice06Барак Обама, президент на САЩ

От името на американските граждани, осъждам по най-строн начин това, което изглежда, че е ужасяваща терористична атака в Ница, Франция, при която са загинали и ранени десетки невинни граждани. Нашите мисли и молитви са със семействата и близките на убитите. Искрено пожелаваме на всички ранени пълно възстановяване. Възложих на моя екип да поддържа връзка с френските власти и предложихме помощ за разследването на атаката и да изправим отговорните за това пред правосъдието. Ние стоим в солидарност и партньорство с Франция, нашия най-стар съюзник, в техния отговор и тяхното възстановяване от това нападение. В Деня на Бастилията, си припомняме за изключителната устойчивост на демократичните ценности, които са направили Франция вдъхновение за целия свят и знаем, че характерът на Френската република ще оцелее дълго след тази ужасявашна и трагична загуба на живот.


Джон Кери, държавен секретар на САЩ

От името на всички американци и особено онези, които са обвързани с Франция, аз отправям нашите най-дълбоки съболезнования към приятелите и семействата на убитите и се надяваме на бързо възстановяване на ранените. Бях горд да стоя до лидерите на Франция по-рано днес, по време на празнествата по случай Деня на Бастилията, в Париж. Съединените щати ще продължат да стоят твърдо с френския народ в това трагично време. Ще предоставим, каквато подкрепа е нужна. Нашето посолство в Париж полага всички усилия да установи състоянието на американските граждани в Ница. Всеки американски гражданин в Ница трябва да се свърже с приятелите и семейството си, за да ги информира за своето положение.


Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ

Още веднъж, изглежда, че терористите са ударили един от нашите най-близки съюзници в Европа. Нападнали са семейства, които са празнували историята и културата на своята страната в Деня на Бастилията. Всеки американец е в пълна солидарност с френския народ и казваме в един глас: „Ние няма да бъдем сплашвани. Ние никога няма да позволим на терористите да подкопаят нашите егалитарни и демократични ценности, които са в основата на нашия живот. Нашите мисли и молитви са със семействата на онези, които бяха убити и наренени, както и с всички наши приятели от Франция .“


Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада:

Канадците са шокирани от нападението в Ница тази вечер. Съчустваме на жертвите и сме солидарни с френския народ.


Тереза Мей, министър-председател на Обединеното кралство

Шокирана съм и натъжена от ужасяващата атака в Ница миналата нощ. Сърцата ни са с френския народ и с всички, които загубиха любим човек или са били ранени. Все още не ясна цялата картина, но поне 80 души са умрели и много други са били ранени. Това са невинни жертви, които са чествали национален празник с техните приятели и семейства. Работим в спешни обстоятелства, за да установим дали британци са били засегнати от нападението. Нашият посланик пътува днес към Ница с консулски служители, които ще направят каквото могат за всеки засегнат. Поисках от моя заместник-съветник по националната сигурност да председателства среща на КОБРА с високопоставени служители, в която да бъде разгледано какво знаем и какво можем да направим, за да помогнем. Също така днес ще говоря с президента Оланд, когото ще уверя, че и днес Обединеното кралство стои рамо до рамо с Франция както толкова често правихиме и в миналото. Ако се окаже, както се опасяваме, че това е терористична атака, то тогава ще удвоим нашите усилия да победим тези брутални убийци, които искат да унищожат нашия начин на живот. Трябва да работим с Франция и нашите партньори по света, за да се застъпим за нашите ценности и нашата свобода.

 


Садик Кан, кмет на Лондон

Потресен съм от това неописуемо нападение над Ница. Мислите и молитвите на милиони лондончани са с жертвите на тази ужасяваща атака, техните семейства и приятели. Лондон страда заедно с вас и заедно сме решени да победим тероризма.


Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България:

Във Франция отново бе извършен терористичен акт.

Вчера, по време на нашия национален празник, празник на един народ, въстанал за своята свобода. Няма съмнение, че желанието на терориста е било да нанесе удар именно на тази толкова емблематична дата за съвременната история на Европа.

Всички французи в България са отправили взор към своите близки и се притесняват за тях. В тези тежки часове достигащите до нас безброй свидетелства на солидарност от страна на нашите български приятели ни носят утеха.

Бих искал лично да благодаря на министър-председателя и на министъра на външните работи за думите на солидарност, които изрекоха днес.

Благодаря и на председателката на Народното събрание и на всички български депутати за съпричастността, която спонтанно изразиха днес.

Благодаря на г-жа Йорданка Фандъкова, която дойде толкова бързо в посолството лично да поднесе пред мен своите съболезнования.

Както президентът на Републиката обяви вчера, извънредното положение на цялата територия на Франция ще бъде удължено с три месеца.