SHARE

България не желае да подкрепи договорените от Европейската комисия отстъпки от “Газпром” за въвеждане на пазарни цени в енергийните пазари.   Страната не иска да се продължи и разследването на комисията срещу руския енергиен гигант, а наместо това да се въведат нови договорни отношения и руската компания да не бъде глобена.

Причината според служебния енергиен министър Николай Павлов и изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Петьо Илиев е, че били налични рискове за търговските интереси на българските държавни газови дружества. Преди да заемат сегашните постове, и двамата са били шефове на газовия доставчик „Булгаргаз“, който в момента практически е единственият вносител на природен газ, и то само от “Газпром”, предава „Медиапул“.

 

ГЕРБ и „Обединените патриоти“ подписаха коалиционно споразумение. Минути по-късно Бойко Борисов прие от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство.

„Надявам се Вие и Вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с Вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност“, каза президентът Румен Радев.

Борисов има една седмица, за да даде на президента състав на правителство, който да бъде гласуван от парламента. Очаква се на 4 или 5 май новото правителство да положи клетва в парламента. Съставът на Министерския съвет ще се обсъжда, след като бъде подписано коалиционното споразумение с „Обединени патриоти“, заяви Борисов.

Висшият съдебен съвет отхвърли предложението за проверка на фактите около срещата „Цацаров – Дончев – Гергов”. Провелият се дебат не отговори на нито един от зададените въпроси и стана поле за лични нападки и намеци. 14 от членовете на ВВС подкрепиха главния прокурор, гласувайки „против”.

Внимание предизвика видимото противопоставяне между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. След многократните опити на Панов да попита главния прокурор за срещата Цацаров заяви, че Панов не е достоен да му задава въпроси.

Цацаров не намира нищо нередно в срещата, защото тя не е била тайна и участниците в нея не са били подсъдими, страни по дела или криминално проявени.

Иззетите от прокуратурата 19 договорa на НЕК с външни консултантски фирми в рамките на разследването за нанесени щети на дружеството защитават търговски интерес, заяви изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Разследването е за нанесени щети на дружеството в размер на над 1 млн. лв. и защитава търговски интерес за повече от един милиард лева.

Прокурорската намеса в енергетиката започна с протест против поскъпването на газа от началото на април с близо 30%. Последва проверка от КЕВР, тъй като Сашо Дончев, шеф на дружеството „Овергаз”, се оплака от оказване на натиск от главния прокурор Сотир Цацаров.

Общинският съвет в Пловдив отмени решението да вземе акции в Пловдивския панаир, чийто основен акционер е Георги Гергов. След провелия се дебат решението бе подкрепено от членовете на Съвета от ГЕРБ, Съюз за Пловдив, Реформаторския блок и патриотите на Славчо Атанасов.

Решението е отменено, след като Бойко Борисов поиска промяна в позицията на общинските съветници, тъй като така ще се противодейства на публични внушения, свързващи ГЕРБ с бизнесмени от БСП. „Няма да позволя името, авторитетът и честта на ГЕРБ да бъдат петнени заради лични икономически интереси“, обясни Борисов.

Сотир Цацаров внесе искане за свалянето на имунитетите на Веселин Марешки, Светла Бъчварова-Пиралкова и Делян Добрев. Става дума за стари процеси, при които Пиралкова и Добрев бяха със свалени имунитети, а Марешки не е имал такъв. След сформирането на 44-ото Народното събрание и тримата придобиват депутатска защита.

Искането за снемане на имунитета на Марешки е заради дело за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване. Обвиненията са съответно от 2015 и 2014 г.

Лидерът на „Воля” заяви, че ще се откаже от имунитета си само ако парламентарна комисия реши, че има доказателства за вината му.

„От 2014 година в опит да ми бъде заграбен бизнесът ме въртят в измислено дело за изнудване за около 5 хиляди лева“, заяви Марешки. „Някой си прави постановка, завежда се дело, вкарва се в съда и никой не знае каква е истината“.

Прокуратурата оспори решението за увеличаване на цените на парното и топлата вода на КЕВР. С решението си Комисията за енергийно и водно регулиране е увеличила цените с повече от 25%, което е в противоречие със закона, аргументират се от Върховната административна прокуратура.

„Подобна ситуация не е в унисон и с целите по член 2 от Закона за енергетиката и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. Създадено е положение на предопределеност, тъй като производството е реализирано в обстановка на сигурност, че цената на природния газ, обуславяща настоящото решение, неминуемо ще бъде утвърдена“, казва се в съобщението на прокуратурата.

През изминалата година България е отхвърлила повече от половината молби за убежище, давайки бежански статус на малко над 1300 души, показват данни на Евростат.

Мнозинството от приетите бежанци са сирийци, най-вече във възрастови групи под 14 години и между 18 и 34 години.

В целия ЕС са подадени над 1,1 милиона молби, от които са удобрени общо около 710 000. Най-голямата тежест е поета от Германия – над 60% от всички бежанци, следвана от Швеция и Италия сътветно с близо 70 000 и с 35 450 одобрени молби.

Руски военен кораб потъна в Черно море край Босфора. Инцидентът се е случил в Черно море след сблъсък с товарен кораб. Информацията за моряците все още е противоречива. Според някои източници целият екипаж е спасен, а според други има хора в неизвестност. Към района е изпратен спасителен отряд.

Военният кораб „Лиман” е на въоръжение в черноморския флот от 43 години и последно за него е съобщено, че наблюдава ученията на НАТО „Морски щит” през февруари. След като през 1989 г. е преоборудван от хидрографски в разузнавателен кораб, „Лиман“ плава поне 13 пъти до Сирия и Тунис, а през 1999 г. в Адриатика следи ударите на НАТО срещу Югославия.

След загубата на „Лиман“ Черноморският флот на Русия остава с модернизирания през 2013 г. „Екватор“, „Килдин“ и преоборудвания през 2006 г. „Приазовие“.

Опозиционната партия в Полша надмина по рейтинг управляващата партия в страната. Евроскептичната управляваща партия „Право и справедливост” би получила 29% от подкрепата, а опозиционната „Гражданска платформа” – 31%, ако изборите се провеждат сега, посочва проучване на KMB. „Гражданска платформа” е увеличила подкрепата си с 4% спрямо края на март.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и агенция Ройтерс.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.