SHARE

Стабилност. Това бе думата, с която бе зачената настоящата управляваща коалиция. Всички исторически компромиси, провалени реформи и недемократични решения бяха в името на свещената и крепка стабилност. Е, ако изобщо я е имало, вече я няма.

Цветанов: Предсрочните избори не са решение

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира днес пред журналисти оттеглянето на АБВ от властта. Той увери, че коалицията има възможност и желание да продължи да управлява с гласовете на ГЕРБ (84) Патриотичния фронт (18), част от Реформаторския блок (13), част от парламентарната група на Христо Ковачки – БДЦ (8) и трима независими депутати. С тази подкрепа мнозинството в парламента ще наброява 126 народни представители. С други думи, оттук нататък коалицията няма да може да взима решения без подкрепата на Патриотичния фронт и депутатите на Христо Ковачки.

По повод случващото се, здравният министър Петър Москов призова ДСБ да се върнат в управлението. „Аз продължавам да не виждам и мястото на ДСБ в опозиция, съставена на пропутинова основа. ДСБ няма място сред тази опозиция.“, заяви той като определи ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт за проевропейски партии. Следващата новина разкрива колко проевропейски са тези партии.

Забрана за облекло, което да прикрива лицето, ще се обсъжда и в Бургас

Предложението за това е на общинския съветник Георги Дракалиев от ВМРО (част от Патриотичния фронт). Глобата за подобно нарушение ще бъде от 500 до 5 000 лв.

Поредният „борец срещу бурки“ заяви, че очаква подкрепа от колегите му от ГЕРБ. Очаква се „за“ да гласуват и съветниците от Националния фронт за спасение на България (също част от Патриотичния фронт).

БСП и АБВ може да имат общ кандидат за президент

Подалият вчера оставка вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин от АБВ обяви, че би се радвал, ако партията му и БСП излъчат обща кандидатура за президент на предстоящите избори: „Надявам се на някакво раздвижване в лявото пространство, но не това е поводът АБВ да излезе точно сега в опозиция. Има мотиви и общи идеи с БСП и тази част от политическия спектър, но няма гаранция, че това ще се случи. Аз ще се радвам да има общ кандидат на БСП и АБВ на президентските избори, но ако се търси такъв, той по-скоро няма да се търси в АБВ. За това тепърва ще се говори.“

Днес управлението напуснаха и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройство Иван Аспарухов и зам.-министъра на младежда и спорта Нина Найденова.

В същото време новият лидер на БСП Корнелия Нинова заяви, че отговорът на настоящата ситуация са предсрочните избори. В декларация пред Народното събрание Нинова определи правителството като „съюз по интереси – лични и тяснопартийни“, които не раждат политика, а „противоборства, сбъркани реформи, плаващи мнозинства и несигурност.“

Електроната идентификация бе приета на второ четене

От 1 януари 2018 г. ще се въведе възможността за електронно разпознаване в интернет. Това е и първа стъпка към възможността за електронно гласуване и извършването на административни услуги по интернет. Народните представители приеха исканите промени от Цветан Цветанов да отпадане въвеждането на чип в личните карти с електронна идентификация. Така въпросът за носителя остава неизяснен и предстои да се уреди в Закона за българските лични документи.

Право на електронен идентификатор ще имат всички български граждани и чужденци, навършили 14-годишна възраст. Удостоверенията за електронна идентичност ще се издават от МВР след писмено заявление и ще важат 5 години.

Поне 40 деца чакат одобрение за лечение, Москов лъже в ефир

В телевизионно участие в бТВ тази сутрин министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, опровергавайки родители и представители на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца дословно: „Няма нито едно спряно плащане. Няма нито едно дете, на което лечението да не е гарантирано, както от медицинска гледна точка като заплащане на лечението там където е пратено, така и от гледна точка на придружаващите го лица или битовите условия, в които е то. Няма нито едно дете. Фондът работи„. Той заяви още, че проваленото поради арестите заседание на фонда се е провело още на следващия ден и всички молби са били разгледани и институцията работи нормално.

Представители на Обществения съвет към Фонда обаче категорично отрекоха всичко това:

На 20 април, когато се провали редовното му заседание заради арестите, в дневния ред са били записани молбите за лечение на 57 деца. На извънредното заседание на следващия ден – на 21 април – са разгледани само спешните случаи – 16 на брой. Останалите 40 деца все още чакат, а междувременно са се получили и нови заявления, които не са придвижени, обясни Красимира Величкова от Обществения съвет.

Оттогава Общественият съвет не се е събирал. След 21 април има две пропаднали заседания, включително едно от днес.

Студентски протест за отпадането на европейските стипендии за медицина

„Асоциация на студентите медици“ организира протест срещу отпадането на специалностите „Медицина“, „Фармация“ и „Дентална медицина“  от списъка с приоритетните професионални направления, с което се отнема възможността на студентите от тези специалности да кандидатстват за европейски стипендии за успех. Протестът на студентите е насрочен за 16 май и ще започне от 17 ч. пред сградата на МОН в София.

Италия ще въведе граждански съюзи за еднополови двойки

Долната камара на италианския парламент подкрепи предложението за въвеждане на граждански съюзи за еднополови двойки. Това се случи след като италианският премиер постави бъдещето на управлението на карта и предложи вот на доверие към правителството, скрепен към законопроекта. През февруари месец вота мина успешно през сената и днес бе одобрен с 369 гласа – „За“ срещу 193 – „Против“ и двама въздържали се в долната камара, предава агенция „Ройтерс“.

Във своя facebook профил премиерът Ренци написа: „Днес е ден за празник за мнозина.“

Дилма Русев оспорва процедурата по импийчмънт пред Върховния съд

След като стана ясно, че бразилският конгрес има нужното мнозинство, за да свали президента от власт, Дилма Русев блокира процедурата. Върховният съд на Бразилия ще вземе решение дали са спазени юридическите формалности по образуването на импийчмънт. Ако решението е положително, бразилският сенат ще може с обикновено мнозинство да свали за 180 дни Русев от власт, докато трае процедурата по импийчмънт.

Снимка: Дилма Русев на посещение в България

SHARE