SHARE

Въздухът в България е по-мръсен от този в Китай.

Демокрацията ни очаквано понесе тежък удар, след като парламентарната правна комисия очаквано преодоля ветото на президента Румен Радев над спорните поправки на Административнопроцесуалния кодекс.

Междувременно премиерът Бойко Борисов „създава светлото бъдеще“ и обещава „кокетни стадиончета“ на успелите футболисти, а не чак толкова успели – метеоролозите спират работа след седмица и предупреждават за разпад на структурите. Т.нар. „опозиция“ пък била на СПА, а въпреки телевизионното разногласие и развлекателната партийна програма законодателното хорово пеене продължава.

И това е само част от днешната доза Булгаристан. Но за финал сме ви приготвили успокоителен сегмент, тъй като успяхме да намерим цели две по-абсурдни новини от родните!

Първо – за въздуха. Българите дишат по-мръсен въздух от китайците, заключи специален доклад на Европейската сметна палата (ЕСП), огласен в Брюксел. Той е озаглавен „Замърсяване на въздуха – здравето ни все още не е достатъчно защитено“ и за него цитираме ClubZ. Страната ни е убедителен първенец по критерия за загуба на години живот в добро здраве поради замърсяване на въздуха. У нас тя е 2.4 на 100 жители (виж графиката). В това отношение превишаваме повече от два пъти средния показател на ЕС.

Екип от ЕСП посетил 6 държави – членки на ЕС, и наблюдавал по една зона във всяка от тях – София (България), Брюксел (Белгия), Милано (Италия), Острава (Чехия), Краков (Полша) и Щутгарт (Германия). Китай и Индия са взети за сравнение, защото са двете страни, които най-често се асоциират с лошото качество на въздуха.

Междувременно общинарите в София заявиха, че столицата ще разчита на европейски пари, за да се справи със замърсяването на въздуха, като това включвало подмяна на печки, заявяват управляващите. Но София няма никакъв план срещу замърсяването на въздуха от битово отопление, посочва докладът на Европейската сметна палата. Когнитивен дисонанс и нищо ново под слънцето – освен смог. 

Снимка: ClubZ

Има „непрекъсната обективна невъзможност на ТЕЦ „Марица-изток 2″ да реализира приходи на свободен пазар, включително и от участие на пазара за допълнителни услуги и студен резерв“. Това се казва в отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова и други авторитети, изпратено от три сдружения в енергийния бранш, които призовават обмисляните, предлагани и записани мерки за финансовото стабилизиране на държавната ТЕЦ  „Марица-изток 2“ да бъдат придружени от анализ „разходи-ползи“.

Доходите в бюджетната сфера да бъдат вдигнати с 10%. Това съобщи пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов. След това решение, „типично“ в духа на десните идеи, Горанов каза, че „докато аз съм министър – няма да има намаляване на ДДС“.

Как да НЕ СИ “десен”? Как да НЕ провеждаш “десни” политики? Как да СИ социалист? Как ДА БЪДЕШ ученик на Тодор Живков?…

Публикувахте от Ivan Chervenkov в Вторник, 11 септември 2018 г.

Дебатът относно промените в АПК бе изпъстрен от заяждания между председателя на комисията от ГЕРБ Данаил Кирилов и представители на неправителствения сектор. Депутатът репликираше почти всяко изказване на гостите от гражданските организации с едни и същи въпроси – колко са техните членове, колко жалби са подавали в съда и откъде идва финансирането им.

Това предизвика обвинения към него, че използва положението си, за да очерня имиджа на неправителствения сектор, вместо да осигури адекватен диалог и да се съобрази с изказаните мнения. Кирилов имаше пререкания предимно с представителите на „За да остане природа в България“, „Програма Достъп до информация“ и „За земята“ – Петко Цветков и адвокатите Александър Кашъмов и Александър Коджабашев, цитираме „Медиапул“. 

