SHARE

Президентът проведе първите консултации с премиера в оставка Бойко Борисов. Какво точно двамата са си говорили не стана ясно, защото след срещата Борисов бе зает с други мисли.

Той заяви, че: “Референдумът е много опасно оръжие, ако не се използва в името на хората. Представете си, че искаме референдум за 1000 лева пенсии и 1% данък, ще съборим ли държавата с този референдум, ще я съборим, и затова са толкова опасни популистите, които си играят с това, което искат хората. Кой не иска да взема повече пари? Ние сме длъжни да мислим за всички и да си говорим честно и почтено, пък каквото изберат избирателите”.

По принцип е забранено с референдуми да се решават въпроси за “размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски”.

Борисов заяви също така, че предсрочните избори трябва да се проведат по нови правила, които да отразят референдума за мажоритарен вот, но не уточни как точно ще стане това. 

Към следващия президент Румен Радев премиерът отправи препоръка “да не си пожелава жената на ближния. защото може да стане негова. Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде, сега има възможност да пази граници, да вдига пенсии, да строи, да не строи, да прави „Белене“, да ходи в Крим, каквото иска, без никаква опозиция и без съпротива”.

Президентът също така днес се отправи на посещение в Малта, където го прие малтийският държавен глава  Мари-Луиз Колейро Прека. Двамата обмениха мнения по теми от европейския и международния дневен ред, взаимодействието в рамките на Европейския съюз и задълбочаването на двустранните отношения в редица сектори.

Днес бяха приети от парламента и бюджетите на НЗОК и НОИ за 2017 г. с гласовете на ГЕРБ и РБ, които използваха подкрепата на Патриотичния фронт за бюджета на НЗОК и  на депутатите на Христо Ковачки за този на НОИ.

От един ден насам правителството е в оставка и заваляха съдебни спорове, в които както винаги главен участник е прокуратурата.

Здравният министър в оставка Петър Москов може да бъде обвинен от прокуратурата заради скандала с ваксините от началото на годината. Тогава България получи 100 хил. дози петвалентна ваксина „Пентаксим“ от Турция в замяна на 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. От прокуратурата още тогава образуваха разследване за икономическата целесъобразност по сделката и вече е повдигнато обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био”.

Днес “Правен свят” предават, че Москов е призован да се яви в столичното следствие и е възможно той и двамата негови заместници да бъдат обвинени по случая.

Прокуратурата също повдигна обвинение на Румен Овчаров заради сделката с  АЕЦ “Белене”, от която са нанесени щети на НЕК в размер на над 190 млн. евро. Делото също е за безстопанственост и по него вече е повдигнато обвинение на двама бивши изпълнителни директори на НЕК от времето на кабинета „Станишев“ – Любомир Велков и Мардик Папазян.

Европейската комисия даде на съда в Люксембург България заради неизпълнение на разпоредбите за електронните паспорти и разрешения за пребиваване. Държавата ще трябва да отговаря защо не е създала единно звено за контакт, което да гарантира задължителния обмен на информация, при положение че тя е трябвало да създаде такова до 20 май 2012 г. За последните четири години комисията е изпратила до държавата както предупредително писмо, така и мотивирано становище с надещата, че България ще се съобрази със законодателството на ЕС.

Друго дело бе повдигнато от бившия подуправител на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем по делото за източването на КТБ. Той от своя страна съди прокуратурата и Народното събрание за неправомерно освобождаване от длъжност, предава „Правен свят”. Той иска обезщетение в размер на 40 000 лева от българската държава.

В съседна Румъния също са превзети от предизборни съдебни драми. Председателката на румънската избирателна комисия Ана Петру бе арестувана три седмици преди парламентарните избори в страната. От Националната дирекция „Антикорупция“ обвиняват председателя на избирателната комисия, че през 2008-2009 г. е поръчала услуга в размер от 210 000 евро от дружество, в което участва съпругът й. Агенцията я обвинява и за взимане на подкуп от 50 000 хил. евро, за да уреди среща на бизнесмен с икономическия министър.

Днес също така американският президент Барак Обама е на прощално посещение в Германия, където се видя с Ангела Меркел. Тази седмица той за последен път посещава Европа в качеството си на президент, като вече се видя с Алексис Ципрас в Атина, където му обеща облекчаване на дълговите задължения на Гърция. В петък се очаква той да проведе разговори с лидерите на Обединеното кралство, Франция, Италия и Испания, преди да се отправи към Перу.

SHARE