SHARE

ГЕРБ има малко предимство пред БСП за европейските избори спред „Алфа Рисърч“. „Демократична България“ настига „Обединени патриоти“. 

В края на декември едва под половината от избирателите в страната изявяват готовност да гласуват за европарламент и тази ниска активност води до силно сближаване на позициите на ГЕРБ и БСП – 16% срещу 14.9%, сочат данни на „Алфа Рисърч“. Макар че ГЕРБ запазва крехко предимство, ключови за крайния резултат могат да се окажат икономическата ситуация в страната, както и мотивацията на разнородните избиратели на ГЕРБ. БСП също не е особена убедителна, но успява по-добре да задържи лоялния си електорат, превръщайки изборите в тест „за“ или „против“ правителството.

Интересна е ситуацията с ДПС. Предвид способността на партията за силна електорална мобилизация по-ниска избирателна активност може да им позволи да скъсят съществено дистанцията с водещите ГЕРБ и БСП и така да пледират за връщане във властта през парадния вход, смятат социолозите. Скандалите в „Обединени патриоти“ сриват електоралната им подкрепа и те са на ръба да вкарат само един евродепутат. На същата граница, но с положителен електорален тренд е коалицията „Демократична България“.

Комисия на европарламента реши тировете да се прибират на 3 седмици, бъдещето на транспорното законодателство обаче остава неясно

Транспортната комисия на европарламента гласува спорното предложение в пакета „Мобилност“ камионите на международните превозвачи да се завръщат по местата на тяхната регистрация на всеки три седмици. Това всъщност е възможно най-неблагоприятното предложение за българските транспортни фирми, тъй като изисква най-много разходи. Останалите проблемни предложения не успяха да съберат мнозинство в залата – шофьорите също задължително да се завръщат в родината си на всеки три седмици и да нямат право да прекарват седмичната си почивка в кабината на камиона.

Спад от 1,8% на строителството през ноември 2018 г. на годишна база сочат календарно изгладените данни на НСИ. Най-висок отрицателен темп има при сградното строителство – понижение с 2%, но и всички други видове строителство са с минус.

През ноември оборотът на търговците на дребно нараства с 0,8% спрямо предходния месец и с 6,5% спрямо същия период през 2017 г., съобщи НСИ. По-значителен месечен ръст отчита търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия, автомобилните горива, хранителните стоки и напитки.

От 15 януари до 15 март във Франция ще се проведе „голям национален дебат“ по темите данъци, преход към нисковъглеродна икономика, демокрация и гражданство и правителствена организация и обществени услуги. Така президентът Макрон опитва да удовлетвори исканията на „жълтите жилетки“ за повече глас в управлението на страната след почти два месеца на протести.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.