SHARE

Днес завърши двудневната среща на президентите от „Арайолуш“ (държавните глави от парламентарните републики в ЕС – Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария, Германия, Финландия и България), проведена в София. Домакин на срещата беше българският президент Росен Плевнелиев, който посочи, че “европейският проект няма да е завършен без пълна интеграция на страните от Западните Балкани”.

Множеството кризи пораждат остра нужда от дългосрочно и координирано вземане на решения в Европейския съюз. Днес по-важно от всякога е да покажем сътрудничество, защото Европа не може да изпадне в криза на ценностите и на солидарността. Всички искаме функциониращ ЕС и всеки трябва да допринесе за възстановяването на доверието към европейските институции”, заяви още Плевнелиев.

Събитието се провежда ден преди срещата на върха на 27-те държави членки в Братислава. Президентите в София застанаха зад позицията, че сигурността в ЕС е основен приоритет за страните членки. Те също така настояха на срещата в Братислава да се засегнат общоевропейски проблеми като икономическия растеж и безработицата, особено тази сред младите.

Днес стана ясен и кандидатът на АБВ за президент – Ивайло Калфин, който вече веднъж загуби изборите през 2011 г. Тогава той беше кандидат на БСП, а впоследствие и вицепремиер във второто правителство на ГЕРБ. От партията коментираха, че умишлено са издигнали неговата кандидатура, защото така ще отнемат от вота за кандидата на БСП ген. Румен Радев. Партията на Първанов и БСП искаха да имат обща кандидатура, но след като БСП вече беше издигнала ген. Радев, от АБВ се оттеглиха.

В Народното събрание днес депутатите Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев от Реформаторския блок внесоха запитване към вицеприемиера Томислав Дончев относно нарушения на закона при продажбата на Диоломатическия клуб „Бояна“. 

Техните правни аргументи са, че Дипломатическият клуб „Бояна“ е в зарбанителния списък за приватизация. Тоест без изрично решение на Народното събрание по предложение на Министерския съвет обектът не може да бъде продаден. Условията за продажба на предприятия от забранителния списък за приватизация са описани подробно в чл.3, ал.3 от Закона за приватизация.

От Агенцията за приватизация тълкуват по друг начин разпоредбите на закона, като твърдят , че могат да бъдат продавани “обособени части” от обекти в забранителния списък. Затова и сделката за закупуването на Дипломатическия клуб от “тримата младежи” (навярно Пеевски) за 8,5 млн. лв. е била извършена. Каквото и тълкуване да предложи вицепремиерът Дончев, най-вероятно съдът ще трябва да разреши спора.

Говорейки си за съдебната система, днес от Висшия съдебен съвет се обявиха категорично против плановете делата за корупция по върховете на властта да се разглеждат в специализирания наказателен съд. 

Правителство иска делата за корупционни престъпления срещу политици, магистрати и висшата администрация да се разглеждат от специализираните съд и прокуратура. Сега специализираният наказателен съд разглежда само дела срещу организираната престъпност, а делата срещу лица с имунитет са подсъдни на Софийския градски съд.

Преди няколко дни и председателят на Върховния касационен съд и член на ВСС по право Лозан Панов заяви, че не одобрява промените. “Вместо да мислим за това как да се преосмисли структурата на съдилищата и какъв е коефициентът на полезно действие на специализираните наказателни съдилища, се върви в една друга посока – изземване на компетентност от един съд и предоставянето ѝ на друг”, съобщи “Правен свят”.

Междувременно прокуратурата е протестирала оправдателната присъда на Христо Бисеров, която беше постановена в началото на юли от Софийския апелативен съд, показва справка на “Дневник”. Делото срещу бившия зам.-председател на Народното събрание от ДПС се води за данъчни и валутни престъпления и Бисеров е оправдан вече на две инстанции.

Първите сигнали, че мирният процес в Сирия ще се провали, вече дойдоха – три дни след неговото начало. Русия обвинява САЩ, че не си спазват задълженията по споразумението, предава Би Би Си.  Според руското министерство на отбраната Вашингтон използва “словесна завеса”, за да прикрие своето нежелание да спре подкрепата си за бунтовниците. Каквото и да значи това, изглежда, Кремъл вече си е измислил повод. Същевременно режимът на Асад е блокирал доставките на хуманитарна помощ в нуждаещите се региони, заявяват от ООН.

Днес се проведе среща на немския канцлер Ангела Меркел с френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец. Двамата се срещат в навечерието на срещата на всички лидери на ЕС без Великобритания в Братислава, след като поотделно проведоха дипломатически совалки с останалите държавни ръководители.

Двамата са заявили, че е жизненоважно от срещата в Братислава да се излезне с план за реформи. Двамата очертаха и основните три теми, на които ще се говори на срещата – обща политика на сигурност, обща гранична и брегова охрана и задълбочаване на икономическия и монетарен съюз.

“Искаме да работим така, че всички 27 държави членки да имат възможност да вземат участие и да вземем решение заедно”, е заявила Меркел след срещата.

Междувременно днес в Германия 80 крайнодесни привърженици са се сбили с 20 имигранта в гр. Бауцен. Имигрантите са били преследвани от националистите до техния хотел, където полицията им е оказала помощ.