Вечерен бюлетин – 14 март 2018 г.

Вечерен бюлетин – 14 март 2018 г.

SHARE

Хиляди гимназисти в САЩ напуснаха класните стаи в демонстрация, обхванала цялата страна, точно месец след като стрелец уби 17 ученици в гимназия във Флорида. Протестът продължи символично точно 17 минути, в които стотици училища призоваха Конгреса на САЩ да одобри регулации над продаването и придобиването на оръжия след клането във Флорида. След десет дни се очакват мащабни протести във Вашингтон, окръг Колумбия, и на други места в страната. Пред Капитолия и Белия дом се събраха ученици, които също призоваха властите към действие. Към тях се присъедини и корпорацията „Виаком“, която в 10 часа сутринта местно време спря излъчване на кабелните си програми. Знаковите канали MTV и VH1 заглъхнаха в продължение на 17 минути, докато други клонове на компанията пуснаха информативни материали в подкрепа на учениците. В Ню Йорк губернаторът демократ Андрю Куомо се присъедини към протестите. Вижте повече по темата в New York Times. 

Обратно у дома, където е все така тихо – ДАНС е безконтролна, показва агресивно невежество и лъже откровено, заяви Бойко Рашков, председателят на Националното бюро за контрол на СРС. Днес Рашков заедно със заместника си Георги Гатев не бяха допуснати до заседание в парламента, което засягаше и двамата директно. Рашков е бил поканен на заседанието, без да бъде допуснат. Вижте какво каза той пред „Дневник“ – тук. 

Маджо, ДПС, ВИС, Валентин Златев… това са новите концесионери на плажовете на Южното Черноморие за срок от 15 години. Става въпрос за плажовете „Слънчев бряг- север“, „Несебър-юг“, „Свети Влас – болницата“ и „Росенец север“. Излишно е да споменаваме, че на сайта на Министерството на туризма липсва информация за хода на конкурсната процедура. Излишно е и да споменаваме, че концесионерите печелят процедурите с възможно най-близки до минималните цени. Повече информация – тук.

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу критик на главния прокурор Сотир Цацаров. Мотивите за действията срещу Бойко Атанасов – следовател, който критикува Цацаров и шефа на спецпрокуратурата Иван Гешев – остават неизвестни. „Медиапул“ разказва, че Атанасов е жертва на натиск от септември миналата година, когато е участвал в предаване на Люба Кулезич, където е съобщил за сделки с организирани престъпни групи и сключване на споразумения между Гешев и обвиняеми по дело за крупни данъчни измами.

Оплаквания от румънски евродепутати относно системното неспазване на задълженията, които България е поела за река Дунав, съобщава отново „Дневник“. Става въпрос за петнайсет румънски евродепутати, които са уведомили Жан-Клод Юнкер за липсата на участие на българските власти в осигуряване на плаваемостта по река Дунав.

Междувременно Боил Банов заяви, че ремонтът на ремонта на разпадащото се Ларго нямало да натовари данъкоплатеца. Едва две години след основния ремонт на комплекса той отново се разпада. За случващото се алармираха първи от „Спаси София“, където може да видите наистина шокиращия резултат от очевидно неефективните ремонтни дейности. Те припомнят, че ремонтът е струвал 15 милиона лева, като според организацията е „абсолютен позор, че беше допуснато точно там да има некачествено и мърляво строителство, както и липса на поддръжка. Счупени и паднали плочки, извадени павета, счупени стъкла, разпадащи се клоцове и неработещо от месеци осветление са логичният резултат от проект, сбъркан из основи“. От организацията посочват, че съществува проблем и с куполите, като задават въпроса дали са наложени 20% неустойка за некачествен труд. В името на кредото „всички гледни точки“ публикуваме отговора на министъра на културата Боил Банов – визуално.


Плановете големи, мускулести момчета да охраняват България на частно продължават. Според МВР „армията“ частни охранители е ресурс, който трябва да се ползва. Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски заяви, че двеста хиляди частни охранители трябва да помагат на полицията. Тези коментари идват по повод на противоречив Закон за частната охранителна дейност, който бе пратен на Конституционен съд от Сотир Цацаров и Румен Радев. „На фона на 200-хилядната армия частни охранители до нея стоят 12 хиляди униформени служители. Това е ресурс – него да го впрегнем“, допълни Терзийски. 

Българското европредседателство си постави големи цели, като през тези шест месеца страната ни трябваше да задава тона и да бъде пример на дискусията в Европа. Междувременно обаче в Брюксел държавниците се скриха от пленарно заседание за Истанбулската конвенция, в което се призова тя да бъде ратифицирана. Според Геновева Червенакова, която е говорител на постоянното председателство на ЕС, това странно отсъствие е плод на факта, че дискусията се провела в ден, неудобен за ротационното председателство. Вижте повече тук. 

Парламентът прие окончателно нов закон за мерките срещу изпирането на пари, който беше изготвен от съвместна работна група на ДАНС и МВР. Със закона се забранява откриване или поддържане на анонимна сметка или сметка на фиктивно име, както и откриване или поддържане на анонимни депозитни сертификати или депозитни сертификати на фиктивно име, цитираме отново колегите от „Дневник“, откъдето може да научите повече по темата.

Руският химик Вил Мирзаянов – един от създателите на нервнопаралитичното вещество, използвано в британския град Солзбъри срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му – заяви, че само руското правителство може да извърши атаката с подобно смъртоносно и усъвършенствано оръжие. Според него Русия държи под строг контрол запасите на веществото и единствено тя може да го превърне в оръжие. Напомняме, че днес Тереза Мей експулсира 23-ма руски дипломати във връзка с атентата, като правителството на Обединеното кралство вероятно ще предприеме още сериозни мерки вследствие на атаката. Повече по темата четете в „Медиапул“. 

И за финал една история, която някой ден може да се случи и у нас – крайнодесен австрийски вицеканцлер се извини и предстои да плати обезщетение на журналист, след като обвини него и радиотелевизионната компания в лъжа. Хайнц-Кристиян Щрахе публикува снимка на журналиста, придружена с обвинителни думи. Водещият моментално завежда дело за клевета срещу Щрахе… но той е подкрепен и от медията, за която работи, която в изключителен акт също завежда дело срещу вицеканцлера. „Целта ми беше не да влача политик пред съдилищата, а да дам ясно да се разбере, че… критиката срещу работата на журналистите и медиите има граници – именно моментът, в който тя се превръща в лично оклеветяване.“ Шапки – долу!

Други новини от деня: почина големият учен Стивън Хокинг, навършиха се четири години от смъртта на Емил Шарков, „Репортери без граници“ взеха на прицел социалните мрежи и цензурата в тях, днес в Европейския парламент се проведе дебат на тема „Бъдещето на Европейския съюз“, а Ангела Меркел бе потвърдена за четвърти път като канцлер на Германия (припомняме си текста „Ангела“).

Снимка:  New York Times

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.