SHARE

По–важните новини от днес циркулират в триъгълника България–Турция–Русия и свързаните с тях политически и икономически интереси.

Пиар катастрофа, заплашваща да се превърне в истинска катастрофа за националната сигурност на България, преживяхме днес. Премиерът Бойко Борисов, твърдо верен на обичайната си колебливост, за пореден път направи изявление, от което не стана ясно към какви ценности се придържа, поддържа ли прозападната ориентация на държавата и в състояние ли е да води страната при наличие на сериозни външнополитически предизвикателства. Затова и опитът му да подмени разговора за националната сигурност с волни разсъждения на тема туризъм и яхти изнерви наблюдателите. За да замажат премиерския гаф, в експресна пресконференция (видео, bnt.bg) президентът Плевнелиев и военният министър Ненчев разясниха, че всъщност всичко си било както обикновено. Има ли виновни? Премиерът вече посочи кой ще опере пешкира в случай на усложнения – същият министър Николай Ненчев и външният министър Даниел Митов. Историята все още не е завършила, тъй като остава едно голямо съмнение – колко стабилен южният фланг на НАТО и колко предвидима е българската външна политика.

Неясно е дали Турция е прекратила едностранно споразумението с България за реадмисия на бежанци. Според премиера Борисов споразумението е негласно прекратено от Турция – „ факт е, че от 200 мигранти, които сме върнали имаме 200 отказа“ Според посолството на Република Турция, турското правителство не е прекратявало едностранно действията си по споразумението за реадмисия. (dnevnik.bg)

Арбитражният съд при международната търговска палата в Женева взе решение в полза на „Атомстройекспорт“ в спора с Националната електрическа компания (НЕК) на България по спирането на проекта за АЕЦ „Белене“. България ще трябва да заплати на руската страна щети от 620 милиона евро. (dnevnik.bg) Много типичен пример как слабата политика води до директни икономически загуби, които постепенно се превръщат и в политически провали. Бившият правосъден министър Христо Иванов коментира решението  като следствие от факта, че така става с териториите, които се намират „под контрола на криминални тайфи

Лукойл обмисля да продаде заводите си в Италия, Румъния, България и Холандия. Новината идва от интервю на най-висшия мениджър в групата за руската медия РБК. Четирите рафинерии, които визира шефът на „Лукойл“, всъщност са единствените активи на руския петролен гигант в страни от Европейския съюз. (clubz.bg) Какво ли се задава между ЕС и Русия в такъв случай?

Бившият собственик на КТБ Цветан Василев нарече бившия премиер Орешарски „Сламен Пламен“ и „Сламеният премиер на Пеевски“ и го обяви за главен виновник за фалита на банката в личния си блог.  Съмнения за наличието на организирани престъпни групи и престъпни интереси около дейността и фалита на КТБ витаят отдавна. Според Василев останалите участници в заговора срещу банката са също „лакеите на Пеевски от прокуратурата, както и неговите плазмодии Чобанов и Ментата“. В началото на 2014 г. „Протестна мрежа“ внесе сигнал в Прокуратурата поради съмнения за съществуваща организирана престъпна група, включваща Делян Пеевски, Николай Бареков и Цветан Василев.

Пикадили и Carrefour изглежда ще затварят още магазини в София, като бъдещето на двете вериги в България е в най–добрия случай неясно. На тяхно място вероятно ще се настаняват Billa и Lidl. (capital.bg) Проблемите и на двете вериги са отдавна видими – те затвориха множество от търговските си обекти през последните години и имат проблеми със собствениците на помещенията, в които са настанени. В Carrefour почти липсват и стоки по рафтовете.

Над 320 ареста е извършила френската полиция през последните шест дни на вилнеещи футболни хулигани, участвали в погромите и сбиванията по улиците на различни градове. Сред причините за задържане са били насилие, кражби и повреда на обществено имущество. Вече има и осем ефективни присъди (mediapool.bg)

Вече 220 тежко болни деца чакат Фонда за лечение на деца да заработи. Въпреки уверенията на министър Петър Москов,  че фондът работи по часовник и няма ощетени пациенти, данните за дейността му сочат точно обратното. Насроченото за вчера заседание на Обществения съвет, на което трябваше да бъдат разгледани 30 молби за лечение, отлагани от предни заседания, не се състоя. Отделно вече са се натрупали други близо 190 деца (segabg.com)

Рашидов посочи, че ще работи заедно със Съюза на архитектите и Съюза на художниците, за да се възстанови паметникът на Бузлуджа (летящата чиния). Рашидов допълни, че е необходимо да не се допуска разруха, а да се съхранява и да се поддържа създаденото. Според него 18 гениални архитекти са работили на Бузлуджа и не трябва да се правят промени безотговорно.  (segabg.com) Ето това е един от моментите, в които трябва да се боим повече от културата на министъра, отколкото от министъра на културата. България е пълна със саморазрушаващи се архитектурни паметници, които имат въпиюща нужда от консервация и реставрация, но които досега не са успели да привлекат вниманието на Рашидов.

Заглавна снимка: Бузлуджа, автор Salva Barbera, някои права запазени