SHARE

Евродепутатите смятат, че ЕС трябва да бъде готов да наложи допълнителни санкции, ако Русия продължава да нарушава международното право. Европейският парламент прие във вторник резолюция с 402 гласа „за“ срещу 163 гласа „против“ и 89 „въздържал се“, оценявайки сегашните политически отношения между ЕС и Русия, предаде пресслужбата на институцията, цитирана от „Дневник“.

Санкциите трябва да останат и да бъдат пропорционални на заплахите от Русия

Евродепутатите отбелязват, че от 2015 г. насам са възникнали нови области на напрежение между ЕС и Русия, които включват интервенцията на Русия в Сирия, намесата в страни като Либия и Централноафриканската република и продължаващите агресивни действия в Украйна. Те също подчертават подкрепата на Русия за антиевропейски партии и крайнодесни движения и това, че тя продължава да се намесва в политически избори и нарушава правата на човека в собствената си държава. Правейки преглед на тези нарушения на международното право, евродепутатите подчертават, че ЕС трябва да бъде готов да предприеме допълнителни санкции срещу Русия и по-специално такива, насочени към отделни лица. Санкциите трябва да бъда пропорционални на заплахите, породени от Русия, добавят те. През декември миналата година Съветът на ЕС удължи икономическите санкции до 31 януари 2019 г.

Заедно

Перачниците
Евродепутатите осъждат незаконните финансови дейности и прането на пари от Русия, вероятно възлизащи на стотици милиарди евро, изпирани чрез ЕС всяка година, което представлява заплаха за сигурността и стабилността на Европа.

„Северен поток 2“

Евродепутатите също отново изразяват загриженост, че проектът „Северен поток 2“ може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ и да застраши вътрешния пазар на ЕС.

Да живее СССР, пардон – Русия

Е отговорът на Станишев, гражданин на СССР по рождение, от което се отказва, когато съюзът става Русия, понастоящем лидер на ПЕС. Той обяви, че това е предизборна пропаганда от страна на Европейската народна партия, тя е изработена в духа на студената война и е гласувал против нея. В аргументацията си той се опря и на общите проекти, които България чертае с Русия, с което за пореден път показа, че с Бойко Борисов пеят една и съща партия в хора на Путин.

Силен ден за Европа. Министрите на финансите на държавите от ЕС актуализираха във вторник черния списък на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели, четем в „Клуб Z“. Те се смятат за данъчни убежища, където могат да се перат пари. Днешната актуализация на списъка показва, че с помощта на eдин ясен, прозрачен и надежден процес е постигната истинска промяна, отбелязват от ЕК. 60 държави са предприели действия по въпросите, посочени като предизвикващи загриженост. Тези страни са премахнали 100 вредни данъчни режима. През 2018 г. комисията направи оценка на 92 държави съгласно три критерия – прозрачност в данъчното облагане, добро управление и реална стопанска дейност, и един показател – наличие на нулева ставка при корпоративния данък. Въз основа на скрийнинга, извършен от ЕК, министрите включиха днес в черния списък 15 държави. Това са: Американска Самоа, Гуам, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американските Вирджински острови, Барбадос, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Маршаловите острови, Аруба, Белиз, Бермудските острови, Фиджи, Оман, Вануату и Доминика.

И още от Брюксел: ЕС ще наложи общи правила за защита на служители, които подават сигнали за корупция, включително до медиите. Европейският парламент и държавите членки са постигнали във вторник споразумение за нови правила, които ще гарантират високо равнище на защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения, които докладват за случаи на нарушаване на законодателството на ЕС. Това са т. нар. whistleblowers, на които Еврокомисията за пръв път обеща защита през април миналата година. „Трябва да защитим лицата, подаващи сигнали за нарушения, за да не могат да бъдат наказвани, уволнявани, понижавани и срещу тях да не могат да бъдат завеждани дела в съда за това, че са действали в интерес на обществото“, каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Според ЕК единните стандарти за безопасно подаване на сигнали ще помогнат за борбата с измамите, с корупцията, прането на пари, избягването на корпоративните данъци и ще защитават безопасността на храните и на околната среда. Подробностите четете в „Медиапул“.

Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) заяви в изявление, че е спряло дейността на всички самолети Boeing 737 MAX в цяла Европа. Малко по-рано британските авиационни власти и тези в още пет държави обявиха днес, че спират всички полети на самолетите Boeing 737 MAX над въздушното си пространство, съобщиха световни агенции, цитирани от „Дневник“. Първо дойде решението на Сингапур и Австралия временно да ограничат движението на самолетите от и до летищата си, по-късно към тях се присъедини Индонезия. Малайзия и Ирландия обявиха, че забраняват самолети Boeing 737 MАХ да летят от и до страната. Германия и Франция междувременно затвориха въздушното си пространство за тях (в момента такива машини не кацат, нито излитат на летища в двете държави, но често преминават в небето им). Вчера Китай и Етиопия също обявиха, че самолетите от този модел от авиопарка им няма да летят до второ нареждане.

У дома продължаваме с темата за етническия мир и дълговете, които ние плащаме в негово име и от негово име.

