SHARE

От сряда вечерта Великобритания ще има нов премиер, заяви досегашният премиер Дейвид Камерън. Той допълни, че вътрешният министър Тереза Мей, останала единствен кандидат за негов наследник, има пълната му подкрепа. (dnevnik.bg) Както Терминал 3 вече писа, събитията в ръководството на Консервативната партия, напомнящи на поема на Гео Милев, на сериала „Игра на тронове“ или пък на пиеса на Шекспир с много трупове, в крайна сметка приключиха с единствения оцелял – вътрешният министър Тереза Мей, която единствена изяви желание да преведе Великобритания през тресавището на Brexit неизвестно докъде. Ще ѝ станат ли обувките на Желязната лейди Маргарет Тачър, които тя премери вече нееднократно?

В епично интервю за Нова телевизия, главният прокурор Сотир Цацаров изказа мнения по множество актуални въпроси.

Той демонстрира убеденост,  че прокуратурата си е свършила добре работата по делото за данъчни и валутни престъпления срещу бившия зам.-председател на 42-то Народно събрание и на ДПС Христо Бисеров. „Изначален доказателствен дефицит“ е причината за оправдателната присъда на втора инстанция, според Цацаров. (dnevnik.bg) А защо Бисеров си подаде така скоротечно оставката? Като причина остават само безукорната честност и чистота.

Прокуратурата да е използвана като бухалка, за да не говори Христо Бисеров? Не мисля, че това е така“ – С. Цацаров

Освен с мнения за делата срещу Бат Сали, за казуса с популярните каси, за наличието на „шпицкоманда“ в прокуратурата и за структурирането на медийния пазар, главният прокурор защити министър Вежди Рашидов от исканията за оставка: „Човек може да си изпусне нервите, но човек може да се извини за това“. (dnevnik.bg) Милост към министрите с нерви хлабави.

Интервюто на Цацаров със своята задълбоченост, разностранност и искреност предизвика отклик сред широката общественост. Карикатуристът Христо Комарницки обобщи:

Г-н Цацаров,

Моля, отбележете си, че аз не протестирам и не искам ничия оставка!
Нещо повече, чувствам се лично и професионално удовлетворен от огромната работа, която вършите.
Дълбайте все надолу, до окончателната победа на модела
‪#КОЙ‬#ТОЙ#СВОЙ!

Цацаров също се похвали, че внимателно е прочел списъка на искащите оставката на Рашидов и е открил вътре хора, „които по професия, т.е. по занятие работят това“, тоест протестиращи и искащи оставки. (Нова телевизия) Което поставя много интересни въпроси – до каква степен биват профилирани протестиращите срещу властта от прокуратурата и докъде е навлязла властта в личното пространство на гражданите, та Сотир Цацаров да е толкова добре запознат с професионалните занимания на толкова много хора? Едно птиченце ни каза, че този интересен въпрос тепърва ще се разисква.

Гражданският съвет на Реформаторския блок (РБ) е обсъждал различни кандидатури за предстоящите президентски избори и две от обсъжданите имена са тези на Гроздан Караджов и Трайчо Трайков, съобщи заместник–председателят на Народното Събрание Иван Иванов (dnevnik.bg) Едва ли става дума за окончателни кандидатури, а само за един ход от многоходовото надлъгване, в което ще се включат и партиите от РБ. Председателят на СДС Божидар Лукарски определи обявяването на кандидатурите на Трайков и Караджов като „политически неправилно и незряло“ (clubz.bg) От друга страна се радваме, че България има такъв зрял лидер като господин Лукарски.

Венецуелското правителство пое контрола над завод за козметични продукти на американската компания „Кимбърли-Кларк“. (dnevnik.bg) Това е поредният случай на икономическа неудача, сполетяла една от най–богатите на природни ресурси държави в света, поради катастрофалната икономическа политика на правителството си. Министърът на труда Освалдо Вера обеща да възстанови производството на кърпички, памперси и тоалетна хартия. В страната спря заводът на Кока Кола (поради липса на захар), както и други производства. Пресни са спомените ни от 2013 г., когато правителството пое контрола над завод за тоалетна хартия, когато армия охраняваше производствените площи, а офицери от сигурността поеха организацията на производството. Предлаганото решение? Провежданата от правителството програма „Суверенно и безопасно снабдяване“. Редакцията на Терминал 3 е скептична в случая.

Левите сили БСП, АБВ и „Движение 21“ започнаха поредица от преговори около участието в предстоящите президентски избори. (clubz.bg) Лявата предизборна ръченица е в съвсем начален етап. Като че ли единствените точки на съгласие са около премахването на „модела ГЕРБ“ и провеждането на честни избори.

Изключително закъснелият избор на нов председател на Комисията по финансов надзор (КФН) започва утре. Мандатът на Стоян Мавродиев, при чието председателство се изпариха приблизително 4,5 милиарда лева от КТБ завърши на 18 юни и от тогава КФН е в безвремие. (clubz.bg) Мътна вода, в която плуват много големи риби, за сметка на данъкоплатеца.

Хората от Фарьорските острови нямат търпение да изчакат картографирането на пътищата си от Google Street View, затова са започнали да прикрепят камери на гърбовете на овце. (The Guardian) Наблюдавайте живота от перспективата на свободна овца (видео)

Stóra_Dímun_seen_from_Skarvanes,_Faroe_Islands
Фарьорски острови. Снимка: Erik Christensen, Wikimedia

ЕС критикува Израел за закон, задължаващ неправителствените организации да разкриват факта, че получават финансиране от чужбина. (BBC).

Мотивите са подозрения за намеса във вътрешните работи на Държавата Израел. Законът, приет в понеделник вечерта, задължава неправителствените организации да декларират финансиране от чужбина, включително и от ЕС, дори когато желаят да участват като наблюдатели в заседанията на парламентарните комисии.

Снимка: Протестиращи в Израел срещу приемането на закона за разкриване на финансови данни за НПО в Израел през 2015. (източник)