SHARE

Едва ли сте очаквали през 2018 г. водеща световна новина да бъде „Схизма с Константинопол“ – но ето че е факт.

През същата 2018 г. Търговският регистър може да спре отново до 20 дни. А водещият университет в страната излезе с рядка декларация в защита на свободата на словото и мисълта, след като пропагандата громи науката. 

Ако до края на годината започнем да изгаряме вещици на клада в борба с „джендъризма“ и Истанбулската конвенция, това няма да повдигне много вежди.  

До три седмици България може отново да остане без Търговски регистър. Това става ясно от обявление на Агенцията по вписванията за обществена поръчка с предмет „надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни“, която е на стойност 190 хил. лв. В заданието се подчертава, че става дума за спешна потребност, защото в противен случай регистрите ще спрат отново да функционират.

Проблемът с белодробните трансплантации се задълбочава

Трима души, чакащи за белодробна трансплантация, са починали само през последните две седмици. Същевременно за 15-те българи, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб, няма подсигурена все още никаква възможност, защото операциите не се извършват у нас, а от германската клиника в град Есен, с която доскоро преговаряхме и уж бяхме пред подписване на договор, сме получили категоричен отказ. Най-новото от постоянно сменящите се обещания на здравните власти е, че до десет дни ще се постигне договорка с чужди специалисти да идват у нас и да правят трансплантациите, когато се намери подходящ донор.

Това стана ясно в понеделник от обясненията на директора на Агенцията по трансплантациите д-р Михаил Христов при откриването на Европейската седмица на донорството в болница “Света Екатерина“.

„Джи Пи груп“ с още една голяма поръчка по-малко

„Джи Пи груп“ прави второ доброволно отказване от голяма поръчка, след като в петък премиерът Бойко Борисов каза, че се търсят начини да бъдат извадени от търгове с публични и европейски средства. Първо още в петък се оттегли от почти сигурната си поръчка за тунел „Железница“ на магистрала „Струма“. Днес столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е получен отказ и за ремонта на 16 км от трасето на трамвай №5 – от Княжево до Съдебната палата. Там обединение „Инфра груп 2017“ с участници „Джи Пи груп“ и „РВП Илиенци“ беше класирано на първо място. То е предложило втората най-ниска цена – 45.6 млн. лв. с ДДС, и е събрало най-много точки за техническото си предложение.

БСП внесе поредния вот на недоверие – за здравеопазването

Парламентарната група на БСП внесе искане за вот на недоверие на правителството заради политиката в здравеопазването. Според Корнелия Нинова, лидер на социалистите, то е „катастрофално“. Тя нарече правителството „некадърно“ и го обвини, че не може да се справи, защото, вместо да решава проблемите, предлага да натовари българите с още 12 лв. месечна здравна застраховка.

В Унгария бездомен вече е равно на нарушение на конституцията. Според новите правила хората, „хванати“, че са бездомни и отказали да отидат в приют, след като са били приканени от полицията, са изправени пред наказание със затвор или включване в задължителна трудова програма, а вещите им може да бъдат конфискувани.

БНТ се отказва от участие в „Евровизия 2019“. Решението е част от мерките за оптимизация на публичните й разходи, се твърди в съобщение на медията. Официално не се съобщават суми освен тази за организацията на конкурса, който догодина ще е в Израел – 5.3 млн. евро. По информация от пазара разходите на БНТ са около 300 000 лв., като половината от тях са за лицензионна такса за участие.

Софийският университет излезе с рядка критика към всепоглъщата българското общество пропаганда, която не е основана на никакви научни или интелектуални движения, а цели да посее страх сред обществото и очерни ценностите на западния свят.

След среща на Св. Синод на Руската православна църква в Минск руските духовници са взели решение да прекъснат общението си с Вселенската патриаршия, смятана за водач на православния свят, съобщиха руските медии.

Решението идва, след като Вселенският патриарх Вертоломей призна автокефалията на Украинската църква – сериозен удар върху имперската доктрина на Москва. Независима патриаршия имат повечето православни страни в света като Украйна.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.