Вечерен бюлетин – 16 януари 2018 г.

SHARE

Възможно ли е исторически София да е първа столица в света, която се бори с мръсния въздух? Няма друго обяснение за отчайващата некомпетентност, която столичната администрация проявява лице в лице с проблема. Днес граждани чуха култови предложения, като например това, че колите с четни и нечетни номера ще се редуват да карат през ден, за да не е толкова мръсен въздухът,. Гениалното предложение е на заместник-кмета по екологията Йоана Христова, а за него повече може да прочетете тук. 

Сред мерките има и предложение за зелен билет от 1 лев, както и строги мерки спрямо автомобилите, само че те на практика няма как да бъдат прилагани, тъй като ще има изискване за два последователни дни с нива четири пъти над нормата: проблемът е там, че общината има две станции, едната от които бе преместена и реалните данни сериозно се различават от тези на общинските органи.

Аргументиран отговор за огромните разлики между индикаторите на общината и независимите измервателни станции Airsofiа не бе получен. С една дума – предвиждат се безкрайни планове и процедури и точно както през 2017. И успокоението за софиянци е едно: абсолютно абсурдните мерки на СО вероятно няма да бъдат изпълнени.

А снимката на тазвечершния вечерен бюлетин показва състоянието на София към 19:30 ч. тази вечер.

Междувременно Йорданка Фадъкова заяви, че за да бъдат реконструирани лифтовете на Витоша, трябва да се издаде решение за строеж. В комисионния договор не е включено поддържане на съоръженията. Повече може да прочетете тук. 

Проблемите в МВР няма да се решат с отпускането на 100 млн.лв. за заплати, заявиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Това е мнението относно спорното еднолично решение на премиера да отпуска средства от държавния бюджет без решение на НС. „Година след година всички наблюдаваме постоянния натиск за увеличаване на разходите за сектор „Сигурност“. Пак година след година ние НЕ забелязваме подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество. Сектор „Сигурност“ и по-специално МВР си остават НЕреформирани и „свръхнаселени“, цитират позицията на АОБР от „Дневник“. По-рано тази година в „Терминал 3“ ви разказахме, че страната ни харчи най-голям процент от БВП за сигурност. Повече може да си припомните тук. 

Нов мораториум над новите лекарства прокара тихомълком правителството.  Те ще се изписват само в големи градове и ограничен списък от болници – това създава ограничение по местонахождение на болницата, като пациентите няма да имат достъп до лекарства, ако нямат средства да пътуват редовно до един от трите града. Създава се и квота, която също изключва лечение, ако пациентът не успее да влезе в списъците. София, Пловдив и Варна са трите града, както и ведомствените клиники – Военна болница, Транспортна болница, МВР болница и болница „Лозенец“, съобщават от „Капитал“. Не е ясно по каква методика ще се следи ефектът на терапиите, а до момента не се предвиждат плащания на лекарите за проследяването.

Екоминистърът Нено Димов оттегли заповедта за изключване на 10 декара земя от природен парк „Витоша“, като той е назначил повторна проверка на случая, но няма гаранция, че след нея няма да бъде взето същото решение. Казусът напомня действията на Нено Димов с плана за управление на Пирин, където веднъж той внесе проект за поправки по плана в МС, после ги оттегли, но между Коледа и Нова година ги внесе отново и те бяха одобрени от кабинета. Повече може да научите тук. 

Продължаваме да се питаме #КОЙ е собственикът на ски зона Банско – Коалицията на природозащитните организации иска от управителя на Българската народна банка Димитър Радев да обяви кой е реалният собственик на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД. От „За да остане природа в България“ са изпратили отворено писмо до Радев с това свое настояване. Преди 10 дни коалицията изпрати идентично отворено писмо и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, но досега отговор няма, цитираме по случая „Дневник“. 

И накрая на деня – минута черен хумор. В отворено писмо към депутати и медии известни циркови артисти поискаха действията на българските политици да не бъдат асоциирани с цирковото изкуство: „Ние, цирковите артисти, които обединяваме думичката „цирк“, отправяме апел и протест към вас, господа, да престанете да злоупотребявате с нашето изкуство като синоним на нещо нечестно, хаотично, долно и унизително. Да престанете да ни унижавате, като непрекъснато сравнявате действията си с нашето изкуство.“ Те подчертават, че думата е синоним на красота, смелост, отговорност, отдаденост и висок морал и изброяват колегите си, пострадали в името на изкуството през изминалите десетилетия.
Европейският съюз си постави за цел до 2030 г. всички пластмасови опаковки на континента да бъдат направени от материали, които да се рециклират Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви пред Guardian, че за Брюксел е приоритет премахването на еднократните пластмасови и полиетиленови изделия, които се произвеждат за 5 секунди и разграждат за 500 години. Това включва сламки, пластмасови бутилки, чаши за кафе, капачета, еднократни прибори. Тимерманс заяви, че ако не се вземат спешни мерки, след 50 години ще сме изправени пред повече пластмаса, отколкото риба в океаните. ЕС ще търси и начини да налага данък на пластмасовите изделия за еднократна употреба.
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че няма да позволи създаването на нов бежански лагер в Кале и предупреди, че опитите за нелегално проникване от Франция във Великобритания са безсмислени. Макрон посети Кале два дни преди среща с британския премиер Тереза Мей, на която двамата ще обсъдят справянето с бежанската криза. Елисейският дворец си поставя за цел да отправи ясното послание, че границата е затворена и Кале не може да продължава да бъде дестинация за мигранти. Франция ще търси реформи в споразумение от 2003 г., което прехвърля контрола на британските граници на френската страна. Изискванията ще включват по-голяма субсидия за справяне с нелегалните мигранти. Повече четете тук. 
SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.