SHARE

Тази работна събота се оказа изпълнена с новини.

Безспорно първа новина от деня е, че във вторник българското правителство ще издигне Кристалина Георгиева за кандидат за генерален секретар на ООН. Новината идва от източници на Клуб Z. Този избор на правителството идва, след като британски дипломати са заявили на Ройтерс, че шансовете на Ирина Бокова са изчерпани след четвъртото неофициално гласуване на Съвета на сугурност на ООН, на което Бокова отново зае пета позиция със 7 гласа “за”, далеч зад лидера във всички гласувания – португалецът Антонио Гутериш с 12 гласа “за”.

След гласуването вчера се появи информация от Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия „Ал-Арабия“ към Обединените нации, че Унгария, Латвия и Хърватия смятат да номинират Кристалина Георгиева за генерален секретар на световната организация. Тяхното действие е било с подкрепата на Германия, съобщава Талал Ал-Хадж.

Часове след като се появи тази информация, Клуб Z предаде, че Кристалина Георгиева ще бъде издигната от България на извънредно заседание на Министерския съвет във вторник. С това, изглежда, окончателно приключват шансовете на Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН, след като дори българското правителство ще подкрепи друг кандидат.

Друга новина от деня е, че правителството ще направи опит да развали сделката за царските конюшни. Това заяви зам. министър-председателят Томислав Дончев в интервю за bTV. Според него това може да се постигне по два начина. Единият вариант е ведомствата, които са собственици на сградите, да поискат от съда сделката да бъде обявена за нищожна, другият – прокуратурата да намери основание в Наказателния кодекс за нищожност на сделката.

Скандалът доведе до оставката на областния управител на София Веселин Пенев, след като в четвъртък БСП обяви, че той е продал на безценица историческите сгради за сумата от 658 000 лева. В отговор на следващия ден регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че сделката не била за продажба, а за прекратяване на съсобственост на земята. От изявлението ѝ се разбра, че сделката е била еднолично решение на Веселин Пенев, взето въпреки становищата на правителството.

Областният управител на София Веселин Пенев е издигнат на позицията от Реформаторския блок. В декларация блокът заяви, че оставката на Пенев е морален жест, а приемането ѝ би трябвало да стане, след като приключи проверката на прокуратурата. Това се казва в декларация на партиите от Реформаторския блок, подкрепящи управляващото мнозинство. Лидерът на ДСБ Радан Кънев допълни, че Реформаторският блок се е превърнал в “изкупителна жертва за провала на ГЕРБ в борбата с корупцията”.

В интервюто си за bTV Томислав Дончев коментира и ситуацията около АЕЦ “Белене”. Вицепремиерът заяви, че първо България трябва да си плати дължимото към „Росатом“, а след това може да се говори за съдбата на руските реактори за АЕЦ ”Белене”.

От думите стана ясно, че дружествата в енергийния сектор не могат да погасят задължението към „Росатом“ и през следващите месеци ще трябва да се реши как държавата да им предостави 600 млн. евро. Един от вариантите е отпускането на кредит, коментира вицепремиерът. С руската страна вече са започнати преговори за схемата на погасяване на дълга, а Дончев припомни, че международният арбитраж е заложил лихви от 10 млн. евро на месец. Припомняме, че на 16 юли т.г. Международният арбитраж в Париж задължи българската НЕК да изплати на „Росатом“ сумата от 620 млн. евро срещу предоставянето на двата ядрени реактора за изграждането на АЕЦ “Белене”.

Днес от БСП обявиха, че Илиана Йотова ще е кандидатът на партията за вицепрезидент. Тя ще участва на президентските избори заедно с ген. Румен Радев. Останалите двама кандидати за вице – Дора Янкова и Таско Ерменков, са си напрaвили самоотвод. От редакцията на „Терминал 3“ изпитваме болка, че няма да видим Таско Ерменков в надпреварата, но сме убедени, че г-жа Йотова ще бъде негов достоен заместник.

Българският туризъм отчита най-добрите си постижения от 25 години насам. Това заяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова. За месеците юни и юли ръстът на туристи, предпочели България, се е покачил с 23% в сравнение с предходната година, а по отношение на приходите за същия период увеличението е с около 14%, или един милиард лева. За първите седем месеца на годината са отчетени приходи в рамките 13-14 на сто повече в сравнение с 2015 г.

Международната новина от деня е, че САЩ и Русия постигнаха споразумение за подновяване на мирния процес в Сирия. Вашингтон и Москва ще координират своите въздушни удари срещу ДАЕШ, докато от армията на Асад и бунтовниците се очаква да прекратят огъня помежду си от понеделник. Предвижда се отварянето на коридори за хуманитарни доставки.

„Днес Сергей Лавров и аз от името на нашите президенти и държави призоваваме всеки участник в сирийската криза да подкрепят плана, който САЩ и Русия договориха, за да се сложи възможно най-бързо край на този катастрофален конфликт чрез един политически процес“, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Дойдоха и първите реакции от други държави. Турското правителство заяви, че одобрява сделката, а върховният представител на ЕС Федерика Могерини призова ООН да “подготви предложение за политически преход” в Сирия. Правителството на Башар ал-Асад в Сирия потвърди, че е готово да приложи клаузите по сделката.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Клуб Z”, “Дневник”, “Медиапул” и Би Би Си. 

**На снимката: Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Русия Сергей Лавров в Женева, Швейцария, си стискат ръцете при постигането на споразумението за начало на мирния процес в Сирия Снимка: AFP

SHARE