SHARE

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер направи ежегодното си обръщение пред Европейския парламент. Речта на председателя на ЕК за състоянието на съюза се случва два месеца след като британците решиха да напуснат ЕС. „Ние уважаваме, но и съжаляваме за решението на Обединеното кралство да напусне съюза. Но Европейският съюз не е под заплаха. Искаме процедурата по излизане да бъде задействана възможно най-бързо“, заяви той. Други акценти в речта му бяха борбата с безработицата и дългът в Европа, търговското споразумение с Канада, реформата на телекомуникационните пазари и, разбира се, мигрантската криза. Повече по темата и акцентите от цялата реч може да видите тук.

„Европейските граждани очакват от политическите лидери да действат решително и да разрешават, а не да задълбочават проблемите. Наша е отговорността да преодолеем кризите, да възродим доверието на гражданите и да укрепим устоите на Европейския проект.“ Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в Етнографския музей в Пловдив 12-ата Среща на държавните глави на страните от групата „Арайолуш“. Цялата реч на президента можете да прочетет тук.

По покана на българския държавен глава на посещение у нас бяха 10 държавни глави – президентите на Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия Словения, Унгария, Федерална република Германия и Финландия. Двудневната среща на държавните ръководители на парламентарните републики в ЕС е посветена на бъдещето на обединена Европа и на региона на Балканите, както и на предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след проведения референдум във Великобритания за напускане на Европейския съюз.

Пред участниците в неформалния форум на най-високо равнище президентът Плевнелиев подчерта, че днес повече от всякога европейските държави се нуждаят от единство и всеки лидер е длъжен да допринесе за неговото постигане. „Днес не е време за национален егоизъм. Нито една от кризите не е по силите на националната държава. За всеки един от проблемите, единствено у стойчивото решение е постигането на общоевропейско решение“, категоричен беше българският президент.

Продължава посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в България. Днес двамата с Бойко Борисов бяха на границата ни с Турция, за да направят оглед по земя и от въздуха. България ще поиска 160 милиона евро на срещата на върха на ЕС в петък за подобряване на сигурността и предотвратяване на нелегалната миграция. „Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, които не са в Европейския съюз, тогава е невъзможно да не може да дадем 160 млн. евро на българите, които са в ЕС“, заяви Виктор Орбан. Борисов посочи, че външните граници на Европа са общи и всички държави имат интерес проблемът да бъде решен. „Няма как една или втора, или трета държава да бъдат потърпевши. Това не може да се случи и се надявам много ясно да прозвучи, че това няма да се случи.” Междувременно в годишното си слово пред Европейския парламент Жан-Клод Юнкер също призова страните – членки на ЕС, да помогнат на България за опазването на границите с думите: „Призовавам за изпращане на 200 гранични полицаи и 50 автомобила на границата с България. Ще защитим границите и ще проверяваме кой пресича границата”. Виктор Орбан коментира и избора на нов генерален секретар на ООН в изявлението си пред журналисти на граничния пункт Лесново: „Моля се да не проиграем шанса си – ако сегашният кандидат не получи достатъчно подкрепа, да не дадем възможността на други, а да я запазим за страните от този регион“, заяви той.

В парламента депутатите отхвърлиха предложението на БСП за изслушване на Бойко Борисов за кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. „Искаме да чуем от министър-председателя какви мерки ще предприеме, за да докаже на външния свят, че България все още е суверенна държава? Под чие въздействие и с чие съгласие е направен опит да се подмени българската кандидатура? Какво свърши правителството, за да подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова“, питаха от БСП. След като предложението им беше отхвърлено, депутатите се занимаваха с поругаването на европейското знаме и знамето на НАТО на язовир „Копринка“. Последва остра размяна на реплики и взаимни обвинения в „политическа шизофрения“ и „лицемерие“. В крайна сметка Корнелия Нинова заяви, че парламентарната група на БСП напуска залата, за да отидат на протеста на майките на деца с увреждания. Тя обвини  ГЕРБ, че именно те не работят в интерес на България, тъй като по-рано сутринта управляващите са отказали да включат в седмичната програма на парламента проект на БСП за помощите за децата с увреждания, в който се предлага те да станат 70% от минималната работна заплата.

Липса на диалог и разбираемост от страна на правителството и отговорните институции накара майките на деца с увреждания да излязат на протест. Това е третият им протест за последната година и половина. Майките настояват за адекватни правила, осигуряване на достоен живот на децата им и се обявиха против деленето на грижата до пълнолетие и след него. „Пак не са преценили, пак не са обмислили, че тези деца не порастват. Като станат на 18, не тръгват на работа, нито спират да ядат, нито спират да са на памперси“, каза Вера Иванова, която е майка на дете с церебрална парализа на 20 години, цитирана от “Дарик“. Майките в София заплашват с гладна стачка пред Министерския съвет и продължават да настояват за създаване на електронен регистър на лицата с увреждания.

Фондацията на кандидат-президента на републиканците Доналд Тръмп е обект на разследване. Властите в Ню Йорк проверяват дали парите за благотворителност отиват по предназначение. Има подозрения, че когато прокуратурата във щата Флорида е разследвала университета на Тръмп за измама, той е подпкупил щатския прокурор Бонди, като ѝ е направил дарение от 25 000 щ.д.

* Снимка: Протест на майките на деца с увреждания, Ладислав Цветков, бТВ