SHARE

През изминалата седмица България бе отразена в световните медии през надпревата за генерален секретар на ООН, но редица международни издания са отразили и надигащата се ислямофобия в страната в контекста на приетата забрана за бурки и още по-радикалните предложения на националистите в парламента. 

Ислямофобия

От американското издание Newsweek представят предложените ислямофобски закони през погледа на едно българското семейство Емин.

“Не са много студентите в Софийския университет, които носят хиджаб, така че 20-годишната Айше Емин се откроява. Откакто тя се мести в българската столица преди две години, воалът й привлича нежелано внимание. Но през последните няколко месеца тя получава по-враждебни коментари и погледи. Нейният съпруг, Мустафа, който също следва в университета, има брада и се моли редовно; някои от неговите състуденти, казва той, го смятат за „радикален“ заради това.”

От изданието обръщат внимание на това, че тези предложения са част от “наскоро надигналата се ислямофобия” в Европа, с която “десните партии в много страни от ЕС захранват страха и омразата” срещу мюсюлманската религиозна общност. 

“Патриотичният фронт, дясна българска партия, която е в управляващата коалиция, предлага серия от закони, които според критиците ще направят дискриминацията срещу мюсюлманите част от правния ред на страната. Парламентът вече одобри един от тях – забрана за жените да носят забрадки, които дори частично покриват лицата им.

Ако българските законодатели одобрят и останалата част от неясно формулираното законодателство, на чужденци ще бъде забранено да извършват религиозни проповеди; чуждестранното финансиране за всички вероизповедания ще бъде спряно; ще бъде задължително да се използва български език по време на всички религиозни обреди; и „радикалният ислям“ ще се счита за нарушение на закона наред с другите неща. (Законодателството определя привържениците на „радикален ислям“ като тези, които призовават за създаването на „Ислямска държава“, насилствено налагат ислямски норми на другите, призовават за свещена война или набират средства за ислямистки терористични групировки.)

Други страни в Европейския съюз, включително Франция, Латвия и Белгия, са наложили забрани за скриване на лицето, но предложеният в България закон за забрана на „радикалния ислям“ ще бъде първият в ЕС. Ако бъде приет, законодателството ще засегне предимно мюсюлманите, чиито семейства са живели в България в продължение на векове – етническите турци, помаците и ромите.

Анализаторите казват, че не е известен нито един случай на роден в България мюсюлманин, който да се е присъединил към екстремистка група в Близкия изток. Но това не пречи на десните политици в страната да прокарват една от най-антимюсюлманските програми в Европа.

Критиците твърдят, че новите закони не посягат само на мюсюлманите, но те нарушават правата и на други вероизповедания, включително и юдаизма и християнството. От българското Главно мюфтийство и католическата църква осъждат мерките, така както и Централният израилтянски духовен съвет в София. „Предложените промени в Закона за вероизповеданията са още една стъпка в отстъплението от демократичните принципи“, се казва в изявление на съветът.

Статии за приетия на 30 септември закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, по известен като “закона за бурките”, се появиха и в други медии като Huffington Post и британския в. Independent.

Голямата игра за ООН

Другата основна тема, в която е замесена България, е и надпреварата за генерален секретар на ООН, която вече има своя фаворит Антонио Гутереш – след вчерашното последно предварително гласуване на ООН. През изминалата седмица обаче бе издигната и номинацията на Кристалина Георгиева, както и се проведе нейното последващо изслушване. Добри отзиви на нейната кандидатура се появиха в издания като Financial Times и Guardian, а от Deutsche Welle смятат, че тя е “най-добрият избор за генерален секретар на ООН”.

Кристалина Георгиева най-накрая убеди своя премиер, че тя има най-голям шанс да бъде генерален секретар на ООН”, пише германската медия, като авторите откроят петте причини, за да подкрепят кандидатурата ѝ – характера ѝ, факта, че е жена и е от Източна Европа, че до момента не е била част бездействащата на моменти машина на ООН и заради нейната биография.

След изслушването на Георгиева пред Общото събрание на ООН тя получи и похвали от Washington Post за нейните планове, ако оглави ООН. Интересен бе коментарът на Денис Фиджералд за UN Tribune, който пише, че Кристалина Георгиева задоволява критериите на Русия за жена от Източна Европа, но Москва може да ѝ наложи вето за позицията (както и стана).

“Освен ако не бъде сключена тайна сделка за подкрепата на Москва за Георгиева. Тя би включвала вдигане на санкциите на ЕС срещу Русия и гарантиране на висок пост в Секретариата на ООН, като Foreign Policy предава, че Москва иска да оглави Департамента по политически дела, който в момента е воден от САЩ.”

За Брекзит и Северна Корея

От Bloomberg са потърсили реакцията на българското правителство за излизането на Обединеното кралство от ЕС, след като британският премиер Тереза Мей обяви, че преговорите ще започнат до края на март 2017 г.

“В България заместник-министърът на външните работи Румен Александров заяви, че има „още много неясноти“ около излизането на Великобритания от блока на 28-те страни, след като часовникът започна да тиктака.

„Истински важният въпрос е колко време ще отнеме целият процес  – и това ще зависи от началните позиции на Великобритания, която все още не са ясни. Колкото по-далечна е от позицията на другите европейски страни, толкова по-дълго време ще продължат преговорите.”

Интересна новина се появява в англоезичното издание The Korea Herald, за това, че посолството на Северна Корея в България отдава сградата си под наем на български фирми и приходите отиват за поддържането на диктаторския режим на Ким Чен Ун в народната република.

Северна Корея генерира валута чрез незаконни сделки с недвижими имоти в България, съобщиха дипломатически източници, заради което се надигат призиви София да предприеме мерки. Източници твърдят, че посолството на Пхенян в източноевропейската държава, е отдало част от сградата си в София на две търговски дружества, „едното от които се занимава с организация на сватбени тържества, а другото е IT фирма“.

Истории за два града

“Имам афинитет към България – толкова пренебрегвана и недооценявана – и все пак така очарователна, по един славянски начин”, пише Рик Стийвс за Toronto Sun, в която разказва за културното богатство на странати ни, което преминава през различни епохи – от древността, през средните векове до комунизма и нашето време, – всеки период е оставил нещо в българската столица.

В Paste Magazine намираме и седемте причини, заради които трябва да се посети Пловдив – Античния театър, етнографския музей, виното, галериите, Стария град, Бачковския манастир и ресторанта „Гастролинея“.

“Една чаша вино ще ви направи философ. Повече от две и вече сте магаре”, е бил съветът, който пловдичани са дали на авторът на статията, който отбелязва, че “виното е в центъра на културата и бизнеса на Пловдив още от древните времена на траките“.

*На снимката: 24-годишна българска булка с помашки произход.

SHARE