SHARE

Денят мина под знака на изборите, които предстоят. Темите, които са водещи от много време насам, днес получиха някакво развитие.

ДСБ призова Плевнелиев да се кандидатира за нов мандат

Лидерът на ДСБ Радан Кънев призова президентът Росен Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат и да бъде подкрепен от всички десни формации.„Плевнелиев е най-добрият български демократичен президент“,подчерта Кънев„той може да бъде успешен гарант за геополитическите приоритети на страната“.

Лидерът на ДСБ уточни, че с Плевнелиев разговори не са водени и че очаква това да направят от ГЕРБ. Кънев е убеден, че ще има предсрочни парламентарни избори.

ГЕРБ ще подкрепи антикорупционния закон на Кунева

Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща подкрепата на депутатите си за антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. В четвъртък Комисията за борба с корупцията в парламента го отхвърли на първо четене с 4 гласа „за“ и 6 „въздържал се“. Без подкрепата на Патриотичния фронт, обаче, управляващото мнозинство в парламента не може да приеме закона. За момента председателят на комисията за борба с корупцията Валентин Иванов от ПФ е против.

Борисов не смята, че отново трябва да се гласува за въвеждането на електронен вот

Премиерът заяви, че подкрепя президента Плевнелиев за вчерашните му критики срещу депутатите по повод гласуването на референдума на Слави Трифонов. „Дано в един момент политическата класа действително разбере, че е изпратена тук, за да взима някой път и тежки решения, но действително да се опази държавата“, заяви премиера. Борисов допълни, че един от въпросите на приетия референдум на Слави е противоконституционен, според „конституционно решение от 2003 г.“, но не уточни кой.

Зорница Русинова ще е новият социален министър

Настоящият зам.-министър на социалната политика Зорница Русинова ще замени подалия оставка Ивайло Калфин. Това съобщи премиерът пред журналисти в сградата на Народното събрание. Борисов отрече Томислав Дончев да е бил обсъждан като евентуален социален министър, каквито предположения се появиха вчера в медиите.

Преди да заеме позицията на зам.-министър Русинова е била държавен служител в Министерство на труда и социалната политика. Тя е магистър по международни икономически отношения от УНСС и притежава магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, според оповестените данни на официалната страница на трудовото министерство.

КЗК обвини НЕК в злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на НЕК обвинения за злоупотреба при провеждането на търгове за продажба на ток през ноември 2014 г. Тогава  голяма част от доставчиците не са научили за обявяването на търга, а са били поканени само определени дружества.

Според КЗК това е нарушение на Закона за защита на конкуренцията и енергийното дружество може да бъде глобено с до 10 на сто от оборота си за предходната на наказанието година. За 2015 г. оборотът на държавната фирма е 3.034 млрд. лв., според финансовия й отчет, предава „Медиапул“

Проучване на Института за пазарна икономика: 70% от разходите на общините са провал

Близо 70% от разходите на общините могат да бъдат класифицирани като провал, а едва 5% – като успех. Една четвърт пък са дейностите, чието изпълнение и резултати не позволяват да бъдат зачислени нито към едната, нито към другата група.

Това показва прегледът на всички публикувани одитни доклади на Сметната палата за общините в България, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ)., предава „Дневник“.

България и Румъния искат премахване на визите за Канада или ще блокират споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада

В писмо на постоянните представители на България и Румъния в ЕС двамата дипломати заплашват, че страните им ще наложат вето върху споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (CETA), по което преговорите бяха завършени успешно през 2014 г., предава EurActiv.

Представителят на България Димитър Цанчев заявява пред журналисти, че, ако Канада не представи конкретен план за отпадането на визовия режим за България и Румъния, двете държави ще бъдат поставени в неравностойно положение и гражданите им няма да могат да се възползват изцяло от търговското споразумение.

Германското контраразузнаване обвини Русия в кибер атаки

Немската контраразузнавателна служба BfV обвини Русия в серия от кибер атаки срещу германската държавна компютърна система, предава Би Би Си. Между тях е и нападението над компютърната система на Бундестага и няколко опита за пробив в компютъра на немския канцлер Ангела Меркел. Според ръководителя на BfV  Ханс-Гьорг Маасен зад постоянните атаки стои хакерската групировка Sofacy/APT 28, зад която според германските  служби, стои Кремъл.

*За изготвянето на настоящия бюлетин е използвана информация от Дневник, Медиапул, EurActiv и BBC

SHARE