SHARE

Свързан с Делян Пеевски чиновник пое програмата за наука и образование. Дирекцията в Министерството на образованието, която управлява 1.3 млрд.лева по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, има нов и.д. директор. Това е бившият член на борда на директорите на „София тех парк“ Кирил Гератлиев.

Назначението на Кирил Гератлиев за управляващ на оперативната програма идва в ключов момент. От февруари насам плащанията по нея са спрени от Европейската комисия заради констатирани по време на одит нарушения. Все още няма решение в какъв размер ще бъдат финансовите корекции по вече одобрените проекти, но вероятно ще бъдат най-малко 70 млн. лв. ЕК е поставила четиримесечен срок, в който МОН трябва да приложи мерки, с които да увери Брюксел, че проблемите по оперативната програма ще бъдат адресирани адекватно.

Преди да влезе в управлението на Тех Парка, Кирил Гератлиев е бил директор на свързано с Делян Пеевски тържище край Пазарджик в продължение на близо 3 години. През 2015 г. дружество, на което той е собственик, откупува мажоритарния дял в тържището. Цената на сделката тогава не е оповестена, но се появяват съмнения откъде дългогодишен държавен чиновник притежава средствата да закупи тържище. Пред „Капитал“ самият Гератлиев е отричал да познава или да се е виждал с Пеевски.

Руско-американски лобист, работил за съветското контраразузнаване, е присъствал на срещата, която синът на президента Доналд Тръмп – Доналд Тръмп-младши, е имал с адвокат, близък до Кремъл, и е била част от подкрепата на Русия за кампанията на баща му. Ринат Акхметшин потвърди на Асошиейтед прес, че е присъствал на срещата, която Тръмп-младши не бе обявил до нейното публично появяване тази седмица. Акхметшин е придружавал руския адвокат Наталия Веселнитская. Акхметшин има двойно гражданство и отрича настоящи връзки с руските служби. Дмитри Пешков, говорител на администрацията на Путин, заяви, че “не познават такъв човек”.

Извънредното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес отново се провали, след като мнозинството от членовете на съвета не дойдоха и така за трети път докладът на европейските прокурори за работата на държавното обвинение, както и две други важни за съдебната система теми не можаха да бъдат обсъдени.

Отсъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върхаовния административен съд Георги Колев, представляващият съдебния съвет Димитър Узунов, членът на прокурорската колегия Ясен Тодоров и други представители на т.нар. мнозинство.

Причината за отсъствието им не стана известна. Министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че следващото редовно заседание ще е в четвъртък, 20 юли. Най -вероятно в края на юли ВСС ще излезе във ваканция, което означава, че има само две възможности съветът да обсъди доклада на европейските прокурори, да даде становище по обсъжданите в парламента промени в Закона за съдебната власт и да отпусне допълнителни щатни бройки за Софийския апелативен съд. До момента съдебният съвет не е обсъждал препоръките в доклада за въвеждане на отчетност на главния прокурор и възможност за разследването му от независим обвинител при съмнения за престъпление. Миналата седмица представители на т.нар. мнозинство във ВСС си тръгнаха от залата по време на обсъждане на ключови за системата теми.

Междувременно за днес е насрочено първото заседание по делото след оспорването на избора от съдийската квота за новия Висшия съдебен съвет (ВСС). Жалба срещу проведената процедура бе подадена от бившия председател на Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, който бе кандидат за съвета. С нея Лалов иска да се провери електронната система за гласуване. Процесът ще бъде разгледан от смесен състав на съдии от Върховния касационен съд (ВКС) – трима, и Върховния административен съд (ВАС) – двама.

Вътрешният министър Валентин Радев призна за проблем с езиковата подготовка на служителите в системата на МВР. Обясни, че става дума за 13 души, които вземат ниски заплати, но „изискваме да знаят език“. Допълни, че лично е притеснен заради предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз, когато може да се наложи на служителите на спешния телефон да предават информация до международния Червен кръст например. Затова министърът обеща, че министерството ще направи необходимото за подобряване езиковата им подготовка, но все още не е решено какво точно.

Прокурори от специализираното звено „Антикорупция“ към Софийската градска прокуратура са привлекли като обвиняеми двама депутати от партия „Воля“, съобщиха от институцията. Те са обвинени в заплахи към собственици на аптек  с цел прехвърляне на дялове от тях на Веселин Марешки или спиране на дейността им. В някои случаи целта на натиска бил принуда за покупка при неизгодни условия на лекарства от склад за лекарства на бизнесмена.

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария за законодателство, подобно на законопроекта на българските управляващи, което налага ограничения на чуждестранното финансиране.

Заключенията на Европейската комисия са, че националното законодателство не може да нарушава свободното набиране на средства, тъй като това ще ограничи възможността на неправителствените организации да изпълняват дейностите си. Унгарският закон е значително по-мек от предложението на българските власти, но принципите, на които е порицан от Европейската комисия, могат аналогично да бъдат приложени.

Унгарският закон задължава неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране от над € 24 000 на година, да се регистрират в специален списък, да се обозначат като „организации, подкрепяни от чужбина“ и да докладват специфична информация за своето финансиране и дейност на унгарските власти, като в противен случай са изправени пред санкции.

Гореща вълна на юг в Европа захранва пожари и причинява суша. Италия, Испания и Гърция затвориха част от най-популярните туристически атракции. Пожари има в Южна Италия и Сицилия, където температурите достигнаха над 40 градуса по Целзий. 23 пожара са регистрирани в сряда в Италия, включително в полите на Везувий близо до Неапол.

В бюлетина е цитирана информация от „Капитал“, „Дневник“ и Guardian.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.