SHARE

Българският олимпийски отбор по лингвистика се завръща с общо 8 отличия от най-голямото състезание в дисциплината в световен мащаб за представители в гимназиална възраст. В състезанието, което се проведе от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, участваха 160 състезатели от 27 държави от цял свят. България бе представена от 2 отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас, пишат от economy.bg.

Към 2017 г. участниците са донесли на страната ни общо 57 медала – 15 златни, 17 сребърни и 25 бронзови.Тези заслуги поставят България в топ три на световната ранглиста по общ брой медали. Фондация „Америка за България“ финансира целия процес по подготовката и участието на всички отбори по науки от 2010 г.

Движение в бизнеса на Делян Пеевски – публичната компания „Булгартабак холдинг“ АД съобщи през сайта на фондовата борса, че е прехвърлила акции на дъщерни дружества към друга своя фирма. Съобщението е с днешна дата, 7 август, предава „Дневник“. То е адресирано до обществеността и до Комисията за финансов надзор и от него се разбира, че на 31 юли в Централния депозитар е регистрирано прехвърляне на 98,19% от акциите на „София-БТ“ АД и 100% от акциите на „Плевен-БТ“ на „Благоевград-БТ“ АД. Явно след сделката, в която BAT купи марките и дистрибуторския бизнес от „Булгартабак“ за 105 млн. евро, дъщерното му дружество „Благоевград БТ“ скоростно се превръща в холдинг, концентриращ придобивките на депутата от ДПС Делян Пеевски през годините в различни сектори. Благоевградската компания ще приеме новото име БЛ-БТХ, посочват от „Капитал“. На 30 юни „Благоевград БТ“ се сдобива срещу неизвестна сума с още няколко свързани с Пеевски компании. Сред тях са „Лодис инвест“ (собственик на мандри, произвеждащи млечни продукти под марките Lacrima и Frezco) и „Булвег трейд“ (собственик на 80% от заленчуковата борса в с. Огняново). За тях не е искано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.

С този процес по обединяване на собствеността на Пеевски ще се оформи един от най-големите холдинги в страната.

Президентът Радев няма да наложи вето и върху Закона за съдебната власт, информира „Медиапул“. Той ще подпише и другия приет законодателен акт, свързан с т.нар. съдебна реформа. Срещу знаковите реформи се обяви значителна част от гражданското общество на България, включително съдийски организации и четири извънпарламентарни формации. Президентът Радев одобри промените в НПК тихомълком, като от администрацията публикуваха документите три дни след същностното подписване от Радев.

Прокуратурата проверява законността на заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда и забрана за земеделие и други дейности в части на защитена зона „Комплекс Калиакра“. Това съобщават от пресцентъра на Върховната административна прокуратура (ВАП), като уточняват, че образуваната преписка е по публикации в медиите. Междувременно премиерът Борисов обяви, че решението на ЕС относно казуса „Калиакра“ трябва да бъде изпълнено. Двете страни са се съгласили, че българските власти ще определят подходящите мерки и начини, с които да бъде изпълнено решението на Брюксел по казуса, уточняват от Министерския съвет. „Европейското законодателство в областта на „Натура 2000″ не забранява икономически дейности, включително земеделие, и ще се търсят варианти как решението да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на крайморска Добруджа“, посочват още от пресцентъра на кабинета.

Софийският градски съд връща на прокурорското спецзвено „Антикорупция“ делото срещу бившия съдия Румяна Ченалова, като казва, че обвинението срещу нея било изключително лаконично. В началото на годината съдия Вера Чочкова от СГС прекратява процеса, тъй като според нея в случая липсват доказателства за извършено престъпление. Апелативният съд отменя разпореждането и връща делото за разглеждане от друг състав. Именно този състав връща акта обратно на разследващите. Румяна Ченалова е обвинена в престъпление по служба и документално престъпление, както е и основен участник в записите „Яневагейт“. В обвинителния акт срещу нея присъстват 14 отделни деяния.

Агенцията по храните не успя да открие двоен стандарт в производството на хранителни продукти в Източна и Западна Европа, четем в „Дневник“. Този път проверката на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) включваше подробен сравнителен анализ на етикетите. Освен това продуктите бяха сравнени и финансово. При сравнителния анализ на етикетите не са установени разлики, като съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни. Сравнението на цените показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока в България спрямо тази в Италия, Франция и Швейцария. Останалите 17 са по-евтини, отколкото на Запад. Повече за казуса с разликата в качеството на храните може да прочетете тук. 

Южна Корея подкрепи санкциите на САЩ срещу северната си съседка. Китай се надява преговорите между двете страни да бъдат възобновени. Съветът по сигурност на ООН наложи нови санкции над Северна Корея, чиято цел е да упражнят натиск над Пхенян за край на ядрената програма. Санкциите биха могли да намалят с една трета външния износ на страната, на стойност 3 милиарда щ.д. Северна Корея отговори подобаващо в понеделник, казвайки, че санкциите са нечестни и ще научи САЩ на суров урок, ако започне да атакува страната.

Сър Саймън Фрейзър, бивш дипломат на Великобритания, смята, че преговорите за Брекзит изобщо не започват добре. Според него Великобритания отсъства от официалните преговори. Сър Саймън съветва бизнесите по време на Брекзит и казва, че е загрижен за липсата на ясна позиция на кралството. Даунинг Стрийт 10 отрече коментарите му, казвайки, че правителството скоро ще публикува позицията си. „Преговорите едва започват, не мисля, че са започнали особено обещаващо за британската страна, честно казано.“ Той призова правителството да публикува по-нататъшни детайли относно политиката на Брекзит.

Правителството на Унгария планира да въведе задължително военно обучение в училищата, но не за сметка на часовете по физическо възпитание. Това заявява държавният секретар по образованието Золтан Маружа в интервю за вестник „Модяр идок“, публикувано в понеделник и цитирано от ДПА, научаваме от mediapool.bg. По думите му „патриотичното и военното обучение“ се отнася до „същността и разбирането на живота – също като историята и географията“. Решението за въвеждането на новата дисциплина в учебната програма е било взето в края на юли от правителството на премиера Виктор Орбан.

Частично лунно затъмнение ще бъде наблюдавано тази нощ над България. То ще започне в 20.29 ч. заедно с изгрева на Луната, ще продължи 5.01 часа, като максималната фаза ще бъде в 21.20 ч. Астрономите препоръчват затъмнението да бъде наблюдавано в посока ниско над източния хоризонт.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.