SHARE

Румен Радев назначи агент на ДС за съветник по сигурността и отбраната – Илиан Алипиев е бил щатен сътрудник в Трето управление на Държавна сигурност – контраразузнаване. Със заповед от септември 1985 година е назначен за разузнавач. По времето на тройната коалиция Алипиев бе директор на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.

Днес съдът прекрати делото за непристойно поведение срещу дясната ръка на главния прокурор.

Срещу заместник главния прокурор Борислав Сарафов бе заведено дело от следователя Страхил Каменички заради оказан му натиск и обиди по време на случая с железопътната катастрофа в Хитрино.

Тогава Сарафов започнал да обижда следователите, казвайки им, че цяла България знае, че те са безделници и деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго, съобщи по-рано тази седмица “Капитал“.

Днес Софийският градски съд прекрати делото, водено от съдия Любомир Василев, с аргумента, че действията на Сарафов дори да са били с описания от ищеца неморален и неправомерен характер, са извършени по служба и с качествата на прокурор. За тези действия отговаря прокуратурата по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, а не лично прокурор Сарафов.

Служебното правителство провежда чистка в отбраната, здравеопазването и вътрешните работи.

Кабинетът иска да смени началника на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов, който заемаше поста по-малко от два месеца с досегашният командир на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев. За да стане смяната, трябва президентът Радев да издаде указ.

От ГЕРБ призоваха да се спре “повсеместната чистка” във военното министерство и  рокадите във военното министерство и призоваха президентът да спре “безумната” смяна на началника на отбраната.

Казусът с началника на отбраната стана актуален, след като ген. Константин Попов напусна поста заради неразбирателството си с бившия си подчинен и новоизбран президент Румен Радев, предава Mediapool.

Тогавашният премиер Бойко Борисов обаче отказа да предложи титуляр на поста въпреки желанието на военния министър Николай Ненчев.

За изпълняващ длъжността бе назначен вицеадмирал Емил Евтимов, който беше зам.-началник на отбраната. Напусналият по собствено желание ген. Попов пък поведе кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в област Пловдив.

Промени се правят и в здравеопазването. Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев смени директора на Медицинския одит – агенцията, която контролира и санкционира болниците за нередности при лечението на пациентите. На мястото на досегашния директор Златица Петрова е назначен съветникът на Семерджиев д-р Михаил Христов, който оглави наскоро и Надзорния съвет на здравната каса. Петрова остава на работа в агенцията, но не като директор.

Също така служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов е освободил със своя заповед зам.-директорите в няколко областни дирекции на МВР. Един от освободените зам.-директори – този в Пловдив, комисар Георги Георгиев, коментира пред агенция „Фокус“, че заповедта му за освобождаване е с вчерашна дата, като за причина е посочено „съкращаване на длъжността зам.-директор”. Такива са случаите и във Варна, Бургас и Хасково.

Междувременно правителството на Герджиков обяви и че всички пенсионери, чиито пенсии са под 314 лв., колкото е линията на бедността, ще получат великденски надбавки от 40 лв.  Плащането ще коства на бюджета 51 млн. лв., допълни той.

Друга новина от деня е, че алпинистът Боян Петров бе обявен за „Мъж на годината 2016“ в традиционната анкета на „Дарик“. Боян Петров е най-успешният ни алпинист, който само през 2016 г. се изкачи на три осемхилядника – Анапурна, Макалу и Нанга Парбат, с което вече има в актива си 8 от всички 14 върха над 8000 метра на планетата.

Четири институции в България се ползват с доверието на повече от 50% от българското население. Първото място с 55% одобрение си поделят Европейският съюз и Българската православна църква, второто с 50% – армията и българските университети. В долния край на класацията са политическите партии с едва 17% доверие, предхождани от Народното събрание, правителството и съда. Това са част от изводите в новото национално представително изследване на общественото мнение на Институт „Отворено общество“, проведено в периода април-май 2016 г.

С най-ниско доверие се ползват президентът и съдът – 32%, правителството – 27%, Народното събрание – 22%, и в дъното на класацията са политическите партии със 17% одобрение и 76% неодобрение.

Европейската комисия публикува пет сценария за бъдещето на Европейския съюз в “Бяла книга”, която бе представена от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Сценариите са озаглавени “Продължаваме така”, “Нищо друго освен единния пазар”, “Тези, които искат повече, да правят повече”, “Да правим по-малко по-ефективно” и “Да правим много повече заедно” и комисията обрисува как ще изглежда ЕС при всеки един от тях до 2025 г. Повече за тях може да прочетете тук.

Във Франция кандидатът на републиканците Франсоа Фийон обяви, че продължава кампанията си, въпреки че е призован по дело за залоупотреба с публични средства. Той обвини съдебната система, че прави опит да го „убие“ политически и обеща да продължи кампанията си, въпреки че на 15 март е призован да се яви пред съда.

В скандала е замесена съпругата му Пенелопе Фийон, откъдето и идва името на аферата – “Пенелопегейт”, за която стана ясно, че е работила като парламентарен асистент на съпруга си и за това са ѝ били платени общо €800 000 от бюджета. Проблемът е, че тя навярно не е извършвала никаква дейност.

Последните социологически проучвания във Франция показват, че Фийон вече изостава с 5 пункта от центристкия кандидат Еманюел Макрон (25% според агенция Kantar Sofres), което означава, че най-вероятно на втори тур един срещу друг ще се изправят Макрон и кандидатът на националистите Марин льо Пен. Според проучванията при този сценарий Макрон ще стане президент на Франция като гласовете ще са 58%  в негова полза и 42% за Льо Пен.

Повече за Еманюел Макрон може да прочетете тук.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.