SHARE

България е парламентарна република с влиятелен президент – единствената личност, легитимирана с гласовете на всички. Президентът държи ключови назначения в съдебната система, службите за сигурност и армията, съставя служебни правителства и има водеща роля във външната политика на страната. Той може да задава важни теми от дневния ред на обществото, да осигурява приемственост в институциите и да дава глас на онеправданите. Всеки от досегашните президенти е оставил – за добро или лошо – сериозна следа в най-новата ни история. На следващия се пада тежкото бреме да представлява страната в един нов свят на множество преплетени кризи. Огромният морален недостатък в българските институции и крайно усложнената външнополитическа обстановка означават, че идващите избори са най-важните от създаването на институцията досега. Затова за нас е важно да изразим своята позиция.

В последните години България е жертва на два интимно свързани процеса: последния етап на завладяването на държавата от мафията и опита на поне една чужда държава да ни отклони от европейския ни път чрез мощна корупционна и пропагандна атака. И двата процеса са обратими, но единствено с неуморна работа на активното гражданско общество и малцината достойни държавници и магистрати, които не служат на мафията. Жизненоважно е да изберем достоен, проевропейски президент, който активно ще противостои на корумпираното статукво.

Заради биографията и компетентността си, заради културата си и спокойната си увереност, заради убеждението си, че мястото на България е в Европа, а властта е отговорност, а не привилегия, нашата подкрепа получава Трайчо Трайков.

Като изключим комичните кандидатури, към които се присъедини и тази на най-проваления министър-председател в най-новата ни история, изборът остава между Румен Радев, Ивайло Калфин, анонимния кандидат на ГЕРБ и Трайчо Трайков.

Човек, чийто единствен доказан талант е в авиацията, Радев е объркан и неадекватен по сложните социални, морални, съдебни и икономически проблеми. По всичко личи, че генералът вярва, че просто ако закупим резервни части за самолети от Русия, всички проблеми в България магически ще изчезнат. Невъзможно е да разчитаме на лоялността на един довчера натовски генерал, който днес се кълне в любов към Русия, която – заедно с други престъпления срещу международния ред – от няколко години води тежка инфомационна атака срещу България и други страни от НАТО и ЕС. Дали кандидатът на БСП е нестабилен човек, който може в рамките на два дни напълно да промени геополитическите си убеждения? Или по-лошо: дали той е служил в една натовска армия против собствените си убеждения?

Каквото и да е отключило страстната любов към Кремъл у Радев, той очевидно няма нито компетентността, нито моралните качества да бъде президент и главнокомандващ на една страна, която е член и принадлежи на два съюза на ценности в лицето на ЕС и НАТО.

Въпреки сравнително умерения си образ Ивайло Калфин от над 15 години е лоялен и безпрекословен сътрудник на Георги Първанов, известен още като агент Гоце от ДС. В днешните опасни времена един трети мандат на Първанов, маскиран зад него, би бил пагубен за България. За десетте си години като президент Първанов неуморно работи за руските енергийни интереси. Поредният милиард, който сега плащаме за една непостроена и ненужна атомна електроцентрала, е пряк резултат от това. Първанов е и архитект на омотаването на България в проекта „Южен поток“, заради който руската държава директно назначи правителството на Орешарски чрез историческа изборна манипулация и засили докрай натиска си срещу крехката българска демокрация. Той създаде и легендарно корумпираната тройна коалиция, в която можем да намерим корените на голяма част от огромните грабежи на обществени средства. И ако един руски гамен, отскоро зам.-председател на Думата, нагло твърди, че Русия ще изкупи България, трябва да знаем, че пръв сред продавачите е Георги Първанов. Ивайло Калфин никога не е показвал каквото и да е несъгласие с действията на ментора си. Затова и за нас е ясно, че глас за него е глас за Кремъл.

Името на кандидата на ГЕРБ е неизвестно, но вече знаем какъв тип президентство предлага той. Маневрите на Борисов от последните месеци демонстрират, че той се е „поучил от грешката си“ с Плевнелиев и ще назначи безгласен фигурант. Неловките опити на премиера да угоди на Путин и Ердоган, докато се усмихва на западните лидери, обещават президент, който е готов да казва „да“ на всичко без оглед на дългосрочните последици. Подкрепата за безумния Изборен кодекс, лишил милиони българи от право на глас, показва, че машината на ГЕРБ не вижда смисъл да инвестира в популярен кандидат, защото има други лостове за печелене на избори. Медиите на мафията с ентусиазъм подкрепят всеки потенциален кандидат на Борисов. ГЕРБ получиха исторически шанс да покажат, че са научили уроците от управлението на Корпоративната търговска банда, чието лице бе показно избрано за шеф на ДАНС, който проиграха. Премиерът вече не се преструва, че лавира между интересите на гражданите и интересите на мафията. 

Името на кандидата на ГЕРБ всъщност няма значение. Дори и Борисов да издигне убеден европеец, процедурата по издигане е в същината си евразийска. Чакането до последния момент, отказът от реален президентски дебат, засилващото се внушение, че ни назначават фигурант, са методи на политическа сила, която търси абсолютна власт, а не демокрация.

Кандидатурата на Трайчо Трайков изпъква с особена сила на този фон. За разлика от кандидата на ГЕРБ Трайков не е анонимен. Той обяви кампанията си рано и с готовност говори за плановете си като президент. Неговата публична биография е добре известна. Стажът му като енергиен експерт и после министър го прави компетентен да работи по най-важния икономически въпрос в България: как да изградим независима и чиста енергийна система и как да се отървем от шантажа на мафията и руско-турските й покровители. Доколкото премиерът Борисов днес изглежда като едноличния ръководител на модела #КОЙ, Трайков има огромната чест да бъде наречен от самия Борисов „най-голямата кадрова грешка“. Действително той отказа да играе мръсната игра с АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“. Като президент Трайков не би мълчал за поредната „опраскана“ съдебна реформа, за чудовищната корупция в прокуратурата, за огромните заплахи за националната ни сигурност, идващи от Изток.

Ние подкрепяме Трайчо Трайков за президент, защото е независим – както от политическата сила, която го издига, така и от мафията. Защото вярва във върховенството на правото, външнополитическите му възгледи изцяло съвпадат с най-добрия интерес на страната: засилена роля в Европа, силно и лоялно членство в НАТО. Ще гласуваме за Трайчо Трайков и защото кандидатурата му е мажоритарна и публична – в съвсем пряк смисъл той е единственият кандидат за президент, който има шанс да бъде избран, а не назначен.