Темата АПК и защо тя е от огромно значение за правовата демократична държава вече коментирахме тук. 

А какъв сезон идва и за какво всъщност трябва да говорим? 

„Идва есен, която без съмнение ще бъде по-тежка от предишни няколко есени. Тогава отчитахме дефлация. В момента инфлацията е 3,5 на сто. Очаква се до края на годината да стигне 4 процента. Да оставим, че това ни отдалечава от еврозоната, тъй като сме вече далеч от изискването инфлацията да не надвишава 2 процента. По-тежка от показателите за еврозоната е предстоящата зима. Цената на газа ще се увеличи от началото на октомври. Това е четвъртото повишение на газа за таза година и макар че в момента се иска 14 процента ръст, общото годишно увеличение на горивото ще стигне 30 процента. Това автоматично променя нещата при електричеството, а оттам и при всяка стока и услуга.“ Отговора на журналиста Веселина Седларска може да дочетете тук. 

Десет години след фалита на Lehman Brothers – ключов момент в глобалната рецесия, финансовите пазари са едновременно променени и прекалено подобни на тези от разгара на 2008 г. От една страна, много от отрицателните финансови стимули – огромни too big to fail играчи, сенчесто банкиране и повишен риск – са все още налице. От друга страна, по всички традиционни измерители инвестиционните банки днес са много по-стабилни и по-малко изложени на системни рискове, отколкото през 2008 г., пише Financial Times. Международната ситуация също създава поводи за притеснение в пазарите. Това повдига въпроса кои са възможните огнища на нови икономически трусове. Продължението може да прочетете в „Капитал“, който цитираме. 

„Реформите ще бъдат еволюционни, а не революционни“, каза преди два месеца подалият оставка министър на вътрешните работи Валентин Радев. Днес фразата спокойно може да бъде променена така: „Реформите ще бъдат никакви“. Номинацията на Младен Маринов за нов шеф на МВР дава достатъчно основания за подобно заключение, продължават в същото издание, а повече по темата зкакво означават рокадите във властта – тук.

И ако сте се отчаяли напълно, за финал ви оставяме с две новини, които ще затвърдят у вас вярата, че има още много накъде да падаме, преди да стигнем до дъното.

Бившият бодигард на Владимир Путин се закани на опозицията в лицето на Алексей Навални и заплаши, че ще „го направи на сочна пържола“ в демократична ода, разпространена в канала на руската Национална гвардия в YouTube. Росгвардия е руската вътрешна военна служба, а нейният лидер и бивш бодигард на Путин – Виктор Золотов призова Навални на дуел в духа на ценностите на свободата на словото и въобще необятната руска свобода. Всичко това по повод обвинения в корупция, за които „никой не те е бил, както заслужаваш, толкова, че да го почувстваш в дроба си“. Говорителят на Путин Дмитри Песков заяви, че не е видял никакви физически заплахи в това изказване. Междувременно Навални е в затвора за пореден път. 

Друг държавник с нетрадиционни методи, Джон Магуфули – президент на Танзания, заяви, че хората, които използват контрацептиви, са мързеливи, а другите, които окуражават безопасния секс – дават лоши съвети. Президентът не вижда нужда от контрацептиви в Танзания, а онези, които ги ползват, са мързеливци, които не искат да работят и да хранят голяма фамилия. Миналата година същият индивид препоръча бременните ученички да бъдат прогонвани от училищата, защото „веднъж забременееш ли – край с теб“.

Въобще – имаме още много накъде да се развиваме. Със сигурност в положителна страна и по-малко отрицателна, но все пак е хубаво човек да знае, че има потенциал.

И следващият път, когато отново помислите за емиграция, отхвърлете Танзания или Русия (въздухът в Китай и Индия също явно е по-чист, а „прогнилият“ Запад винаги е опция), спомнете си, че отвъд Бойко има и Золотов и Магуфули. Малко, всъщност почти нищо, но от сърце. Спокойна вечер!

 

Снимка: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.