SHARE

Записки с чужд почерк са открити в тефтерчето на обвинената за взимане на подкуп кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Не се знае дали тефтерчето ще остане сред валидните доказателства по делото. „Воля“ на Марешки няма воля за това дали да остане в НС, или да не остане. Защо? Не е ясно. Ясно е, че нещо зависело от ГЕРБ. Но ако решат да излязат все пак, тогава нещо ще зависи от ДПС – кворумът. В същото време глас от Европа зове „десните“ от ЕНП да се явят в обща листа. Слагаме десните в кавички, защото това понятие в българската политика бе тотално пропиляно не само през последните 10 години, откакто ГЕРБ реши да спасява дясното пространство, но през последните 30 като цяло. Атанас Атанасов попари надеждите за подобна възможност, защото Бойко Борисов водел проруска политика. И за да потвърди думите му, Бойко Борисов каза от Азербайджан, че всички трябва да работят за среща НАТО-Русия. Британската драма се задълбочава. Доналд Туск заяви, че ще предложи на европейските лидери на страните членки да приемат отлагане на прилагането на член 50. Един друг Доналд – Тръмп, рязко и и изведнъж се изказа, че провеждането на втори Brexit референдум би било нечестно. Така той надгради Путин, който пък каза, че втори референдум не трябва да се провежда. В крайна сметка британските депутати отхвърлиха предложението за нов референдум с 249 гласа. А по-късно гласуваха да поискат отлагане на Brexit след 29 март. След като вече имахме ужасен край с решението за напускане на ЕС, вече имаме и ужас без край.

Вижте подробностите. Започваме с една хубава новина:

„Медалът е доста близо. В някои състезания е просто на един сантиметър“, заяви Владимир Илиев в интервю за „Дневник“ през февруари 2017 г., когато спечели първата европейска титла в историята на българския мъжки биатлон. Звучеше смело, но не и нелогично. Илиев винаги е бил сред най-бързите биатлонисти в света и много пъти в кариерата си е оставал на един точен изстрел от място на почетната стълбичка – и на световни първенства, и в стартове от Световната купа. Две години по-късно състезателят от Троян улови този един сантиметър, който толкова дълго му убягваше, и сътвори най-великия момент за българския мъжки биатлон – сребърен медал от световното първенство в Йостерсунд. Вижте още тук.

Записки с чужд почерк са открити в тефтерчето на отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева. Това са изводите от графологичната експертиза, назначена от съда, научи „Медиапул“. Заключението на вещото лице трябва да бъде прието от съдия Иво Хинов в петък. Експертизата е последното доказателство, преди да започне финалният етап от делото за подкуп – пледоариите. Част от записките са писани от Иванчева, но друга част – не, установила е експертизата. Не е ясно чий е чуждият почерк. Този въпрос не е изследван. Вещото лице не е имало такава задача, нито пък му даден образец от друг почерк, който да сравнява. Тефтерчето на Иванчева се превърна в доказателство, след като прокуратурата заяви, че в него бившата кметица е смятала застроената площ и съответно – подкупа, който е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин. Не е ясно дали точно тези записки са на Иванчева. Според запознати с делото обаче резултатите от експертизата може да превърнат тефтерчето в негодно доказателство.

Въпреки че по-рано партията „Воля“ на Веселин Марешки обяви, че напуска заседанията на парламента, с което постави осигуряването на кворум в пленарната зала в зависимост от ДПС, тази вечер Марешки обяви, че всъщност още не е взето окончателно и конкретно решение. То зависело от разговори с ГЕРБ, които се очаквали в сряда. По време на тези разговори от „Воля“ щели да поставят условия на управляващите, за да останат в парламента. Сред тях е спирането на преговорите за покупка на военни самолети и активна работа до края на мандата в сферите на образованието, здравеопазването, вътрешната сигурност, обясни Марешки в ефира на „Нова телевизия“.

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол призова българските партии от семейството да се явят заедно на предстоящите през май евроизбори, научаваме от „Медиапул“. В ЕНП членуват ГЕРБ, ДБГ, СДС и ДСБ. ДСБ вече са отговорили, че това е „абсолютно невъзможно“ заради ГЕРБ. „С действията си ГЕРБ доказаха, че са част точно от тези процеси, които застрашават проевропейската линия на Европа, защото действат в синхрон с популистките и антиевропейски сили на национално и европейско ниво“, посочва в отговор лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Друг аргумент на Атанасов срещу съюз с ГЕРБ е, че партията на Борисов „устойчиво поддържа проруски курс“.

И в потвърждение на тези думи идва изявлението на премиера по време на Седмия глобален Бакински форум в рамките на работното си посещение в Азербайджан: „Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването в ядрените оръжия преди години“.

Оттам премиерът Бойко Борисов прогнозира, че след 2020 г. една трета от потреблението на газ в България ще е на азербайджански газ. Още тази година се очаква азербайджанската петролна компания СОКАР да започне инвестиции в системата за битова газификация на България. Това стана известно от правителствено съобщение за срещагта на Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку днес, цитирано от „Дневник“.

В продължаващата конфронтация между Русия и Запада Русия има един силен коз – износът на природен газ. Така започва анализ на Димитър Бечев за Foreign Policy. Въпреки напрегнатите отношения, през 2018 г. доставките на газ от Русия за Европа и Турция достигнаха исторически максимум от 201,8 милиарда кубически метра. И въпреки че Европейският съюз все още не е готов да се откаже от позицията си по въпроса за антируските санкции, много от неговите членове активно изпълняват енергийните си проекти. Германия например продължава да подкрепя проекта „Северен поток-2“, който ще позволи да се доставя газ директно от Русия до северното крайбрежие на Германия. Понастоящем Русия може да използва още един голям проект – „Турски поток“, за да разшири влиянието си в задния двор на Европа. През 2018 г. бе завършено изграждането на морския участък от газопровода, който минава през Черно море и който свързва Русия и Турция. Първите доставки на газ се очакват до края на тази година.