Опрощаването на дълговете на вероизповеданията не представлява държавна помощ, а платените данъци от религиозните организации за последните пет години са тайна. Това обяви Националната агенция по приходите в отговор на запитване на „Медиапул“ по Закона за достъп до обществена информация. От предоставените данни се разбира още, че Народното събрание е гласувало на първо четене опрощаване на дълговете на вероизповедания въз основа на непълна информация от Министерството на финансите. На депутатите е била предоставена справка за дълговете на основните шест вероизповедания в държавата на обща стойност 8 267 000 лева, от които 8 106 000 лева са на Главното мюфтийство. Миналата седмица депутати обясниха пред Mediapool, че не са получили разбивки с тези данни. Оказва се обаче, че дългове на всички вероизповедания в страната са по-големи – 8.447 милиона лева. Законът предвижда амнистия на всички дългове на религиозните организации.

БСП пък призова парламентарната група на „Обединени патриоти“ да напусне пленарната при второто четене на законпороекта за опрощаване на 8-милионния дълг на Главното мюфтийство, а правителството и управляващите да дадат цялата информация за това колко пари и какви точно задължения ще опрости държавата. На редовната си пресконференция във вторник БСП призова Бойко Борисов „да се разплати с ДПС“ и след това да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори, защото „от това управление никой няма интерес“.

Оставка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради това, че не защитава конкуренцията и малкия и средния бизнестова поиска „Демократична България“. Поводът – публикуваният от антимонополния орган секторен анализ на пазара на горива, който не открива намек за злоупотреба с монополно положение. КЗК се превръща от „специален регулатор“ в „специален коментатор“, обясняват от извънпарламентарното обединение по повод документа на КЗК. Според демократите изводът е, че държавата няма намерение да предприеме нищо.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви днес, че печално известните като “акулите на “Графа” ограничители ще бъдат сменени. Това се случва след поредния инцидент, при който гражданин пострада заради тях, и успоредно с писмо от “Спаси София”, които призоваха за незабавната смяна на опасните съоръжения, преди да е станал фатален инцидент. “Поискала съм да се предложат варианти, които да са по-безопасни за хората. Очаквам да ми бъдат представени в най-скоро време, за да ги обсъдим с КАТ. Знаете, че ограничителите бяха поставени по тяхно настояване”, каза Фандъкова. От писмото на “Спаси София” става ясно, че те са намерили варианти и са ги предложили. Вижте ги тук.

Столичната община започва да събира заявления от граждани, които искат да сменят безплатно печките си на твърдо гориво с по-екологични алтернативи. Основните възможности са две – отопление с пелети и с газ. Подаването на заявленията започва от сряда и може да стане в районните администрации и кметствата на селата край столицата. Подмяната на печките е част от мерките за борба с мръсния въздух.

Мъже с боксове в ръце и облечени като паравоенни са попречили на журналиста Иво Инджев да представи книгата си „Измамата Сан Стефано“ в Добрич миналата седмица. За това съобщи самият Инджев в интервю за Би Ти Ви. А детайлите ни разказва „Дневник“. На автора бил препречен пътят да влезе в залата на събитието в Регионална библиотека „Дора Габе“, а по време на представянето името му било подвиквано с цинично изкривяване. Той не навлезе в подробности за случилото се, за да не повтаря обидите, които е получил. Инджев изрази възмущението си, че властите не разследват насилниците, въпреки че законодателството предвижда до 2 г. затвор на този, „който с насилие, измами или заплашване разтури събрание, митинг или манифестация“.

Инцидентът стана повод за реакция на Асоциацията на европейските журналисти. „Езикът на омразата няма място в съвременното българско общество“, казват от неправителствената организация. И още: „Призоваваме властите да се отнасят максимално сериозно спрямо вербалната агресия, насаждането на омраза, призивите за насилие и заплахите към журналисти, учени или към граждани заради изразените от тях възгледи. Неслучайно Наказателният кодекс съдържа раздел “Престъпления против равенството на гражданите” и все още нито един съд не е разпоредил, че тези разпоредби не се прилагат за враждебно слово, изразено offline и  онлайн. Обръщаме се и към медиите с призив да не толерират подобни послания нито като част от редакционното си съдържание, нито във форумите си в интернет.“

С цялостната си редакционна политика „Терминал 3“ винаги е заемал твърда позиция, която заклеймява всички прояви на омраза във всичките й форми. Изказваме своята подкрепа за Иво Инджев в този контекст.

Естонският премиер Юри Ратас направи рязък политически завой, като покани на преговори за съставяне на нова управляваща коалиция ултранационалистическата и антиимигрантска Консервативна народна партия на Естония (КНПЕ), предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Така той ще се опита да смени най-малкия партньор в досегашната коалиция – социалдемократите, тъй като след парламентарните избори на 3 март има ново съотношение на политическите сили и досегашната коалиция – третият партньор в която е дясната партия „Отечество“ – вече няма мнозинство в новия 101-членен парламент.

Рискът Великобритания да остане обвързана с правилата на ЕС след Брекзит „остава непроменен“ въпреки последните промени в сделката, постигната от премиера Тереза Мей, заяви юридическият съветник на британското правителство, главният прокурор Джефри Кокс, цитиран от Би Би Си.

Лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че не подкрепя импийчмънт на президента Доналд Тръмп. „Освен ако има нещо толкова непреодолимо, огромно и разделящо, не мисля, че трябва да поемаме по този път, защото разделя страната“, каза тя в интервю за в. „Вашингтон пост“. Пелоси е сред изявените противници на Тръмп. Коментарът й е направен на фона на нарастващ натиск от страна на представители на Демократическата партия за отстраняване на президента от поста му. Вижте още от „Свободна Европа“.

Днес отбелязваме 30 години от създаването на Световната интернет мрежа от Тим Бърнърс-Лий – събитие, което промени света и неговата история.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.