SHARE

Румънският съд осъди на шест години затвор за корупция бившия си министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря. Делото бе заведено заради сключен през 2011 г. договор между министерството на туризма и фирма на тогавашния шеф на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа. Според обвинението Удря е използвала боксово събитие, за да трупа предизборен капитал, използвайки два милиона евро държавни средства. По същото дело и Рудел Обрежа беше осъден на пет години затвор. За кратко Удря беше лидер на партията на бившия румънски президент Траян Бъсеску, с когото тя има близки отношения. Присъдата й не е окончателна, тъй като може да бъде обжалвана.

Прекратено е производството срещу шестте петролни компании по обвинение в картел при ценообразуването. Решението на Комисията за защита на конкуренцията се отнася за „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „НИС Петрол“ и „Петрол“, като то може да бъде отбжалвано в 14-дневен срок. Като мотив се посочва липсата на основания за продължаване на производството. Въпреки това КЗК въвежда мерки, чрез които задължава шестте компании да прекратят контактите помежду си. За целта те имат срок от 30 дни, за да гарантират, че не обменят информация помежду си и не поддържат контакт. Забраната се отнася както за ръководните органи, така и за служителите. Компаниите са също така задължени да въведат правило, на база което да уволняват при неспазване на изискването за конфиденциалност на информацията.

Административният съд в София задължи „Топлофикация“ да разкрие информацията за това как дружеството харчи парите си за юрисконсулти и адвокати. Делото бе образувано по жалба на омбудсмана Мая Манолова, която поиска да бъде предоставена съответната информация. Решението обаче не е окончателно, тъй като може да бъде обжалвано.

Заявленията за отпускане на обезщетение за безработица вече ще могат да бъдат подавани по електронен път. Това предвиждат одобрените днес промени в Наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица. За онлайн подаването ще е необходим електронен подпис или персонален идентификационен код, който се издава безплатно от Националния осигурителен институт. Запазва се и възможността за хартиено предаване на заявления.

Приемът в болница отново е с лична карта. Старата система за чекиране с лични карти при прием и изписване от болница ще замени пръстовите отпечатъци, които съдът отмени окончателно преди ден. Това ще стане след обнародването на съдебното решение в Държавен вестник, съобщи пред Mediapool подуправителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Димитър Петров. Това трябва да стане до две седмици.

Системата за прием с лични карти на практика никога не е излизала от употреба, тъй като продължи да действа като алтернатива паралелно с пръстовите отпечатъци, когато чекирането с тях беше затруднено.

„Академията на Телерик“ организира практически занимания за деца на 1 април. В събитието участие могат да вземат безплатно всички деца от 6 до 18 години. То ще включва изложение на софтуерни проекти, практически занимания и интерактивни уроци за логическо мислене и креативност.

Британският премиер Тереза Мей официално подписа писмото, с което уведомява Европейския съюз, че Великобритания иска да напусне общността. Очаква се писмото да достигне утре до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. След това официално ще се активира чл. 50 от Договора за ЕС, с който стартират преговорите за излизане.
Междувременно парламентът на Шотландия разреши на първия министър Никола Стърджън да поиска от Лондон организиране на нов референдум за независимост на Шотландия.

Конгресът на САЩ отмени закон за защита на личните данни, който трябваше да влезе в сила до края на тази година. Законът изискваше клиентите изрично да се съгласяват доставчиците да дават на трети страни личните им данни. Това включва техните имейл адреси, местоположение, финансова и здравна информация, номера на социални осигуровки, използвани приложения и съдържанието на комуникацията.
Междувременно американският президент Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед за преразглеждане на мерките срещу климатичните промени, приети от Барак Обама. В отговор на тези действия стотици хора излязоха на протест пред Белия дом.

Бившият френски премиер Манюел Валс заяви, че ще подкрепи независимия Еманюел Макрон за президент, пренебрегвайки кандидата на собствената си Социалистическа партия – Беноа Амон. Валс мотивира решението си с желанието да попречи на крайнодясната Марин льо Пен да спечели изборите. Социологическите проучвания показват, че Макрон би победил Льо Пен при евентуален балотаж между двамата.

Европейската комисия блокира сливането на германската „Дойче бьорзе“ и Лондонската фондова борса. Според еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер сделката би създала „де факто монопол“ при определени финансови услуги, тъй като двете борси са най-големите в Европа.

Сенатът на САЩ одобри с огромно мнозинство приемането на Черна гора в НАТО. Остава единствено Холандия и Испания да одобрят, за да стане балканската държава 26-ят член на военната организация.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“, „Дневник“ и BBC.

Снимка: Главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши, MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.