SHARE

Миньорите от рудник „Бабино“ в Бобов дол продължават своя протест и около 130 работници от вчерашната първа смяна остават под земята. Късно вчера бяха изведени петима, на които им е прилошало. Хората се заканват, че ще продължат стачката си поне до петък, когато от ръководството на мината им е обещано, че ще получат повече яснота относно съдбата на мина „Бабино“ и неизплатените им заплати. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че „държавата е на мястото си“ и действа според правомощията си в случая. По-късно тя замина за Москва, където ще обсъжда следващите стъпки по изпълнението на решението на Международния арбитраж по казуса с АЕЦ „Белене“.

Денят в парламента започна късно и завърши рано, след като депутатите решиха да се саморазпуснат до изборите за президент. По предложение на депутата от „Атака“ Николай Александров депутатите гласуваха да излязат в почивка от 12 октомври до 9 ноември. Според внеслия предложението Александров всички депутати водят предизборна кампания, но той бил против да се харчат държавни пари, за да се прави кампания в парламента. В крайна сметка предложението му бе прието, но предизвика бурни реакции от страна на опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви веднага след гласуването, че от партията започват да събират подписи за свикване на заседание. Според нея управляващите се страхуват от вота на недоверие към кабинета, който БСП планираше да внесе преди президентските избори, и от викането в зала на енергийния министър Теменужка Петкова за АЕЦ „Белене“. От ГЕРБ обвиниха БСП, че искат да ползват парламентарната трибуна за предизборна кампания и служебните коли на парламента за обиколки от страната, вместо да похарчат партийната си субсидия. „В петък развяваха байраци в парламента, вдругиден някой може да се обеси на балкона“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ в парламента Цвета Караянчева за „цирковете на БСП“. „Народното събрание е единственото място за политическите дебати. За ГЕРБ то е цирк, където те играят на криеница и все други са им виновни“, заяви днес лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От ДПС се обявиха за свикване на извънредно заседание, на което парламентът да се саморазпусне и да се насрочи дата за предсрочни парламентарни избори. Радан Кънев определи решението за ваканцията на НС като „крайна политическа безотговорност“, а на въпрос дали едномесечната ваканция е бил обсъждана на Председателски съвет на НС, или е решена спонтанно, както твърдят от ГЕРБ, Кънев отговори: „В Народната милиция по-често е имало спонтанни решения, отколкото в ГЕРБ.“ Реформаторите също са на мнение, че заседание на парламента трябва да има, но с дневен ред, който се различава от този на БСП и ДПС. Те искат да бъде разгледан въпросът с избирателните секции в чужбина и създаване на комисия за „Белене“. В крайна сметка БСП и ДПС внесоха 51 подписа за свикване на извънредно заседание на парламента в петък. В дневния ред, който двете парламентарни групи предлагат, е отмяна на решението за предизборната ваканция, преразглеждане на търговското споразумение с Канада и парламентарен контрол.

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила позиция до ЦИК, с която настоява ЦИК да преразгледа три от решенията си. „Към настоящия момент във Великобритания има подадени над 7 хил. заявления, като в 51 места подадените заявления надхвърлят изисквания минимум от 60 за образуване на отделна избирателна секция. Докато за Великобритания съществуват сериозни и реални опасения, че броят на избирателните секции ще е недостатъчен за многобройните избиратели, в други държави ще бъдат служебно разкрити избирателни секции в дипломатически и консулски представителства при нито едно подадено заявление за гласуване и при отсъствието на български общности в тези места (Пхенян, Улан Батор, Рамалла, Триполи, Багдад, Адис Абеба и редица други).“ Останалите два казуса, които Мая Манолова визира, са свързани с решението на ЦИК, според което избирателят трябва да заяви изрично желанието си да гласува и в националния референдум и ограничаването на медиите и на правото на политическите субекти сами и без административна намеса да определят своите медийни партньори.

Медиците от Спешна помощ в София излязоха на спонтанен протест, повод за който стана напускането на завеждащия лекар на смяната. Медиците протестират срещу условията на труд и отлива на лекари и сестри от системата. „Протестът ни не е свързан с пари, но усещането за липса на сигурност и на справедливост ме карат да си тръгна“, заяви д-р Драгослава Балова, четвъртият завеждащ смяна, който напуска само в рамките на четири месеца. „Трябва да има строги правила за приемане на адресите. Не може да работят толкова малко екипи на смяна и някой да иска ние да пристигаме навреме“, каза тя. Старшата сестра Борислава Колева обяви, че на смяна 6 екипа приемат 200 обаждания, половината от които не са спешни. Пред журналисти здравният министър Петър Москов обяви, че протоколите за категоризация на спешните случаи ще бъдат въведени тестово още този месец. „Аз знам къде е основният проблем на работещите в Спешната помощ и той е свързан с липсата до този момент на ясен регламент що е то спешност – възможно ли е на едно дежурство да има 200 или 300 повиквания, голяма част от които не са свързани с реална спешност“, заяви Москов.

След като вчера ректорът на Медицинския университет проф. Вихра Миланова бе сменена, днес тя обяви, че ще остане на поста си, докато съдът се произнесе по казуса. Проф. Миланова разказа и че когато встъпила в длъжност през април, не открила как са формирани заплатите на академичния състав и служители на университета, но установила, че клинични преподаватели получават трикратно по-малко от шофьори. Тя уточни, че обществените поръчки за строежи и ремонти, за които се тиражира, че тя е спряла, всъщност срещат административни и технически пречки, но ще бъдат продължени.

Словакия изпрати 25 полицаи в България за охрана на границата ѝ с Турция за справяне с мигрантската криза. Полицаите ще са в България най-малко един месец, а след това ще бъдат заменени от свои колеги.

Адвокатите на Салах Абдеслам – единствения оцелял извършител на атентатите в Париж на 13 ноември – се отказаха да го защитават, понеже той отказва да свидетелства. „В позиция като нашата какво искате да направим? Казахме го още в началото, предупредихме, че ако нашият клиент реши да не говори, ние ще спрем да го защитаваме“, заяви единият от адвокатите, Франк Бертон.

Американският президент Барак Обама призова висшите републиканци да оттеглят подкрепата си за Доналд Тръмп. „Безсмислено е да има хора, които казват: „Изобщо не одобряваме, наистина не сме съгласни, намираме тези коментари за отблъскващи, но все още подкрепяме кандидатурата му и мислим, че трябва да бъде президент. Не може да получите всичко. Не може неколкократко да осъдите думите му и после да кажете: „Но все пак смятам, че той трябва да стане човекът с най-голяма власт на планетата“, заяви Обама по време на предизборно събитие.