SHARE

Пренасяме вчерашната мъка на министър Москов към днешния ден. На събрание на Министерски съвет, здравният министър се оплаква, че му е писнало “да слушам ежедневно всевъзможни обвинения за това как не се борим с корупцията, как нямаме правила, как не подобряваме механизмите и как не подобряваме действията“.

Иронично, днес основни теми са – липсата на правила, механизми, действия и борба с корупцията. Но не таете гняв, защото, както приемиерът констатира „Пепи, голяма мъка е! Аз се опитвам да се ядосам някой път, но докато се ядосам, ми минава.“

След две години покуратурата повдигна обвинение за престъпна група начело с Цветан Василев

Като си говорим за „липсата на механизми и действия“ в страната във връзка с престъпността – след две години разследване държавното обвинение откри, че зад източването на КТБ стои престъпна група, която е оглавявана от Цветан Василев и реши да прати делото в специализираната прокуратура, предава „Дневник“

Новият обвинител по делото ще е Ирина Арменкова. Иван Гешев, който две години наблюдаваше само това дело, е подал документи за участие в конкурса за ръководител на специализираната прокуратура.

Междувременно, Висшият съд в Белград е разрешил екстрадицията на Цветан Василев, съобщи БНТ.
Василев вероятно ще обжалва решението пред въззивна инстанция, а съобразно сръбското законодателство последната дума е на министърът на правосъдието.

Народното събрание одобри заема от 600 млн. евро за фонда за гарантиране на влоговете

Парламентът ратифицира гаранционните споразумения за два заема по 300 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка. С парите ще се попълнят резервите на фонда, изпразнен след изплащането на гарантираните влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка.

Европейският съд по правата на човека е осъдил България заради изтезания, нечовешко отношение и унижение отново при акция на Цветанов.

Бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов беше задържан през 2010 г. по дело за подкуп заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров. Тогава вътрешен министър беше Цветан Цветанов. Тримата бяха оправдани от Върховния касационен съд в началото на 2015 година, а днес ЕСПЧ определи начина, по който са задържани за незаконен.

Висшият съдебен съвет „опраска“ съдебната реформа. Очаквано. 

Публикуваме коментара на министъра на правосъдието Екатерина Захариева от личния й профил във фейсбук:

„Решението на Висшия съдебен съвет да не подкрепи промените в Закона за съдебната власт е абсурдно!
Единствените забележки на представителите на ВСС в Съвета поприлагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа бяха по главата за Инспектората към Висшия съдебен съвет. Голяма част от критиките днес бяха по текстове, вече подкрепени от ВСС. Нещо повече, част от текстовете, които бяха критикувани днес, бяха предложени именно от ВСС – например за атестирането на членовете на ВСС и част от текстовете за кариерното израстване, което прави отрицателното им становище още по-нелепо.
Министерството на правосъдието пази стенограмите от заседанията на Съвета, както и писмените становища на ВСС и останалите институции и организации. Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт е плод на денонощния труд на много експерти и колеги от различни институции. Той е в процедура по съгласуване и ще бъде предложен за одобрение от Министерския съвет, след което ще бъде внесен в парламента.“

Газоразпределителен център „Балкан“ ще получава газ от Австрия и Словакия

Днес бе подписано споразумение между България и Словакия, което трябва да осигури в бъдеще суровина от австрийския газов хъб „Баумгартен“ и от Словакия за планирания край Варна газоразпределителен център „Балкан“. Транзитът на газ ще се осъществява по тръбата Eastring. Това стана в рамките на 14-та годишна конференция на инициативата Европейска газова инфраструктура, чийто домакин е София. На подписването на меморандума в четвъртък присъстваха българският енергиен министър Теменужка Петкова и словашкият министър на икономиката Петер Зига, предава „Медиапул“

Даниел Митов: Русия вече загуби съревнованието с Европа и НАТО

Русия вече загуби икономическото съревнование с Европа, както и военната конкуренция с НАТО, каза външният министър Даниел Митов на кръгла маса „Наративи и реалности: Русия и Западът в спор за умовете и сърцата“, предава „Дневник“

„Средният брутен вътрешен продукт на ЕС е около 6 пъти по-голям от този на Русия. Европа търгува между 4 и 7 пъти повече от Русия. В същото време НАТО продължава да разполага с около 10 пъти по-голям финансов ресурс във военното дело, въпреки тенденцията Москва да отделя все повече средства от бюджета си в тази област и въпреки тъкмо обратната тенденция в някои от страните-членки на НАТО“, заяви още външният министър.

Френският сенат призова за смекчаване на санкциите срещу Русия

Френският Сенат призовава за постепенно смекчаване на режима на санкции, въведени от ЕС срещу Русия, предаде БТА. Решението идва, след като на 28-ми април долната камара на френския парламент също прие необвързваща резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия.

Тони Блеър и сър Джон Мейджър заедно държаха реч против излизането на Великобритания от ЕС

Двамата бивши премиери на Обединеното кралство излязоха с обща декларация, в която предупреждават за рисковете от напускането на страната от Европейския съюз. Според тях, това може да предизвика разпад на Обединеното кралство и влошаване на отношенията с Република Ирландия.

На 23 юни британците ще гласуват дали страната им да напусне Европейския съюз. До момента, всички бивши министър-председатели – сър Джон Мейджър от консерваторите, Тони Блеър и Гордън Браун от лейбъристката партия, както и настоящият премиер Дейвид Камерън се застъпват за оставането на Британия в ЕС. Въпреки това, социологическите проучвания все още сочат преднина за напускането на Съюза, която е в рамките на статистическата грешка. По последни данни на YouGov – 43% от британците искат да напуснат, докато 42% са за оставане.

Завършваме бюлетина със също вчерашна новината, подредена от всички национални телевизии по-напред от речта на българския президент Росен Плевнелиев, която изправи на крака депутатите в Европейския парламент. 

Мутренска свада в Слънчев бряг. Митьо Очите е ранен, негов телохранител е убит.

Престрелката е станала около 21.00 часа в района на нощния клуб „Айсберг“. Веднага след това Димитър Желязков, известен с прякора „Митьо очите“ и двама негови гардове са закарани в болница. От лечебното заведение уточниха, че той е бил прострелян в областта на корема, пикочния мехур и единия крак.

Официалната версия на властите за случилото се е, че това е „една махленска свада на кандидат-зет с бивш затворник; пореден инцидент за паркомясто“, както самият премиер коментира случката.

Заради тази „махленска свада“ вицепремиерът и вътрешен министър Бъчварова не отиде на среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, а бе пратена „да пита полицаите защо не са си свършили работа“ по думите на премиера. Депутатите от БСП пък искаха да им се яви веднага да им докладва за инцидента в НС.

При въпросната „махленска свада“ 30-40 мутри нахлуват с бронежилетки, брадви и ножове в лъскаво заведение малко преди 21.00 часа и биват посрещнати от стрелба, предава „Медиапул“.

Какво се е случило наистина, предстои да се разбере, но министър Москов може да се замисли защо ли му е писнало да слуша „за това как не се борим с корупцията, как нямаме правила, как не подобряваме механизмите и как не подобряваме действията“.

SHARE