SHARE

Венецуелската опозиция преговаря с военни и правителствени служители, заяви лидерът ѝ Хуан Гуайдо в интервю за Washington Post.

„Разговаряме с правителствени служители и с представители на армията. За тях това е изключително деликатно от гледна точка на личната им сигурност. Срещаме се с тях, но дискретно“, разкри Гуайдо. Антонио Риверо, венецуелски генерал в изгнание в Маями, обяви, че е разговарял с военни с всякакви чинове, които са недоволни от все по-изолирания Николас Мадуро, но се страхуват изцяло да скъсат с него. „Много от войниците са отчаяни. Въоръжените сили вече са сломени“, каза Риверо.

Гуайдо казва също, че опозицията ще се опита да достави във Венецуела храна благодарение на обещаните от Съединените щати като помощ 20 милиона долара и предложения от Колумбия, Бразилия, Аржентина, Парагвай и Европейския съюз.

И Австралия призна председателя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за временен президент. В комюнике австралийският външен министър Марис Пейн се обяви за „преход към демокрацията във Венецуела възможно най-скоро“. Гуайдо вече бе признат от САЩ, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските държави и страните от Групата на Лима с изключение на Мексико.

Президентът очаква предсрочни избори и би подкрепил нова партия

Въпреки че на няколко пъти през 2018 г. заявяваше, че предсрочните избори не са решение, днес президентът Румен Радев смени мнението си. Според него въпросът е не дали ще има извънреден вот, а кога. По време на отчета на втората година от мандата си той за пръв път каза в прав текст, че ще подкрепи създаването на нова партия, ако тя отстоява законността, справедливостта и суверенитета и работи за модернизацията на страната.

$1.6 млрд е струвало на Вашингтон частичното спиране на работата на правителството на САЩ за 35 дни, съобщава Washinton Post. В петък Тръмп подписа законопроект за временно финансиране на държавните ведомства – до 15 февруари. Той заплаши, че ако дотогава не е постигнат компромис с демократите за исканите от президента 5.7 млрд. долара за стената по границата с Мексико, ще въведе извънредно положение, за да я построи. Напомняме, че предизборното обещание на Тръмп бе, че Мексико, а не американският данъкоплатец, ще осигури парите за изграждане на стената.

Администрацията на Тръмп свали санкциите от Дерипаска, но той изгуби контрол над основния си бизнес

Основната компания на Олег Дерипаска, един от руските олигарси, смятани за особено близки до президента Владимир Путин, от понеделник не е обект на санкции от САЩ, въведени през април 2018 г.

От март Facebook ще казва на европейските си потребители кой купува рекламите, които виждат. Освен това реклами ще могат да се купуват само от хора, пратили в мрежата доказателства за идентичността си. Мерките са част от опитите на компанията да спре разпространението на дезинформация преди евроизборите, след като множество скандали в последните години урониха сериозно репутацията ѝ.

Почти всички централни банки в еврозоната спират от днес да емитират банкноти от 500 евро, като само Австрия и Германия ще продължат да ги издават още три месеца. Купюрите ще останат в обращение, но постепенно ще бъдат изтегляни. Причина, от една страна, са обвиненията, че банкнотите се ползват от трафиканти, тъй като 1 млн. евро в такива купюри тежи едва 2.2 кг. Освен това те се ползват твърде малко във всекидневната икономика и са само 2.4% от броя на всички евробанкноти.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.