SHARE

Днес се проведе 11-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал“, заедно с американската, германската и френската търговска камара в България, БАИТ и Българската аутсорсинг асоциация. Тя беше под надслов „Накъде тръгва България“ и в нея взеха участие ключови представители на властта с изпълнителните директори на най-големите компании в България. В срещата участваха президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, министри, депутати. При откриването на срещата в своята реч президентът Плевнелиев говори за заплахите пред страната, като специално внимание той обърна на популистките движения, които набират сила, както и на антиевропейската реторика и рисковете от нея – “с очаквания възход на популисти и националисти страната ни да се самоизолира, да се самомаргинализира под мотото „Вижте колко е несигурно в Европейския съюз! Ние ли ще го оправим? Дайте да не се караме с Путин, с Тръмп, с Меркел; да си живуркаме в ъгъла на историята и на Балканите и да си гледаме националното, българското”. Президентът подчерта, че проевропейската ориентация на България е национален интерес, а съдебната реформа трябва да бъде кауза. „След шока от Брекзит и избора на Тръмп 2017 година е критична за ЕС – предстоят решаващи избори и в Германия, и във Франция, и в Холандия, вероятно и в Италия. През 2017 г. ЕС трябва да се готви за нови шокове“, прогнозира Плевнелиев. На форума говори и Бойко Борисов, който заяви, че в бъдеще евентуално правителство на малцинството ще бъде по-добър вариант от „размита коалиция“. Той отрече каквато и да било възможност за коалиция с БСП и даде пример с плоския данък. „Ще махнем плоския данък и ще отидем на прогресивен – абсурд.” По-късно на същата среща Борислав Гуцанов от БСП заяви, че плоският данък е въведен от кабинета „Станишев“ и левицата нямала намерение да променя данъчната система. Борисов заяви, че не е оптимист и не вярва, че нови политици ще са по-полезни. „Ще дойдат нови. Нали дойде Бареков нов. Ще дойдат същите, няма да са различни“, коментира той и завърши речта си с това, че прогнозите му винаги се сбъдвали.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията няма да свали доверието си от кмета на Пловдив Иван Тотев, който бе отстранен от длъжност вчера заради разследване, което се води срещу него. „Един човек е невинен до произнасяне на трета инстанция. Чак когато излезе истината, тогава ще говорим в детайли“, каза Цветанов. Според него Тотев е работил в интерес на гражданите на Пловдив и резултатите от работата му били видими за гражданите на града.

Прокуратурата е поискала да удължи с един месец проверката дали представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов е склонявал съдия да лъжесвидетелства, предава „Дневник“. Проверката започна, след като се появи протокол от заседание в Софийския градски съд от края на октомври по делото срещу съдия Евелин Драганов от Раднево, обвинен в заплаха за убийство на деловодителка. По това дело съдия Люба Петрова, магистрат от същия съд, заявява, че Узунов я е карал да свидетелства срещу Драганов с обещание, че ще й помогне по нейно наказателно дело. Узунов, станал известен като „човекът на Борисов“ от разговорите „Яневагейт“, нарече твърденията на Петрова целенасочена кампания, с която се прави опит да се урони доброто му име и авторитет като член на Висшия съдебен съвет.

Специализираният апелативен наказателен съд отмени мярката домашен арест, която бе наложена на Ценко Чоков, кмета на с. Галиче. Той ще остане в ареста и ще бъде настанен за лечение в болница под охрана. Синът му Мартин Чоков също остава в ареста.

Днес депутатите в Европейския парламент гласуват за нов председател. Кандидатите за поста са шестима – Елеонора Форенза (група „Европейска обединена левица“/Италия), Джийн Ламбърт (Зелени/Великобритания), Джани Питела (социалисти и демократи/Италия), Лауренцио Ребега („Европа на народите и свободата“/Румъния), Хелга Стевенс (Европейски консерватори и реформатори/Белгия), Антонио Таяни (Европейска народна партия/Италия).В днешния ден стана ясно още, че в европарламента има нова коалиция –  ЕНП и АЛДЕ обявиха създаването на нова коалиция, без социалистите.

Британският премиер Тереза Мей обяви приоритетите на Великобритания при организацията на Брекзит. Великобритания ще напусне единния пазар на Европейския съюз, няма да прави значими вноски към общия бюджет, отказва юрисдикцията на европейските съдилища и ще се стреми към споразумение за свободна търговия и контрол върху имиграцията. „Не искаме частично членство, не искаме асоциирано членство, не искаме да приемем модел, вече използван от други държави. Не искаме да задържим части от членството. Не. Обединеното кралство напуска Европейския съюз и моята работа е да осигуря добра сделка за Великобритания“, обяви Мей. Тя избегна въпроса дали след Брекзит гражданите на ЕС ще бъдат приравнени към гражданите на трети страни и се обърна към европейските граждани с думите: „Вие ще продължите да сте добре дошли в тази държава, както, надяваме се, нашите граждани ще бъдат във вашите страни“. Тереза Мей предупреди европейските държави „да не се изкушават“ да наказват Великобритания, защото страната й нямало да приеме такъв подход.

Властите в Турция обявиха, че Абдулкадир Машарипов, който на Нова година разстреля десетки хора в истанбулския клуб „Рейна“, е заловен в жилището на негов приятел в истанбулския квартал „Есенюрт”. Той е бил с четиригодишния си син по време на ареста и е оказал съпротива.

Президентът на Косово Хашим Тачи обвини Сърбия, че планира да превземе част от Северно Косово по руския сценарий с анексирането на Крим. В интервю за Ройтерс Тачи твърди, че инцидентът в събота с влак, опитал се да влезе в Косово с надписи „Косово е Сърбия“, е целял да провокира косоварите и да даде повод на Белград да се намеси военно. „Намерението на Сърбия е да използва този влак, дарен от Русия, първо, за да предизвика отцепване на северни части от Косово и после да ги присъедини към Сърбия. Това е моделът от Крим“, твърди косовският президент.