SHARE

Бързо и яростно като гръм от ясно небе и заря по Великден АБВ изненадващо излязоха от властта. Действието се разви буквално за един час. 

В следобедните часове стана ясно, че АБВ оттегля подкрепата си за кабинета на Бойко Борисов. „Решихме да преустановим партньорството за подкрепа и да изтеглим нашите представители във властта“ обяви Румен Петков. В мотивите си той посочи принципни различия в политическите виждания между АБВ и управляващите и не пропусна да отбележи факта, че не са били поканени на разговорите за изборния кодекс, които се състояха по-рано днес. Защо близо две години хората на Първанов пряко участваха в управлението, без принципните политически различия да им пречат, засега не е ясно. Представителят на АБВ в правителството вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин депозира своята оставка и тя беше светкавично приета от премиера Борисов с благодарност. Бъдещето на коалицията е неясно, а по всичко изглежда и стабилността.

А денят започна с обещаваща среща в Народното събрание между премиера и представители на Патриотичен фронт и Реформаторски блок по повод наложеното от президента вето върху промените в Изборния кодекс. След като през изминалите дни чухме крайни и откровено цинични изявления от ръководството на Патриотичен фронт, днес посланията им бяха доста неясни. Депутатите от ПФ нямало да подкрепят ветото, но щели да преосмислят позицията си, защото държали правителството и държавата да са стабилни. Подобна двойнствена игра и непоследователно поведение не е новост за така нареклите се „патриоти“, които не произведоха нищо повече от поредната си ПР акция с предизвестен край. Достатъчно е да си припомним каква е развръзката всеки път, когато фронта заплашва с оттегляне на подкрепата си за правителството. Колегите им от АБВ, които също често използват гласовете си за разменна монета в името на стабилността липсваха на срещата. И това се оказа по-фатално, отколкото някой е предполагал изглежда.

Пресконференция дадоха и от ДПС. Новоизбраният председател Мустафа Карадайъ заяви: „В ДПС нямаме проблеми с г-н Пеевски“. Това едва ли е тайна за няКОЙ. проблеми с г-н Пеевски обикновено има извън ДПС.

Близо до Мюнхен един човек беше убит и няколко души ранени при нападение с нож, което беше извършено на железопътна гара. Според очевидци нападателят е извикал „Аллаху Акбар“ („Бог е велик“) и започнал да намушква минувачите на гара Графинг бай Мюнхен. Извършителят е задържан и според местните власти е германски гражданин.

Съдът в Кьолн отхвърли иска на турския президент Реджеп Ердоган срещу изпълнителния директор на издателския концерн „Аксел Шпрингер“  Матиас Дьопфнер, който защити комика Ян Бьомеран срещу когото Ердоган също води дело. И докато президентът на Турция се разстройва от това, какво мисли за него германски комик, днес в южната ни съседка двама полицаи бяха убити, а един е ранен при опит да обезвредят бомба, поставена от бойците на обявената за терористична в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).