SHARE

Многохиляден протест блокира кръстовището на Спортната палата.

Над шест хиляди души се събраха в София на протест по повод решението на правителството да промени плана за управление на парка Пирин.

Снимка: Йоанна Маринова/Терминал 3

Демонстрации има в още 15 града и в Лондон и в Брюксел.

И протестиращите могат да бъдат чути отдалеч, а по същото време на няколко улици разстояние се провежда официалната церемония по откриването на българското европредседателство до Народния театър „Иван Вазов“.

Междувременно имахме и „контрапротест“ – организиран по информация на Терминал 3 с автобуси на „Юлен“. На него присъстваше и властта – протестът бе предвождан от вицепремиера Валери Симеонов и министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Редом до тях са евродепутатът Ангел Джамбазки и бившият съветник на предишния министър на икономиката от предишното правителство на Бойко Борисов Владимир Каролев, който се изявява като организатор и съветва участниците в контрапротеста да не скандират мафия заради присъствието на много чужденци в този момент в София, съобщава Mediapool новата кампания „Да не се изложим пред чужденците“.

България ще ратифицира Истанбулската конвенция, заяви правосъдният министър Цецка Цачева в Европейския парламент, където представи приоритети на страната като ротационен председател на Съвета на ЕС. Още по темата. 

Съдът в Страсбург защити осветяването на агентите на ДС в България.

Европейският съд по правата на човека отхвърли претенциите на адв. Хараламби Анчев срещу решението на Комисията по досиетата, с което той бе осветен като агент на бившата Държавна сигурност.

Делото бе ключово, защото решение с обратен знак би довело до вълна от дела срещу държавата и блокиране на работата на институцията. Още по темата.

„Прас-прес“ поиска три рекламни билборда от Борисов

Ден след като премиерът Бойко Борисов разпореди на отговарящата за европредседателството министър Лиляна Павлова да предостави по един билборд на всеки, който иска да се оплаче от нещо по време на европредседателството, издателите на сатиричния вестник „Прас-прес“ решиха да се възползват от офертата.

В писмо до премиера тримата издатели – карикатуристите Христо Комарницки, Чавдар Николов и Чавдар Георгиев, искат да им бъдат дадени три билборда, на които да рекламират изданието си в продължение на половин година.

Подробности. 

БСП ще внесе самостоятелно на 17 януари мотивите си за гласуване на вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов заради корупцията, съобщи след среща с ДПС в четвъртък лидерът на социалистите Корнелия Нинова. На ДПС ще бъде оставено решението дали да подкрепи в пленарна зала искането за оставка на правителството – Ахмед Доган още преди Нова година обяви, че властта трябва да се крепи.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.