SHARE

Първото чудо след патриотичното хоро в Рила е факт и енергията е плъзнала из България: кметът на Бургас предложи да не се строи мол! Това безпрецедентно предложение в българската история, в която моловете са вековна традиция и част от традиционните ценности, се прави за сметка на разширение на площад.

Нещо повече – обективните причини на общината са, че това не отговаря на обществените нужди и предлагат да се построи градски площад с озеленяване, кътове за отдих и пространства за култура! Без никаква сатира и ирония подкрепяме това решение и се надяваме, че няма да се налагат още планински хора на „заредени“ местности, за да вземат останалите общини пример от Бургас. 

Останалите абсурди са си все същите. Търговският регистър няма да работи и утре, Румен Радев служи на кремълски интереси за пореден път, Министерският съвет обжалва съдебното решение за Пирин. Все още сме на кантар дали да считаме за чудо това, че министърът на образованието обеща учителска заплата от 1300 лв., но за момента ще оставим баланса между популистко обещание и положителна инициатива – поне до изпълнението на амбициите на министъра. Културното наследство на България продължава да се разпада.

Междувременно проект, с който „се търси цялостното прекрояване на плажната ни ивица в полза на т.нар. национален туристически продукт и изгода за върхушката, дърпаща конците на туристическата администрация“, ни готвят от Министерския съвет. Това предупреди председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов. Срокът за реакция е 7 септември, като ако няма обществен натиск, няма да може да посещавате българските плажове със или без принадлежности, палатка или друго. Повече информация в поста отдолу.

Знаете ли, че Министерски съвет има Портал за обществени консултации? Там се публикуват за обсъждане законопроекти,…

Публикувахте от Инициатива "Правосъдие за всеки" в Вторник, 14 август 2018 г.

Един месец имате и за възражения по новата зелена зона, припомнят колегите от „Дневник“, където може да откриете подробности по темата.

Надяваме се няма изненадани, че въпреки многобройните хора и канализиране на древни енергии напоследък все още не се е случило чудото някой да поеме отговорност за някоя от кризите в държавата. Включително срива на Търговския регистър.

„Търговският регистър все още не работи, работата по него ще се възобновява поетапно. От 15 август ще могат да се правят само справки на фирмите. Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват“, обясняват от агенцията.

„Катастрофата с Търговския регистър е сигнал за аларма. Трябва ни национален консенсус за цялостно преосмисляне на политиката по изграждане на електронно управление и гарантиране на киберсигурността. Тя трябва да почива на цялостен модел с ясно лидерство, йерархия, отговорности и способност за налагане на политики и стандарти„, заяви един от лидерите на извънпарламентарната опозиция Христо Иванов. 

Междувременно ЦИК обжалва решението на Административния съд, който постанови задължително въвеждане на машинното гласуване до шест месеца. Делото се води от членовете на „Демократична България“ Мартин Димитров и Петър Славов. Държавата не спази закона и не осигури машини за гласуване във всяка секция през 2017 г. Върховният административен съд също постанови това. ГЕРБ възнамерява заедно с машинния вот да отмени въвеждането на електронно гласуване, което според кодекса трябваше да е налично от 2019 г. Промените вероятно ще бъдат направени в последния момент преди изборите за Европейски парламент, така че да могат да обслужат интересите на големите партии в парламента, пише Полина Паунова за „Медиапул“. 

„В по-голяма степен от всяко друго лято центърът на София прилича на строителна площадка. На различните обекти се забелязват странни решения, някои от които са временни (като това електрическо табло на улица „Солунска“), а други остават за постоянно“, четем отново в „Дневник“, разглеждайки галерията „София е в ремонт“. И, да, познахте, вече има нарушения и неизправности в новоремонтираните области.

Министерският съвет обжалва на втора инстанция решението на тричленен състав на Върховния административен съд, който отмени одобрените от кабинета спорни поправки в действащия план за Пирин от края на миналата година. Според върховните съдии на първа инстанция решението на кабинета, което се обжалва, е взето в нарушение на два закона, като са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). С оспорваното решение на кабинета се променят норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите, които налагат според закона процедура по преценка дали да се извърши екологична оценка на промяната на плана за Пирин, отбелязват висшите съдии в мотивите за решението си. Такава процедура за екооценка не беше направена, а министърът на екологията многократно твърдеше в публичното пространство, че тя не е задължителна по закон и няма нужда да се прави. Повече по темата тук. 

След като Румен Радев наскоро прие македонския президент, виден противник на договора за добросъседство, Радев тръгна да се заяжда с премиера Заев по дребен балканско-националистически начин, по-типичен за миналия век, отколкото за настоящото време, в което държавите на Балканите търсят изглаждане на различията помежду си. С това държавният ни глава доказва за пореден път, че изпълнява интересите на Кремъл.

„Договорът за добросъседство с България потвърди добрите отношения между страните и тяхното взаимно прителство, което трябва да се надгражда, защото е от общ интерес“, каза Заев. Той допълни, че България „е партньор на Република Македония“ и че „външните министри на България и Гърция се бориха като за своите страни за това Македония да получи дата“ за преговори с ЕС. „Внимателен човек съм, суетата си я оставям настрани и искам искрено да градим приятелство.“

Около 30 души са загинали, след като мост се срути в Италия, близо до град Генуа. Под развалините най-вероятно има още затрупани. Магистралата свързва Италия с Франция и ако мостът беше паднал привечер, жертвите можеше да са повече, тъй като много италианци пътуват по нея за морето или планината за Успение Богоридично (15 август), който католиците в страната отбелязват като един от големите християнски празници. Френският президент Еманюел Макрон изрази солидарност на френски и италиански и заяви, че ще окаже пълна помощ на Италия.

 

Снимка: lifebites.bg, Габрово

Обявеният за днес търг за продажбата на някогашната вила на индустриалеца Пенчо Семов в Габрово се провали поради липсата на интерес.

Първоначална цена е била 308 333 хил. лева без ДДС. Предстои да бъде обявен втори търг, като цената на предлагания имот ще бъде намалена, каквото е изискването по закон. В средата на февруари Министерският съвет разреши продажбата на имота, собственост на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Тота Венкова“ АД в Габрово. Теренът от 6 дка е с три стари сгради. Преди време една от тях е опожарена и остава без покрив.

„Старопиталището“ на Пенчо Семов и прилежащият му парк в парк „Дядо Динко“ представляват къща с историческа и архитектурна стойност за града. Строена е през 30-те години като лятна резиденция от индустриалеца Пенчо Семов. Той умира на 10 юли 1945 г. и в завещанието си посочва, че вилата трябва да се превърне в дом за възрастни журналисти и работници от фабриките му, но това така и не се случва. Вместо това е одържавена и през 1954 г. в нея се нанася инфекциозното отделение на габровската болница. От края на ХХ в. е изоставена и необитаема.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.