SHARE

Президентът Росен Плевнелиев (2012 – 1017),  заяви че реално  пред Европейския съюз има само един сценарий, а не пет. По думите му бъдещето на ЕС е свързано със силен съюз със силни национални държави,заяви той пред БНР.

„И когато днес националисти и популисти поставят под въпрос бъдещето на Европейския съюз, аз мога да посоча безброй проекти, които могат да направят всяка една от държавите членки по-силна, но и Европейския съюз – по-силен“, добави Плевнелиев.

Като примери той посочи европейския енергиен съюз, европейския банков съюз, както и общото усилие на европейските държави в сферата на отбраната.

Междувременно президентът Радев отрече да е приветствал СЕТА, макар на заседание на Европейския съвет да направи точно това – приветства заедно с другите лидери на ЕС вота в Европейския парламент, одобрил търговското споразумение между Канада и ЕС – СЕТА.

Няколко часа по-късно той съобщи, че ще сезира Конституционния съд за СЕТА, тъй като според него споразумението налага промени в основния закон и КС ще трябва да се произнесе дали те са законосъобразни.

В опита да се оправдае защо е приветствал споразумението в Брюксел той коментира, че „не води загубени битки“ и не е реагирал на европейско ниво, защото въпросът в ЕС вече е решен.

„Никога не съм приветствал и няма да приветствам СЕТА (търговското споразумение ЕС-Канада – бел. кор.), никога не съм гласувал и няма да гласувам за СЕТА. Оттук нататък СЕТА е в ръцете на българския парламент, който трябва да я ратифицира.”

След това президентът обвини и  журналиста на “Клуб Z” Веселин Желев в манипулации, макар  предадената от него  информация, че Радев е подкрепил  приемането на СЕТА, да е напълно коректна.

Радев откри и противоречия в подготвяната Римска декларация за бъдещото развитие на ЕС и е нанесъл поправки в текста, които включват гаранции за запазването политиката на сближаване, която предоставя финансови средства на по-бедните икономики за догонването на по-развитите.

“От една страна, имаме думи и фрази като „консолидиран съюз“, „социален съюз“, „проспериращ съюз“, а, от друга страна, имаме термини като „някои от нас“, „различни скорости“, „когато е възможно“, „когато е необходимо“. Няма как да има едно тяло на две скорости. От законите на физиката е ясно, че това означава две тела. Това, което предложих, е да се премахнат всички текстове, които противоречат на принципите за единство и солидарност на съюза и задължително да бъдат вкарани текстовете, които предложих за продължаване на кохезионната политика”, обясни президентът.

Отец Паоло Кортези, заплашван заради приети бежанци, напуска България

Енорийският католически свещеник от Белене отец Паоло Кортези напуска България, отзован от Римокатолическата църква заради отправяни към него заплахи и обиди, след като приюти семейство сирийски бежанци и срещу него се надигнаха ксенофобски организации и част от местните жители.
Към отеца са отправяни смъртни заплахи и заплахи за подпалването на католическата църква „Рождение на Дева Мария“ в Белене.

Сирийското семейство Албахри и трите им деца се озоваха на 1 март в Белене, след като в края на февруари Агенцията за бежанците се обърнала за помощ към отец Кортези. Свещеникът приел да настани бежанците, които преди това те живеели в лагера във „Враждебна“, обяснявайки: „Те са получили хуманитарен статут на бежанци, имат всички права. Те са дошли тука с разрешение, с документи, всичко е легално”.

Вежди Рашидов коментира климатичната авария, която увреди десетки от най-ценните произведения на „Квадрат 500″, като заяви, че няма авария, а “една картина е омекнала“.

На 24 февруари стана ясно, че над десет творби в новия музей, ремонтиран за 27 млн. лв., са били увредени заради авария на климатиците. Най-тежко е положението на около 10 произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в зала 6, най-старите в колекцията, но щетите не се ограничават до тях, нито до по-старата сграда на Галерията за чуждестранно изкуство, а впоследствие и служителките, разкрили щетите, бяха внезапно пенсионирани.

„Една картина е омекнала. Реставраторите, това е тяхната работа, да поемат”, заяви бившият министър на културата Рашидов. “Разбира се, тук-таме и това може да се случи. Нищо не е сигурно докрай, човек не сигурен дали ще живее безкрай… Разбира се, който е отговорен, да си поеме отговорността. Аз бих написал във фейсбука, музеят си има пиар, аз не знам този пиар къде спи. Бих обявил, моля посетителите да ни извинят за неудобството, поради ремонт зала еди-коя си ще бъде затворена. Бих свалил и бих ги прибрал.“

ЦРУ е шпионирало 150 български IP адреса според “Уикилийкс”

В списъка с IP адреси, за които се твърди, че са следени и подслушвани от ЦРУ, има и 150 адреса от България.

Преди дни „Уикилийкс“ започна да публикува хиляди документи, взети от Центъра по киберсигурност към Централното разузнавателно управление на САЩ.

След като документите бяха публично показани, се оказа, че ЦРУ е използвала хакерски програми и вируси, за да проникне в устройствата.

В списъка от 360 страници има хиляди IP адреси от целия свят.

Българската следа в документите се намира в секцията „Трезор 7”, предава Mediapool.

САЩ няма да получат домакинството на световното първенство по футбол през 2026 г., ако не се гарантира достъп до страната на всички участници. 

Това предупреди президентът на ФИФА Джани Инфантино в коментар за новата заповед на Доналд Тръмп за ограничаване на влизането в страната на граждани от шест държави от Близкия изток и Африка – Иран, Сирия, Сомалия, Судан, Йемен и Либия.

„Всеки отбор, който се класира за световното – включително неговите привърженици и официални лица, – трябва да получи достъп до страната домакин. В противен случай няма да има световно първенство“, каза Инфантино пред репортери в Лондон.

Междувременно новият ръководител на Агенцията за защита на околната среда на САЩ Скот Пруит отхвърли научното обяснение за промените в климата, като отрече, че емисиите въглероден диоксид са основната причина за глобалното затопляне.

„Мисля, че да се измери с точност ефектът от човешката дейност върху климата е нещо много трудно. Съществува огромно несъгласие относно степента на това въздействие. Така че аз няма да се съглася, че това е първичен фактор за глобалното затопляне, което виждаме“, заяви той пред телевизия CNBC.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и “Клуб  Z”.