SHARE

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за финансирането на „България без цензура“, както и за събраните от нея дарения по време на изборите за евродепутати. Преди две години срещу партията на Николай Бареков бяха образувани две проверки. Едната бе за произхода на средствата, с които е финансирана, а сигналът бе подаден от „Протестна мрежа“. Втората проверка започна след излъчването на телевизионни репортажи за хора, които са били включени в списъците с дарители на партията, без да знаят за това.  В края на февруари 2014 г. активисти на „Протестна мрежа“ внесоха сигнал за организирана престъпна група, членове на която са Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Сигналът беше по няколко направления – за разминаване между декларираното и фактическото имотно състояние на депутата от ДПС Делян Пеевски, за големия брой кредити към свързани лица, отпускани от вече фалиралата КТБ. Беше засегнат въпросът с парите на ББЦ. Според внеслите сигнала, разходите на движението на Бареков значително надвишават първоначално публично декларираното от бившия тв водещ, че финансира кампанията с „лични средства“, надвишил е законовия максимум за дарение от 10 хил. лв. от физическо лице, а общо коалицията от партии около нея на изборите за Европейски парламент е надвишила законоустановения таван от 2 млн. лв. при провеждане на кампанията. На проведените през май 2014 г. избори за Европейски парламент коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС и „Движение Гергьовден“ спечели 2 мандата, като евродепутати станаха Николай Бареков и Ангел Джамбазки.

Днешното заседание на Министерски съвет започна с освобождаването на генерал Румен Радев от военна служба и длъжността командир на ВСС. „Направи Ненчев всичко възможно още щом мине, вече е минало, да отиде до президента, да стане максимално бързо“, нареди Борисов на военния министър. Малко след това стана ясно, че е много вероятно БСП и АБВ да застанат именно зад Румен Радев и той да бъде техният общ кандидат-президент. „Водени от доброто желание да имаме силна кандидатура, снехме нашите две – моята и на Калфин, защото сме убедени, че кандидатурата на ген. Радев е не просто равно отдалечена, но има всички шансове“, каза лидерът на АБВ Георги Първанов. „След дебати двете партии се доближаваме до кандидатурата на ген. Радев. Ще проведем нашия Национален съвет, на който ще обсъдим всички кандидатури“, каза председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата между двете формации. За да застанат официално двете партии зад кандидатурата на Радев са необходими решения на ръководствата им. БСП ще избира между общо 6 номинации на национален съвет, който трябваше да се проведе тази неделя, но бе отложен, докато президентът Росен Плевнелиев не издаде указ за освобождаването на генерал Радев.

Кабинетът прие днес правилата, по които ще се сключват споразумения за интеграция на чужденци, получили международна закрила в България. Министерският съвет е гласувал „наредба, с която се определят редът и условията за сключване, изпълнение и прекратяване на споразумението за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила в България“. Съгласно документът кметовете на общини ще подават заявление до Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за броя чужденци с предоставено убежище или международна закрила, с които може да сключи споразумение за интеграция, към което се прилагат и предвидените мерки за интеграция.

Софийски градски съд се събра да разгледа исканата от Франция и прокуратурата ни екстрадация на 20 годишния французин Мурад Хамид, който е зет на един от атентаторите срещу „Шарли Ебдо“. Хамид заяви желание да бъде екстрадиран във Франция  и заяви :“В следствения арест се държат с мен като с куче. Не ми даваха напитки. Жертва съм на несправедливост и ме обявяват за терорист по едни прости съмнения“.  От Софийски градски съд обявиха, че във вторник, 16 август, ще излязат с решение, освен ако Мурад Хамид не оттегли искането си в тридневен срок.

Кремъл стигна до отчаяни мерки, за да привлече вниманието на света и да внесе нов момент в хибридната война. Руската федерална служба за сигурност, наследник на КГБ, е предотвратила терористично нападение на п-ов Крим, подготвяно от украинското правителство. Според Москва нападението се е случило в нощта на 8-ми срещу 9-ти август и негова цел била превземането на ключови сгради на полуострова. От украинското правителство напълно отричат подобни твърдения като обявиха, че информацията е пропаганда.
 *За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от  Ройтерс, Дневник, Медиапул и Капитал