SHARE

От Чарлз Мейнс, за The World

Убиването на онлайн тролове може да бъде самотен бизнес. Питайте Людмила Савчук от Русия, която за първи път разкри историята на руската кампания за дезинформация през 2014 година.

Журналистката и тогава 33-годишна майка на две деца – Савчук, започнала да забелязва уебсайтове и профили в социалните медии, които атакуват местни активисти на опозицията в родния й град Санкт Петербург с честота, която не е виждала преди.

Постовете са твърде сходни. Вербалните атаки са твърде координирани. Така че, когато Савчук по-късно научава, че организацията, сочена, че стои зад кампаниите – Агенцията за интернет изследвания (АИИ) – наема пишещи, тя кандидатства.

„Исках да вляза там, за да видя как работи, разбира се – казва Савчук. – Но най-важното беше да се види дали има някакъв начин това да бъде спряно.“

Тя е наета като блогър и й казано да докладва на „Савушкина“ 55, безлична четириетажна офис сграда в покрайнините на града.

Веднъж попаднала вътре, Савчук е зашеметена да види стотици предимно млади руснаци, работещи като платени тролове на ротационни смени.

Бродейки по залите, когато й възможно – камерите са навсякъде – Савчук открива, че АИИ е пълна с различни „отдели“. Има „раздел новини“, „сеячи в социални медии“ и група, посветена на производството на визуални мемета, известни като „демотиватори“.

Въпреки разделението на труда съдържанието е изключително уеднаквено. САЩ, ЕС, украинското проевропейско правителство и опозицията на Русия са редовни цели за презрение. И тогава идва реда на руския президент Владимир Путин – очевидно нито един руски триумф под неговото управление не е твърде малък, за да оправдае празничен туит, мемe или пост.

„Всеки работник има квота за попълване всеки ден и всяка нощ“, казва Савчук. „Защото фабриката работи денонощно. Никога не спира. Нито за секунда.“

Работата понякога граничи с абсурда: в един момент Савчук трябва да се преструва, че е гадателка на име „Кантадора“ и да смесва разговори за астрологията, кристали и редките скъпоценни камъни с прокремълски опорни точки. (Едно от най-точните предсказания на Кантадора е победата на Владимир Путин в бъдещите от тогавашна гледна точка президентски избори в Русия през 2018 г.).

Този тип меко тролене, казва Савчук, на практика доказва, че АИИ е способна да достигне дори до най-маргиналната и аполитична публика в Русия, чието онлайн присъствие все повече се разширява.

Общо Савчук прекара само два и половина месеца в АИИ, преди да разкрие Фабриката за тролове в местен вестник.

Нейниото заключение: Тролската ферма е проект на Кремъл, управляван от мрачен местен ресторантьор на име Евгени Пригожин.

Пригожин помага на Путин по време на официална вечеря в известен ресторант близо до Москва

Докато Пригожин отрича тези обвинения, името му може да звучи познато на американската публика. Често наричан „готвач на Путин“ заради близките си връзки с руския президент, Пригожин е поставен под санкции на САЩ през 2018 г. заради това, което американските власти твърдят, че е координиран опит за намеса в американските избори.

Но това? Всичко това ще дойде по-късно.

Още преди местният трол да се превърне в грамаден международен скандал, Савчук се насочва към граждански активизъм: изнася лекции по дезинформация и се опитва да назове и позори участниците в тролската ферма. „Действах като всеки журналист“, казва тя. „Отидох и по-далеч. Осъзнах, че статията не е достатъчна.“

Така тя дори съди АИИ в руски съд през 2015 г. и спечелва символична победа за 1 рубла за нарушения в трудовия кодекс.

Решението на съда вади наяве работата на Агенцията за интернет изследвания, казва Иван Павлов, адвокат по правата на човека, който представлява Савчук по делото.

„Мога да правя сравнения с Ал Капоне. Американското правителство не можеше да го съди, защото е гангстер, но го хванаха за укриване на данъци“, казва той на The World.

Междувременно Савчук продължава да публикува мислите си за противодействие на дезинформацията чрез своя основен онлайн инструмент: своя Facebook профил. И това е мястото, където страшната история на Савчук има дори още по-странен обрат.

След завръщането си от конференцията за дезинформация във Вашингтон през ноември, Савчук открива, че нейният Facebook акаунт е необяснимо блокиран.

Повтарящите се опити да го възстанови и удостовери самоличността си с паспорта й не стигат доникъде. И накрая, в средата на февруари – бум. Без обяснение профилът й е възстановен.

Защо се е случило това е все още е загадка. Facebook не отговори на въпроси от The World за казуса.

Савчук обаче твърди, че троловете на АИИ може да са засипали платформата с доклади за профила й. Тя отбелязва, че проблемите й с Facebook са започнали едва, след като тя открито е говорила за заплахи, които е получила от хора, свързани с Евгени Пригожин.

Тези заплахи не са преувеличени. През октомври миналата година независимият вестник „Новая газета“ публикува разследване, в което се твърди, че хората, свързани с Прогижин, стоят зад нападения над фигури от опозицията и блогъри.

Има и друга възможност: Савчук е пострадала от кампанията на Facebook за отстраняване на фалшиви руски трол акаунти. Ръководителите на компанията рекламират тези усилия на фона на засиления контрол от страна на Конгреса след изборите през 2016 г. А някои западни медии погрешно са идентифицирали Савчук като „бивш трол“.

Така или иначе, Савчук се чувства опарена от преживяването. Тя казва, че е смятала, че работата й срещу АИИ помага на Facebook да разбере как може да се манипулира платформата му. „Когато Facebook ме блокира – казва тя, – Вече не можех да правя това.“

В същото време стреса и изолацията в интернет взимат своята жертва. Савчук не крие, че е претърпяла срив в резултат от изобличаването на АИИ.

И макар че не съжалява, че е започнала битката, този „убиец на тролове“ – сега на 37 години – вече не е убедена, че може да спечели войната.

Въпреки че миналата година бе официално обвинен от разследващия екип на специалния адвокат Робърт Мълър, „готвачът на Путин“ си е супер, отбелязва Савчук.

Неотдавнашно разследване за Пригожин предполага, че медийната му империя и правителствени договори са се увеличили видимо, отакто АИИ е извадена на светло.

Въпреки това или може би заради това – вниманието от страна на САЩ, хубавите неща продължават да се случват в живота на Пригожин.

Тук можете да прочетете историята, която за срещата между една финландска журналистка и руската пропагандна машина.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.