SHARE

Турция благодари на България за подкрепата при неуспешния опит за преврат и очаква от нея помощ за евроинтеграцията си. Това заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм на среща с Бойко Борисов, който е на посещение в Анкара и в момента протича срещата му с президента Ердоган.

„Преживяхме опит за военен преврат. Европа реагира с мълчание, но вие и България осъдихте тези действия. Лично посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с турския народ. Благодаря за тази вашата подкрепа“, каза турският министър-председател.

Йълдъръм определи госта си като „гарант и фактор, който ограничава крайни националистически действия”. Той поиска от България като председателстваща Съвета на Европейския съюз от 1 януари да съдейства за европейската интеграция на Турция. В отговор на въпрос Йълдъръм поясни, че на първо място Турция очаква правото за безвизово придвижване на турски граждани отново да бъде преразгледано.

Върховният административен съд официално потвърди информацията на Mediapool за спуснатото от председателя на ВАС до всички административни съдилища „окръжно“ писмо в подкрепа на кандидата за член на новия Висшия съдебен съвет Светлозар Рачев. ВСС трябваше днес да обсъди скандала, но вместо това те решиха да замълчат до края на седмицата, тъй като през почивните дни ще се проведат изборите на членовете на новия ВСС от съдийската квота и законът забранява да се води негативна кампания срещу някои от кандидатите.

С изненадващата подкрепа на ДПС и „Воля“ проектът за въвеждане на мажоритарна избирателна система, внесен от ГЕРБ, бе приет в парламентарната правна комисия с 12 гласа „за“ срещу 10 „против“. Срещу проекта се обявиха депутатите от „Обединени патриоти“ и БСП.

С това ДПС индикира за промяна в позицията, което винаги се е обявявало твърдо против въвеждането на мажоритарна система и е гласувало „против“ същите изборни промени на ГЕРБ, предложени в миналото Народно събрание от ГЕРБ.

Общинската администрация във Варна отказва да обясни защо мълчаливо е приела грубото нарушение на договора й с дружеството ЗМБГ АД за събиране и извозване на битова смет. Според неговия текст в различни райони на града е трябвало да бъдат разположени около 6 хил. „сиви, метални, поцинковани“ контейнера. Вместо това поставените са пластмасови, доста по-евтини и лесно запалими. Разликата в цената на двата вида съдове за боклук надхвърля 1 млн. лв., съобщи “Дневник”.

Днес бе отложено съдебното заседание срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на тогава 4-дневната Никол, заради лошите метеорологични условия в столицата.

„Инвecтop.БГ“ AД щe придобие 90% oт aĸциитe нa „Bиcшe yчилищe пo зacтpaxoвaнe и финaнcи“ AД, cъобщи купувачът пред Koмиcиятa пo финaнcoв нaдзop и дo Бългapcĸaтa фoндoвa бopca.

Дисрибутори на онколекарства обвиниха Националната здравноосигурителна каса, че новите правила, по които проверява и разплаща разходите на болниците за скъпо струващите лекарства, води до нарастване на просрочените задължения към бизнеса.

С новоприети правила в Националния рамков договор за 2017 година НЗОК вече плаща на болниците за онкомедикаментите не както досега – месец след отчитането на дейността, а до два месеца след отчитането. Отсрочката беше въведена, за да има време за проверка на извършената от болниците дейност съгласно новите правила, при които се засича дали количеството изразходвани лекарства отговаря на средния ръст и килограми на пациентите.

Доскорошният шеф на строителната камара Светослав Глосов и бившият депутат от ГЕРБ Веселин Давидов са новите членове в управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура„. Те са назначени със заповед на министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов отказа да се съобрази с подписката на WWF.BG за спиране на новия план за управление на Пирин, според който върху 60% от територията му ще може да се провежда стопанска сеч, както и ще бъде разрешено строителство на нови места в парка. В сегашния план стопански сечи не са разрешени.

В интервю за bTV той разкритикува подписката, че допуска международни подписи, което според нея я делигитимирало.

Подкрепете подписката на WWF, с която се призовава министър-председателя Бойко Борисов да спре утвърждаването на новия план за управление на Пирин тук.

“В Русия държавните телевизии и интернет разказват приказки за два протеста.” Над хиляда са задържаните от полицията на протестите вчера, а организаторът и основен претендент за поста на Путин на изборите догодина Алексей Навални бе задържан пред дома си и осъден на 30 дни затвор.

Но за зрителите на руската държавна телевизия протестите изобщо не са се случили. “Время”, най-гледаното вечерно новинарско шоу в страната, е заявила, че по-малко от 2000 души са протестирали в Москва, а най-важната новина според тях е Владимир Путин и раздаването на награди. В интернет пък циркулират видеа и снимки на полицаи, които гонят тълпите из цялата страна, в някои случаи се стига и до насилие. Лайв предаването на протестите от щаба на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални показваше цял ден кадри от Владивосток до Санкт Петербург, в които хиляди мирно протестираха срещу корупцията, обхванала страната.

Междувременно молдовското разузнаване вярва, че руски дипломати, които бяха изгонени от Молдова миналия месец, са били шпиони и са набирали бойци за базираните в Украйна проруски бунтовници. Смята се, че експулсираните от Молдова дипломати са поддържали връзка с руските служби ГРУ. От Москва отрекоха обвиненията, а руското министерство на отбраната отказа коментар по въпроса. Над 10 000 са загиналите в боевете в Източна Украйна между украински части и проруски бунтовници от началото на конфликта през 2014 г. след анексирането на Крим.

Преговорите за неформална коалиция във Великобритания вървят добре, заяви ръководството на северноирландската Демократическа юнионистка партия, която ще сформира правителство с консерваторите. Изказването дойде, след като бившият премиер на Британия сър Джон Мейджър предупреди Тереза Мей относно сключването на сделка с ДЮП с аргумента, че това излага мирния процес в Северна Ирландия на риск и предизвиква недоволство в някои части на Обединеното кралство.

Катарски бизнесмен планира да превози по въздух 4000 крави в опит да поддържа запасите от мляко по време на продължаващата блокада на Катар от нейните съседи на Арабския полуостров. Предложението се случва в момент, в който Катар се стреми да осъществи въздушен и морски канал през Иран, Турция и Оман. Добитъкът ще бъде превозен с 60 полета до столицата Доха. Катар получаваше голяма част от млечните си, както и други хранителни продукти от съседните държави, включително Саудитска Арабия. В момента страната се опитва да избегне най-страшните ефекти от блокадата и прави опити да привлече международна подкрепа. В последните дни външният министър на Катар посети Москва, Лондон и Германия.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, Mediapool, BBC и Reuters. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.