SHARE

Първо международните новини.

Републиканската партия в САЩ върви към своя разпад. След като вчера американският президент Обама призова водещи републиканци да оттеглят подкрепата си за Доналд Тръмп, защото той е “болезнено неподготвен”, днес няколко спонсора и партийни активисти на партията се обявиха против кандидатурата му, предава Би Би Си. Един от висшите апаратчици на партията Ян Халпът-Хейс заяви, че републиканският кандидат е “психологически небалансиран”. От своя страна Доналд Тръмп отказа да подкрепи председателя на Камарата на представителите Пол Райън и сенаторът Джон Маккейн за тяхното преизбиране на изборите за конгреса, които се провеждат успоредно с президентските. Вчера президентът Обама насочи посланието си точно към тях като ги призова да оттеглят подкрепата си за Тръмп. Преди няколко дни стана ясно, че братята Кох, които са едни от най-големите спонсори на републиканската партия няма да подкрепят Тръмп и ще насочат средствата си към изборите за американския Конгрес.

В сирийския град Алепо продължава битката на бунтовниците срещу режима на Асад, но в последните дни те са подложени на засилени бомбандировки от Русия, предава “Ройтерс”. Според източници на информационната агенция освен руските изстребители, армията на Асад е разположила 10 000 военни, 95 танка и няколко стотин ракетни площадки срещу тях.

Друга новина от света е, че самолет на компанията Emirates се е разбил при кацането си на летището в Дубай, но всички 300 души на самолета са оцелели. Самолетът е Боинг 777, който е летял от Индия за Дубай.

От България днес най-интересната новина е със задна дата и идва от Клуб Z. На заседание на 30 март Министерският съвет приема „Решение за приемане на Отчет за изпълнението на Плана за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. за периода ноември 2015 – януари 2016 г.“ Кунева говори обширно за готовността на българската администрация, но пропуска да отбележи, че в отчета има и перо „пари за медии“. И то не кои да са медии, а, разбира се, най-обективния източник на информация – “Стандарт”, БЛИЦ и агенция ПИК.

„Сключен е договор с предмет „Провеждане на пилотна разяснителна кампания в медиите, свързана с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“ Четири са избраните за кампанията медии („Стандарт“, Агенция „Стандарт нюз“, Агенция „БЛИЦ“ и Агенция „ПИК“) и те са направили над 40 публикации с таг „председателство“, пише в отчета, научаваме от “Kлуб Z“.

Друга новина от днес е, че организацията на предстоящите избори за президент на 6-ти ноември ще бъде координирана от заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Това стана ясно на заседанието на Министерски съвет днес. Той ще трябва да съгласува с Централната избирателна комисия условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Все повече се увеличава и възможността ген. Румен Радев да е кандидата за президент на обединената левица. Лидерът на АБВ, бивш президент, бивш агент на ДС и вечен русофил Георги Първанов – Гоце се изказа окуражително за президентската кандидатура на ген. Румен Радев в интервю за Нова телевизия. Ген. Раден е една от шестте номинации на БСП и в понеделник подаде оставка като командир на военновъздушните сили на страната.

Днес добрата новина е, че за втори пореден месец  се поставят рекорди в оборотите на търговските обекти по Черноморието, отчете НАП. Данните от дистанционната връзка на касовите апарати с приходната агенция показват, че през юли бизнесите по Северното и Южното крайбрежие са отчели продажби, които надхвърлят 1 млрд. лв, предава “Дневник”.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Би Би Си”, “Ройтерс”, “Дневник”, “Клуб Z“ и “Медиапул”

** Снимка: Ureport.bg

SHARE