SHARE

Енергийният министър Теменужка Петкова е запознала руската ядрена компания „Росатом“ с намеренията на българското правителство да възстанови строителството на АЕЦ „Белене“. Нагласата на компанията е да бъде изпълнител при евентуална реализация на ядрения строеж. „С „Росатом“ обсъдихме тази наша визия, възможността този проект да се реализира на пазарен принцип и, разбира се, участието на „Росатом“ при изпълнението на този проект и мисля, че е вън от всякакво съмнение, тъй като „Росатом“ е конструктор на проекта, те са изработили това оборудване. Затова нашето сътрудничество с „Росатом“ е много знаково в тази посока“, заяви Петкова. Въпреки това от компанията към момента по-скоро нямат интерес да инвестират в АЕЦ „Белене“ – за това говори признанието на Петкова, че „Росатом“ предпочитат изпълнение при евентуална реализация на строеж.

Европейската служба за борба с измамите с евросредства ОЛАФ е била сезирана за нередности по десет обществени поръчки на стойност 3,8 милиона лева, финансирани от европрограма за трансгранично сътрудничество с Румъния. Материалите за съмнителни процедури са предадени също така на българската и румънската прокуратура, съобщиха от неправителствения Антикорупционен фонд, който събира сигнали за нередности в държавната администрация. Сред тях фигурират поръчка за райониране на популациите на комари по река Дунав за над милион лева с една страница неясно техническо съдържание и спечелена от участник, предложил най-висока цена. След последвала задълбочена проверка на дунавските общини при всички тях са установени сериозни индикатори за манипулиране на проведените процедури. Констатирано е, че в поне десет поръчки печели участник с най-висока цена, при това близка до прогнозната стойност, а оставащите на второ място предлагат с до 40 на сто по-ниски оферти.

Днес се проведе изслушването на Мария Габриел за еврокомисар пред Европейския парламент. Тя пое ангажимент да работи за завършването на цифровия единен пазар при пълна прозрачност и дух на диалог. Габриел заяви, че според нея двегодишният ѝ мандат е кратък, затова ще прилага вече одобрени политики, но обеща да излезе и с нови предложения. Тя обяви, че за нея приоритет е борбата с фалшивите новини, както и насърчаване на проактивни мерки от страна на онлайн платформите и социалните мрежи. Очаква се резултатът от изслушването ѝ да бъде обявен в сряда.

Български държавни железници ще получат помощ на стойност 224 млн. лева, с които холдингът ще погаси повече от половината си натрупани дългове към облигационери и кредитори. В петък Европейската комисия одобри държавна помощ за железниците, за да могат да се проведат планирани реформи и стабилизация. Парите са отпуснати в безлихвен заем, заяви транспортният министър Ивайло Московски. Очаква се сумата да бъде възстановена в държавната хазна с постъпленията от концесията на летище София.

Американският студент, който лежа в затвор в Северна Корея, почина няколко дни след като беше освободен и транспортиран в САЩ. 22-годишният Ото Уормбиър бе освободен в състояние на кома и е издъхнал в болница в Синсинати. От болницата съобщават, че младежът е бил приет с тежки мозъчни увреждания. Младият американец беше арестуван от властите в Северна Корея по време на посещение в страната като турист. Според медиите в азиатската страна студентът се е опитал да открадне плакат с пропагандна символика. Президентът Доналд Тръмп изрази своите съболезнования към близките на загиналия, като заяви, че Уормбиър е жертва на „бруталния режим в Северна Корея“.

Европейският съд по правата на човека определи, че законът в Русия, който забранява „гей пропагандата“ сред малолетни, ограничава свободата на изразяване и е дискриманационен спрямо граждани с хомосексуална ориентация. Съдът в Страсбург разглежда случая, след като към него се обърнаха трима руски активисти, глобени с по 5 хил. рубли заради плакати, призоваващи обществото към приемането на хора с различна сексуална ориентация. Съдът отсъди, че този закон нарушава Европейската конвенция за човешките права и нареди на всеки от тримата руски активисти да бъде изплатено обезщетение. Чрез постановлението руските власти са спирали редица гей паради и са арестували граждански активисти.

Стотици бежанци са спасени в Средиземно море край либийския бряг. Някои от тях са плавали с гумени лодки, като те са били качени на испански и италиански кораби. По време на спасителната операция са спасени 526 души, сред които е имало 8 бременни жени и 9 деца. Междувременно от италианската брегова охрана съобщиха, че в събота са спасени около 800 бежанци по време на 8 спасителни операции, които са се провели в Средиземно море. 

Днес е световния ден на бежанците.

За бюлетина е използвана информация от „Медиапул“, RadioFreeEurope и Reuters.

По бюлетина работи Цветан Кръстев. 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.