Вечерен бюлетин – 23 март 2018 г.

SHARE
Не я мислете сделката с ЧЕЗ. До 9 месеца ще разберем има ли „Инерком“ на Гинка пари за сделката, заяви директорът на ЧЕЗ.

„Има твърдения, че са се оттеглили две банки, финансиращи сделката. Притеснявате ли се, че „Инерком“ може да няма пари да плати договорената цена.“
В обширно интервю за пражкия вестник „Млада фронта днес“ Даниел Бенеш казва още, че българското дружество, с което се разделят, е продадено за „много повече“ от 320 милиона евро. „Ще публикуваме стойността при приключването на транзакцията. Но мога да ви кажа, че дори втората оферта беше за по-висока сума.“

А Бойко Борисов реши да не се прсъедини към повечето европейски лидери и да изгони руски дипломати от страната заради химическата атака над Великобритания.
Забележете и изречението как нямало сфери на влияние:

„За съжаление в момента сме във време, много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много по-ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча, нещата имаха горе-долу някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство“, коментира премиерът.

Само една оферта по скандалната поръчка на БДЖ, срокът се удължава

 Както прогнозираха фирми от железопътния бранш, само една оферта е постъпила по скандалната поръчка на БДЖ за поддържането на 9 локомотива за над 4 млн. лв. за три години.

От „БДЖ Пътнически превози“ не съобщиха коя е компанията, но посочиха, че удължават срока за подаване на оферти с още две седмици. Причината е, че до крайния срок не е постъпила нито една или само една оферта, според публикувано съобщение от Пламен Пешаров, управител на държавната компания. Още по темата. 

Европейската комисия: България харчи твърде малко за социалните сфери

България харчи системно малко пари през бюджета, особено в сектори, които се свързват с нормалната роля на държавата в икономиката и обществото като социалното подпомагане, образованието и здравеопазването.

Това бе един от основните изводи в изказването на директора на генерална дирекция „Икономически и финансови въпроси“ в Европейската комисия Ищван Секели, който бе в София, за да представи годишния доклад на Брюксел за макроикономическите дисбаланси. За пръв път от три години насам страната бе извадена от групата на държавите с прекомерни дисбаланси и се върна в по-умерената категория на страните с дисбаланси. Най-сериозен принос за положителното решение има подобряването на ситуацията във финансовия сектор и силното представяне на пазара на труда заради спада на безработицата. Подробности. 

„Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци.“ Така финансовият министър Владислав Горанов илюстрира по време на петъчния парламентарен контрол тезата си, че ако общините искат да събират повече приходи, това трябва да стане през по-голяма събираемост от имуществените данъци.

Румен Радев отговори на отправената от турския президент Реджеп Тайип Ердоган покана за провеждането на лична среща, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.