SHARE

В Санкт Петербург се случва срещата между президентите Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин. „С вас добре знаем, че в изминалите години нивото и характерът на нашите отношения достигна безпрецедентно ниво и качество. Но след известната трагедия се сринаха на много ниско равнище, деградираха“, започна руският президент в присъствието на журналистите в Гръцката зала на Константиновския дворец. Турският му колега отвърна с благодарности, че „в този деликатен период“ Путин е намерил време за тази среща и добави: „Турско-руските отношения влязоха в позитивно русло, известен ви е нашият процес за определяне на целите и съм уверен, че със стъпките, които ще направим заедно, ще започнем да разширяваме този процес.“ След работния формат в началото на срещата на двете делегации двамата президенти се оттеглиха за разговор насаме. „Вашето позвъняване по телефона веднага след опита за преврат много зарадва мен и народа ни“, каза Ердоган, преди оператори и фоторепортери да бъдат помолени да напуснат залата.

След срещата си насаме, президентите на Русия и Турция  направиха съвместна пресконференция. Строителството на проекта „Турски поток“ може да започне веднага, но това се отнася само до частта, засягаща доставките за турската икономика. Изграждането на тръбите за пренос към европейски пазари зависи от трети фактори и тепърва се търсят гаранции за тях. Това заяви руският президент Владимир Путин. Запитан от журналисти за промяна в позицията на България по проекти като „Южен поток“ и „Турски поток“, руският президент отвърна: „Да, сега виждаме и знаем, че българската страна иска да се върне към този проект, но понесохме загуби от отказа на европейците от „Южен поток“ и намеренията им не ни стигат. Трябват ни железобетонни гаранции с правен характер. Такива няма.“

У нас българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта „Белене“. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е изпратила писмо до генералния директор на Държавната корпорация за атомна енергия на Руската федерация „Росатом“ Сергей Кириенко за определяне състава на работната група, свързана с проекта „Белене“, съобщиха от министерството. Очаква се срещата д асе съсътои между 15 и 30 август.

От БСП направиха пресконференция, на която стана ясно, че БСП лява България“ е поискала от председателя на Народното събрание Цецка Цачева да свика извънредно заседание, на което да бъде разгледано възобновяването на строителството на АЕЦ „Белене“. „Искаме да развържем ръцете на правителството, за да може да преговаря спокойно“, това заяви Явор Кюмюрджиев. По-късно зам.председателя на НС Димитър Главчев от ГЕРБ отговори, че искане за извънредно заседание на НС въобще не е постъпвало.

Лидерите на Реформаторският блок се събраха на поредна среща, на която да обсъдят спряганите досега имена за кандидатпрезидентската кампания. Ние сме за единна кандидатура съвместно с ГЕРБ и други дяснодемократични формации“, заяви днес министърът на отбраната Николай Ненчев, което е и лидер на БЗНС.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Би Би Си”, “Ройтерс”, “Дневник”,