SHARE

Продължават чистките на президента Реджеп Ердоган в Турция, където съдът отхвърли молбата “Уикипедия” да бъде пусната отново. Достъпът до онлайн енциклопедията е спрян на територията на страната от седмица насам, а арестите на държавни служители продължават. Междувременно лидерът на македонските социалдемократи Зоран Заев е “готов да прости” на президента Георги Иванов и да работи за сформирането на ново правителство, а румънският конституционен съд отхвърли възраженията срещу закона, който ще забрани на осъждани лица да бъдат членове на правителството.

“Гръцки апелативен съд отказа да екстрадира двама бивши турски войници, които Анкара обвинява за участие в неуспешния опит за преврат през юли миналата година, съобщи Anadolu Agency. По този начин нито един от общо осемте турски войници в Гърция не е предаден от Атина на Турция.

За двамата освободени в четвъртък военнослужещи от Анкара са изпратили второ искане за екстрадиране, след като първото е било отхвърлено през януари”, по данни на агенция “Фокус”.
В последните дни на април 9000 полицаи бяха освободени от работа, а над хиляда бяха арестувани от турските власти в поредната фаза от чистката на президента Реджеп Ердоган, която започна след опита за преврат миналата година. След спечелването на референдум за увеличаване на президентските му права с минимална преднина миналия месец, Ердоган насочва вниманието си към пречистването на държавния апарат, чиято опозиция би могла да възпрепятства консолидирането на властта му. Броят на арестуваните от миналата година насам е над сто хиляди, а в затвора излежават присъда 47 000 души, сред които граждански служители, журналисти, активисти. 

Отхвърлени са всички възражения срещу закон №90, който ще забрани на осъдени лица да стават членове на правителството в Румъния. Законът попречи на председателя на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, съден са изборни измами, да заеме премиерския пост и впоследствие той определи закона за несправедлив и “противоконституционен”.

Лидерът на македонските социалдемократи Зоран Заев е “готов да прости” на президента Георги Иванов и да работи за сформирането на ново правителство. Заев, който бе ранен от активисти на своя опонент и бивш премиер Никола Груевски, е получил информация за достигнато мнозинство в парламента и призовава за право за формиране на правителство. След кървавите конфликти в Македония, в които активисти на ВМРО-НПДЕ нахлуха в парламента, страната бе призована да уважава демократичните норми и закони, а президентът Иванов бе критикуван за отказите да позволи на социалдемократите да съставят кабинет.

Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом направи визита в Косово, по време на която призова за диалог със Сърбия и “диалог по важните теми за страната като борбата срещу организираната престъпност и ратификацията на споразумението за гранична демаркация с Черна гора“.

„Призовавам властите и опозицията да започнат диалог, защото борбата срещу организираната престъпност и корупцията, както и ратификацията на демаркационното споразумение се нуждаят от изпълняване, за да може Косово да получи безвизов режим“ предава агенция “Фокус”.

Междувременно бе внесен вот на недоверие срещу правителството на Иса Мустафа, а опозицията е убедена, че той ще бъде успешен и ще доведе до разтрогване на правителството и нови избори в Косово.

Бюлетина изготви Йоанна Маринова

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.