SHARE

“Травиата” със Соня Йончева постигна финансов успех, сравним с холивудски филм. Операта, която се излъчваше на живо от Ню Йорк по цял свят, е получила 1,8 милиона долара приходи за откриващия уикенд, толкова, колкото филмът “Ла ла ленд” получава за първите три дни от своята премиера.

“Травиата” на Метрополитън опера в Ню Йорк беше излъчена на живо по цял свят през почивните дни, включително и в България, на 11 март благодарение на Фондация „Америка за България“. Спектакълът от традиционната програмата „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк“ може да бъде гледан отново на 15 и 22 март в София, на 18 март в рамките на „Мартенски музикални дни“ в Русе, на 18 май на фестивала „Дни на Балабановата къща“ в Пловдив и на 12 юни на „Варненско лято“. Билети се продават на Cinemacity.bg.

ЕС удължи с още 6 месеца, до 15 септември 2017 година, действието на руските санкции с мълчаливото съгласие на служебното правителство. Тома Биков от ГЕРБ поздрави президента Радев и служебния премиер Герджиков, че са продължили политиката на правителството на Борисов. “Единствената защита, която можем да получим в тази сложна обстановка, е членството ни в ЕС и НАТО”, заяви той.

Председателят на „Да, България!“ Христо Иванов изпрати днес отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което настоява за подробна информация за срещата му с главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа и дали на нея са били съобщени данни за връзки на високопоставени български политици с контрабандни канали за цигари, съобщи пресцентърът на политическата формация.

„Ако подобни зависимости наистина съществуват, това би повдигнало обосновани притеснения за уязвимостта на български политически фигури – потенциално двама от възможните бъдещи премиери – от страна на чужди фактори. Вярвам, ще се съгласите, че при наличието на подобен риск става дума за съображение от надделяващ обществен интерес и българската общественост трябва да научи за това преди предстоящите избори“, се казва в писмото на Иванов.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ЦИК свалянето на имунитета на водача на кандидатдепутатската листа на Реформаторския блок в Перник д-р Валентин Павлов.

Искането е направено във връзка с разследване на смъртта на 14-годишно момче, което е било оперирано под пълна упойка от Павлов, а след това е починало заради рязко влошаване на състоянието му.

Делото е образувано по сигнал на бащата на детето, в който се казва, че на 14 юни м.г. му е направена операция в софийска стоматологична клиника, след която то така и не излиза от упойка и след приемането му в „Пирогов“ е починало.

Разследваният за лекарска грешка Павлов е съсобственик на въпросната клиника, уточняват от държавното обвинение.

Служебният премиер Огнян Герджиков освободи медийния си съветник Иван Гарелов. Причина е днешното му участие в сутрешния блок на „Нова телевизия“, с което е нарушил правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания.

Според министър-председателя е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник в предизборната кампания. В изявата си по „Нова телевизия“ Иван Гарелов защити кандидата за депутат от БСП Елена Йончева, която беше обвинена от бившия премиер Бойко Борисов, че като журналист е получила солидни суми от държавата, за да прави интервютата си в чужбина. Впоследствие журналистката обяви, че ще съди лидера на ГЕРБ.

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин заяви, че: „Много е важно да не позволяваме предизвикателствата за сигурността, пред които сме изправени, да доведат до ерозия на основните права на хората да вярват свободно, да говорят свободно, да бъдат свободни граждани на демокрацията”. 

Посланикът участваше на семинар за защитата на свободата на вероизповедание, организиран от Комисията за защита от дискриминация и американското посолство.

Българските учени, които работят по проекти по програмата за научни изследвания и иновации в ЕС „Хоризонт 2020“, ще могат да получават до 8000 евро към годишните си заплати. Това предвиждат нови правила на Европейската комисия (ЕК) за финансиране на научни разработки със средства от ЕС, съобщиха във вторник от образователното министерство.

Новите правила на ЕК ще важат предимно за стартиращите в бъдеще изследвания. Право да раздават такива допълнителни средства ще имат и организации, чиито проекти вече са стартирали, но за това те няма да получат допълнително финансиране. Условието за тях ще бъде сами да преценят дали с одобрения по „Хоризонт 2020“ бюджет имат възможност за допълнително заплащане, или ще отделят собствени средства за поощряване на най-активните си служители.

Брекзит е в ръцете на кралицата. И двете камари на британския парламент одобриха законопроекта, даващ право на правителството да даде ход на процедурата по излизане на страната от Европейския съюз.

Преди седмица долната камара на парламента одобри законодателството, но горната камара настоя за промени в него, включващи гаранция, че на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, ще бъде позволено да останат, и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за Брекзит. И двете поправки бяха отхвърлени в понеделник от Камарата на общините, след което Камарата на лордовете одобри законодателството без промени.

Освен общините и лордовете и кралицата трябва да промулгира акта. Тя може и да не го направи, но последния път, когато това се е случило, е през 1708 г., когато кралица Ан отказва да одобри създаването на шотландски войски.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, “Медиапул” и BBC.