SHARE

Вече знаем името на следващия министър-председател на Великобритания – Тереза Мей. Или поне шансът е 99,9%, защото както видяхме през последните седмици в британския Game of Thrones нещата се променят за дни, а понякога и за минути. В изявление пред Даунинг стрийт 10, Дейвид Камерън заяви, че ще даде оставката си на Кралицата в Бъкингамския дворец в сряда следобед, след като присъства на последното си „премиерско препитване“ в Долната камара на Парламента. Това предава Би Би Си. Веднага след това се очаква Тереза Мей да поеме функциите му. Според Камерън, при така създалите се обстоятелства, няма нужда от допълнително отлагане на премиерската смяна. В изявлението си министър-председателят определи наследницата си на поста като „силна“ и „компетентна“ и като „повече от способна да предостави лидерството, от което Обединеното кралство има нужда в идващата година.“.

Днес Андреа Ледсъм се отказа от напреварата за лидер на консервативната партия. Това е поредното лице от първите редици на кампанията за напускане, което внезапно решава, че не му се занимава с премиерстване. Причината била, че в такъв сложен момент за страната една лидерска битка би била “силно нежелана”. Което поставя уместния въпрос защо се кандидатира на първо място?

И така след едно невиждано отпадане на всички опоненти Тереза Мей се оказа единственият кандидат за лидер на консерваторите и според финансовия министър Джордж Озборн “тя ще замени Камерън до броени дни.” Как се стигна до тук? Ако перифразираме Гео Милев:

“Борис уби Камерън

– и загина:

Гоув уби Борис

– и загина:

Андреа Ледсъм уби Гоув
– и загина. . .”

Промени се случват и в лейбъристката партия, в която Анджела Ийгъл след две седмици бавене реши да предизвика Джеръми Корбин за лидер на партията. Там състезанието също е възможно да не достигне до членовете на партията. Според правилата на партията, за да може Корбин да се яви партийни избори е нужно да събере 50 подписа от народните представители в партията му, но на последния вот на недоверие Корбин събра единствено 40 гласа в своя подкрепа. Някой членове на партията успорват това правило като казват, че е абсурдно настоящият лидер да не може да участва в надпревата. Но какво ще се случи в опозицията тепърва предстои да разберем.

Днес също така отбелязваме 21-годишнината от геноцида в Сребреница, извършен от сръбските паравоенни части през 1995 г. По време на церемонията останките на 127 жертви на клането ще бъдат погребани. По този повод може да прочетете статията на Емил Джасим за Терминал 3  “Мамо, сега ще убиват децата с малки куршуми, нали?”

В края на миналата седмица също се случи едно важно събитие – на 8 и 9 юли се проведе дългоочакваната среща на върха на НАТО във Варшава.

На срещата лидерите на държавите-членки взеха решение за  разполагане на военни сили в балтийските страни и Полша от януари 2017г. за да бъде възпряна руската агресия. Също така стана ясно, че НАТО ще продължи да поддържа войски в Афганистан и след 2016 г., за да обучават военните сили на Кабул, а в последствие българският президент потвърди, че участието на страната ни в Афганистан ще продължи и след 2016г.

Но може би най-важното решение за България е, че до октромври месец 2016 г. НАТО ще разработи предложение за съвместна подготовка и учения на страните-членки от черноморския регион. След срещата Барак Обама отправи послание, в което спомена и страната ни “на Юг постигнахме съгласие за нови възпиращи мерки в Румъния и България. С което изпращаме ясното послание, че сме готови да отбраняваме всеки наш съюзник.

Президентът Плевнелиев обяви, че “в никакъв случай не става дума за каквито и да било флотилии. Такива няма, няма и да има“, което очевидно българският премиер не е разбрал, защото той в събота се обяви за “демилитаризация на Черно море”.

Днес премиерът продължава своето двудневно посещение в Иран, на които иска да продаде реактора, който бе предназначен за АЕЦ “Белене”.

Бойко Борисов подчерта и „интересното предложение за нов транспортен коридор Иран – Армения – Грузия – България”  След две седмици в София ще се срещнат представители на четирите страни, за да обсъдят параметрите на евентуалното сътрудничество, заяви премиера и допълни, че по предложения коридор ще може да се пренася и газ.

Останалите новини от България са, че може би скоро шестобалната система за оценяване няма да бъде толкова важна при кандидатстване. Предвижда се  да бъде въведена точкова система за оценяване (от 0 до 100) на изпитите за национално външно оценяване след четвърти и след седми клас, обясни пред „Дневник“ зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

В момента учениците също получават точки на изпитните тестове, които обаче се превръщат в оценки. Ако се въведе предложената от министерството система в гимназиите след седми клас да се кандидатства с бал, който е формиран на базата на точки, предава “Дневник”.

Миналата седмица ви съобщихме за разбитите нелегални фабрики за производство на цигари в Испания. Днес стана ясно, че две от въпросните фабрики са били изцяло с българско оборудване, обяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов пред БНР.

От думите му стана също така ясно, че работниците в тях са бивши служители на фабриките за цигари в Пловдив, Хасково, Пазарджик и Плевен. В момента „Булгартабак“ е собственик на последната, но холдингът притежаваше и фабриките в Хасково и Пазарджик.

Новина произведе и Владислав Горанов, който също придружава премиера в Иран. Според финансовия министър Борисов е получил писмо от Европейския орган за ценни книжа и пазари, в което се изразяват притеснения за начина, по който към момента е организиран процесът по подбор на одиторите на дружествата, които Комисията за финансов надзор предстои да подложи на стрес тест.

Това се разбира от изказване на Горанов пред журналисти в Иран, предава “Дневник”.

„Смятам, че независимо от притесненията нещата вървят както трябва и до 15 юли ще започне реално извършването на проверките на компаниите. Имаше дебат за това как трябва да протече тестът в застрахователните компании. Министерството е изразило позицията си, на същата позиция е и европейският регулатор“, обяснява Горанов.

В същото време египетският външен министър Самех Шакур е на историческо посещение в Израел като днес ще се срещне с премиера на страната Бенямин Нетаняху. Подобна визита не е имало почти от десетилетие.

Друга важна новина от Близкия изток е, че според доклад на IHS ДАЕШ е загубила 12% от своята територия за първата половина на 2016 г. Според доклада на IHS, цитиран от Би Би Си, терористичната организация се е смалила до 68,300 км. кв.

Южен Судан „отново е във война“ – това заяви говорител на вицепрезидента Риек Мачар на страната, след като в неделя столицата Джуба бе нападната от войските на президента Салва Киир. Двамата лидери враждуват помежду си от две години насам и това са първите сигнали, че гражданската война в страната ще придобие нови размери.

На снимката: Масово погребение на останки на убитите при клането в Сребреница