„Позицията на България винаги е била ясна. Ние не считаме, че е от интерес на ЕС да прекрати преговорите с Турция.“ Така външната министърка Екатерина Захариева коментира в Брюксел приетата вчера резолюция на Европарламента, която препоръча да бъдат прекратени преговорите за членство с Анкара заради ситуацията с човешките права там. „Голяма част от турското население е проевропейско. То иска Турция да стане член на ЕС, когато е готова. Разбира се, това е двустранен процес. Т.е. трябва Турция да извършва необходимите реформи и да се стреми към членство“, допълни Захариева. Повече четете в „Клуб Z“.

След присъединяването на България към банковия съюз и чакалнята на еврозоната фалити като този на четвъртата по големина българска банка – КТБ, „по толкова бърз и ужасен начин“ няма да са възможни. Това коментира пред журналисти председателят на управителния съвет на „Райфайзенбанк България“ Оливър Рьогл на пресконференция за представяне на резултатите на банката за 2018 г. Банковият съюз може да намали рисковете, защото Европейската централна банка (ЕЦБ) е най-строгият регулатор, който може да имаме, каза Рьогл. Той с интерес очаква резултатите от стрес тестовете, които банката провежда в шест финансови институции в България, след като преди две години местните банки преминаха стрес теста на БНБ. Още по темата в „Дневник“.

Унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писма до европейските политици, които поискаха изключването на неговата партия „Фидес“ от Европейската народна партия, като се извини за обидния език, но все пак запази политическите си позиции, предаде „Ройтерс“.

Според копие на писмото, видяно от „Ройтерс“, Орбан моли лидера на фламандските християндемократи Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на „Фидес“. Беке заяви, че извинението не е достатъчно добро. „Приемам извинения, но тук не ставаше въпрос за обида срещу Ваутер Беке“, написа белгийският депутат в „Туитър“. „Ставаше въпрос за уважение към европейските ценности и по-добро сътрудничество за защитата на външните граници на ЕС. Не виждам промяна там. Християндемократическа и фламандска партия остава на същата позиция – няма място за „Фидес“ в ЕНП“.

Британските депутати отхвърлиха предложението за нов референдум с 249 гласа. А по-късно гласуваха да поискат отлагане на Brexit след 29 март. Председателят на Европейския съвет заяви, че е готов за „дълго“ забавяне на Brexit, ако Великобритания се нуждае от време, за да преосмисли стратегията си за напускане на блока, съобщава The Indipendent. Часове преди гласуването в парламента относно това дали Обединеното кралство трябва да потърси удължаване на член 50 Доналд Туск заяви, че ще насърчи държавите – членки на ЕС, да подкрепят забавянето, ако Великобритания се нуждае от време, за да „изгради консенсус” около нов подход. Коментарът идва след многократни неуспешни опити на Тереза Мей да прокара сделката си за Brexit и множество неуспешни опити за намиране на решение на политическата криза. Подробностите ще намерите в „Терминал 3″.

Доналд Тръмп заяви, че провеждането на втори референдум за Brexit ще бъде „нечестно“ и си позволи безпрецедентна атака по адрес на Тереза Мей, коментират световните медии. Те допълват, че в тази си позиция Тръмп приглася на Путин, който също заяви, че смята, че да се повторя референдумът, би било грешно.

Словашки бизнесмен е обвинен, че е поръчал убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова, съобщи полицията, цитирана от агенция Ройтерс. „На 8 март прокуратурата обвини Мариан К., че е поръчал убийството на разследващия журналист Ян Куцяк през февруари 2018 г.“, заяви днес словашки прокурор, чието име не се съобщава от съображения за неговата сигурност. „Журналистическата работа на жертвата е причината за това убийство. Следователят основава обвинението на обективно доказателство, което не може за момента да бъде направено обществено достояние“, допълни прокурорът.

Франческо Кали, известен като Франки бой  – глава на фамилия Гамбино, е бил убит в първото голямо мафиотско убийство в Ню Йорк от 30 години насам, съобщи „Ей Би Си Нюз“ (ABC News).

“България дарява“ е първата по рода си общонационална инициатива, която популяризира и насърчава дарителството, свързвайки каузи с хората, които биха ги подкрепили.

От 22 до 31 март всеки може да избере и подкрепи каузата, в която вярва и към която е съпричастен, като дари за промяната, която иска да направи реалност. “България дарява“ дава равен шанс на малки и големи граждански организации от цялата страна да представят своя кауза на безплатната платформа bulgariadaviava.bg.

На нея са регистрирани 115 каузи с най-разнообразна насоченост – образование и таланти, деца и младежи в риск, възрастни хора, култура и изкуство, градска среда и местно развитие, социална подкрепа, спорт, технологии, човешки права, природа и околна среда.

На сайта всеки може да избере една или повече каузи и да разбере как може да ги подкрепи. Инициатори на “България дарява“ са 12 организации: Български дарителски форум, Български център за нестопанско право, Български фонд за жените, фондация „BCause: в помощ на благотворителността“, Българско дружество за защита на птиците, Национална мрежа за децата, Център за приобщаващо образование, Международна награда на херцога на Единбург–България, фондация “Заслушай се“, “Светът на Мария“, WWF България и УНИЦЕФ.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.