SHARE

С 12 гласа „за“ правната комисия в парламента прие спешно предложените от управляващите промени в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Въздържаха се само депутатите от „Воля“ и БСП, съобщи „Дневник“ .

С промените на практика се дава право на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да извършва проверки в неограничен стриктно срок.

 

До промените, чийто вносител е председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), се стигна след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС), което постанови, че прекратяването на наказателно производство е пречка за производство за конфискация.

Още по темата в „Дневник“

Кабинетът похарчи половината бюджетен излишък за магистрала „Хемус“

Вместо саниране тази година големият милиарден разход в края на годината ще е за магистрала „Хемус“ – 1.35 млрд. лв. се заделят за строителство на 134 км до Велико Търново. Решението беше взето днес от правителството, което изхарчи и още над 350 млн. лв. за министерства и общини. Почти 160 млн. лв. от тях също са пътни проекти като реконструкцията пътя Слънчев бряг – Бургас и този Пловдив – Асеновград. Нови 120 млн. лв. пък са за ремонти на казармите и отново – на летателна техника. Милиони отиват и за личните документи, за софтуер на „Майкрософт“ и т.н.

Вот на недоверие срещу Тереза Мей тази вечер може да доведе до отлагане на Brexit

Британският премиер Тереза Мей се изправя пред вот на недоверие от съпартийциите си от Консервативната партия тази вечер между 20:00 и 22:00 ч. българско време, а резултатите се очакват по-късно вечерта. Мей се нуждае от поне 158 депутати тори, за да преодолее вота. Ако победи, ще остане на поста си и лидерството й в партията няма да може да бъде оспорвано през следващите 12 месеца. Ако го изгуби, ще трябва да подаде оставка като лидер на партията и като премиер, което застрашава и без това крехките преговори за Brexit. Според Reuters Мей по-скоро има достатъчно подкрепа, но според политически коментатори някои депутати, публично подкрепящи Мей, може да гласуват на тайния вот срещу нея.

Депутатите променят Изборния кодекс: без е-гласуване догодина и край на феномена 15/15

Обещаното от управляващите след референдум електронно гласуване няма да се случи за местните и евроизборите догодина. Въвеждането му се отлага за някъде след 2020 г., когато уж трябва да са готови и новите лични документи с електронна идентификация. Машинно гласуване пък ще има само в около 10% от секциите вместо във всички. А номерата на партиите/коалициите и тези на кандидатите вече няма да съвпадат, за да се избегне феноменът 15/15. Това са промените в Изборния кодекс, които днес минаха на първо четене в парламентарната зала. Освен това бе подкрепен и проект на „Воля“ за онлайн видеонаблюдение във всички секции, въпреки забележките, че това може да се използва и като начин за контрол на вота.

Жертвите на стрелбата на коледен базар в Страсбург вече са трима души, а шестима от 12-те ранени са в критично състояние. Властите потвърдиха, че става дума за терористичен акт, а Франция повиши степента на тревога, като ще бъде засилен граничният контрол и контролът на коледните базари в страната. Извършителят е идентифициран – Шериф Ш., на 29 г., от квартал „Онберг“ на града. Въпреки че снощи е имало две престрелки между него и полицията и той може би е ранен, все още не е заловен.

Шериф е известен на полицията с други престъпления, несвързани с тероризъм – грабеж, опит за убийство и др. и е лежал в затвори във Франция и Германия. Според френски медии обаче той се е радикализирал и е бил регистриран в службите като представляващ заплаха за държавната сигурност. Имал е и връзки с ислямистки среди в Страсбург. Засега мотивите му остават неясни. Това не е първото нападение на коледен базар в Европа. Преди две години 12 души загинаха при атака с камион на площад в Берлин, за която „Ислямска държава“ пое отговорност.

Директорът на столичната полиция Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Кариерата на Ивайло Иванов в последната година и половина следва плътно тази на Маринов. Иванов оглави столичната дирекция на МВР, след като Маринов бе предложен за главен секретар. А сега ще заеме мястото му на главен секретар, след като Маринов стана министър.

Самолет на „България ер“ с полет от София до Брюксел е кацнал аварийно снощи във Виена заради спукано стъкло на пилотската кабина. Това съобщи вицепремиерът Красимир Каракачанов, който е бил на борда. В машината е имало около стотина пасажери. Каракачанов допълни, че пилотите са действали професионално. Пътниците са били прибрани от друг самолет рано тази сутрин.

Канадски съд пусна финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу под гаранция от 7,5 млн. долара. Тя бе задържана по-рано този месец в Отава, защото САЩ я обвиняват в участие в схема за заобикаляне на санкциите срещу Иран. Задържането ѝ повдига въпроса за разрастващата се търговска война между САЩ и Китай. Арестът стана същия ден, в който Тръмп и китайският президент Си Цзинпин обявиха временно примирие. Днес Тръмп заяви, че би се намесил по случая, ако това ще помогне за постигането на търговско споразумение с Пекин.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.