SHARE

Това, което имаме като стабилност се отразява пряко в манталитета на политическия пазарлък, който тече в Народното събрание относно президентското вето за промените в Изборния кодекс. Докато премиерът Бойко Борисов бори световната коруция на среща с лидерите най-корумпираните страни в света (по думите на Дейвид Камерън) под егидата на британския премиер, неговите хора тук се на(д)играват под вещото ръководство на това, което имаме като Цветанов. В крайна сметка ветото ще бъде преодоляно. Т.е. няма да има преразглеждане на закона. За това говорят двете водещи медии Дневник и Медиапул като се позовават на свои източници. Причината била, че сега на свой ред и с нова сила, дадена им от напускането на АБВ от властта, Патриотичният фронт имат още повече основание да заплашват със същото. ДПС пък щели да подкрепят ветото, макар да било лицемерно. Не се нуждае от коментар. Договорките между различните играчи се случват на най-неочаквани места. Като известен столичен ресторант, където са били забелязани снощи Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, научи Терминал 3. Дали са делили парламентарно влияние или са обсъждали котировките на рублата напоследък можем само да гадаем. Така или иначе вариантът към който парламентаристите в този им вид са се насочили е да прескочат ветото и после да направят изцяло нови поправки, в които отново да има ограничения – към всички страни, които не са от Евросъюза. По този начин под рестрикции остава Турция, но и… САЩ. Както и Молдова, и Украйна, и мн. др. Големият въпрос с фундаменталните права на българите виси като гилотина, но никой не му обръща внимание. Очевидно за “патрЕотите” има няколко Българии, в които българите се делят на наши, по-наши, най-наши и има една категория, които са чужди до степен, че са едва ли не със статут на чужденци. Тук е мястото да припомним, че когато обяви мотивите си за ветото, президентът недвусмислено заяви, че следващата стъпка е Конституционния съд. Той не пропусна да отбележи няколко важни неща и днес пред журналисти в Шумен:

Искрено се надявам депутатите да разберат, че моето вето е позитивно и градивно. Това е начин да се проведе в парламента смислен дебат за това как да помогнем на българските граждани да упражнят своето право на глас“. Няма как да се съглася, когато се хвърлят аргументи дори без фактологическа обосновка. Някои националистически партии твърдят, че помагат на българите в чужбина, но реалното действие е точно в обратна посока. Те твърдят, че защитават правата на наши сънародници в Западните покрайнини, в Молдова. Но към момента единственото, което постигат е да ограничат вота на българите в Западните покрайнини, в Молдова, в Украйна“, каза президентът.

Той коментира и ситуацията, при която също днес, също родните парламентаристи приеха всички въпроси за референдума, иницииран от “Шоуто на Слави” като включиха и въпроса за електронното гласуване, за който а/ вече гласувахме на референдум и то тази година и б/ бе прието с последните изменения в Изборния кодекс и срещу това няма вето.

„За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция“, коментира по повод на днешните дебати в Народното събрание Росен Плевнелиев.
„Преди една година организирахме референдум и на два пъти се обърнах към Народното събрание за допитване до народа по въпросите за електронното гласуване, този референдум бе с масово участие и днес народните представители с лека ръка допуснаха още веднъж да се зададе въпрос за електронното гласуване“, казва държавният глава.

„Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката?“, попита Росен Плевнелиев.

„Нима народните представители не разбират, че като вадят проблемното и лошото в пряката демокрация на преден план, сега те ще извадят проблемното и в представителната демокрация. Това действие на Народното събрание за мен е подценяване и това решение оставя много въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация в тяхната комбинация“, посочва държавният глава.

Сякаш малко беше всичко това за този парламентарен ден, но има и още.

„Единодушно с 13 гласа „за“ и в отсъствието на депутатите от ДПС Комисията по регионална политика прие на първо четене забраната за носене на бурки. От ГЕРБ и БСП обявиха, че между първо и второ четене ще променят така текстовете, че забраната на облекло, скриващо или покриващо лицето, да не важи за кукери, ФУТБОЛНИ ФЕНОВЕ и участници в маскаради“.

Вицепремиерът Томислав Дончев поема социалното министерство.

Поредният вицепремиер, който съвместява две министерски функции при оттегляне на титулярен министър. Първо това се случи с Румяна Бъчварова. След това с Меглена Кунева. Сега и с Томислав Дончев. Има ли още? При следващото завъртане, ще почнат да съвместяват по три министерски поста. Ред е отново на Бъчварова.

„КТБ – Какво се случи?“

Проектът “КТБ – Какво се случи?” на Центъра за либерални стратегии, програма “Достъп до информация” и асоциация “Прозрачност без граници” пусна доклада си „КТБ Топ 100 – Къде са парите?“, който ще започнe конкретното изследване на онези 100 фирми, към които има изключително огромни експозиции, за да стане ясно кои са, какви са, кой стои зад тях и т.н. Информацията в сайта ще се обогатява всеки ден. “Но хоризонта на проекта далеч не се ограничава до тези връзки. Той ще търси връзки и с медии, ще търси връзки и с политическата система, ще търси връзки между КТБ и държавната администрация особено от гледна точка на регулативни органи, институции, министерства и т.н., за да изградим една по-цялостна картина и диагноза за това каква точно е била мрежата около КТБ, каза в интервю за Терминал 3 водещият икономист от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев.

И в същото това време още една част от империята КТБ рухна – съдът обяви фалита на ТВ7.

Крах и за бразилския президент с български корени Дилма Русев.

След 16 часов дебат Сенатът гласува нейното отстраняване с 55 гласа от 81 възможни при 77 присъстващи. Сега специална комисия ще разследва обвиненията срещу държавния глава, че е фалшифицирала държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г. Този процес може да отнеме до 180 дни. През този период функциите на Русеф се поемат от вицепрезидента Мишел Темер.

Бомба в Истанбул.

Взрив е избухнал в Истанбул, съобщи в четвъртък Асошиейтед прес, позовавайки се на турската информационна агенция Доган. При експлозията са ранени поне петима души, сред които и военни, уточнява Ройтерс. Според първоначалната информация става въпрос за кола бомба, взривена в близост до казарма в квартал Санкактепе. През последните месеци Турция пострада от няколко бомбени нападения, включително две самоубийствени атаки в столицата Анкара, извършени от Кюрдската работническа партия.

Щит

Проектът за противоракетен щит по източноевропейската граница на НАТО ще започне своето изграждане от днес. Европейският щит е активиран в румънската военна база „Девеселу“. От следващата седмица ще започне строежа и на втора база в Полша, която ще бъде готова през 2018г. Това стана близо десетилетие, откакто бе предложен проекта и през всички години той посрещата остра реакция от руска страна.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник и Медиапул.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.