SHARE

Днес шоуто (очевидно) трябва да продължи. Едното е на българската сцена – там „стабилизаторите“ се карат кой може и трябва да се кандидатира за президент. Другото е на световната сцена – там кандидат за президент на САЩ предизвиква чуждестранни политици на състезание за мерене на IQ.

И докато спектаклите се разиграват, бежанската система е пред своя колапс…

Стабилността се превърна в дестабилизация.

Разговорите за номинирането на Росен Плевнелиев като обща дясна кандидатура за президент дестабилизират властта, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред агенция „Фокус“. Попитан дали ГЕРБ биха подкрепили предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев за втори мандат, той заяви: „По начина, по който Радан Кънев направи новината си в петък, ограничи почти до минимум всякаква възможност да се говори по тази тема. Не се прави така.“

Първанов пожела да е президент на президентска република

„Нямам желание да се кандидатирам за президент, защото имам други амбиции, други идеи за личния си живот, но политическото решение предстои”, коментира той в понеделник пред Нова телевизия и допълни, че би предпочел, да се бори за „президент в рамките на една президентска република. Това вече е по-сериозно“.

Според Първанов трети негов мандат няма да бъде в противоречие с Конституцията. Ограничението в нея било единствено за два последователни мандата, смята той. Тълкуване, което споделя единствено с избраният три пъти руски президент Путин.

НСИ: Заплатите в частния сектор са нараснали с 9.2% за година

Предварителните данни на Националния статистически институт сочат, че броят на наетите се е увеличил с 2.6% през първото тримесечие на 2016 г. спрямо същия период на миналата година. Също така работната заплата е нараснала средно с 8.4%. Средното брутно възнаграждение в страната е 931 лв., предава „Дневник“.

В обществения сектор възнаграждението се е покачило с 6.0%, а в частния – с 9.2%.

Продължават студентските протести за стипендии

Представители на студентите по медицина, дентална медицина и фармация се срещнаха днес с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, за да обсъдят отпадането на европейските стипендии за тези специалности. На срещата не бе постигнато решение на казуса и студентите по-късно обявиха, че ще продължат протестите в София и в други градове в страната. Протестът в София е от 17 ч. пред сградата на Министерство на образованието и науката.

Върховният комисар по бежанците на ООН: Необходимо е по-мащабно разпределение на бежанците

Филипо Гранди, оглавил бежанската агенция на ООН (ВКБООН), обяви че са нужни глобални усилия са справяне с бежанския проблем. „Обикновено страните, близки до конфликтите, приемат стотици хиляди бежанци и едва седем-осем от тях осигуряват между 80 и 90% от финансирането за овладяване на проблема. Това трябва да се промени, в противен случай дисбалансът ще доведе до необмислени реакции, затваряне на граници, отхвърляне и в крайна сметка – невъзможност да изпълним нашата отговорност да помогнем на бежанците.“

Гранди говори пред форум за бежанските идеи „World on the Move“, организиран от Би Би Си.

Анджелина Джоли: Бежанската система се разпада

Посланикът на ВКБООН Анджелина Джоли предупреди на същия форум, че международната хуманитарна система за справяне с бежанската криза e „ създала погрешна легитимност на онези, които се застъпват за политика на страх и разделение“.

Тръмп заплаши Камерън, че отношенията между Великобритания и САЩ ще се влошат

„Струва ми се, че няма да имаме добри отношения, кой ли знае“, заяви днес Доналд Тръмп за връзката на САЩ с Обединеното кралство, ако той стане президент.

След като миналия месец съветник на Тръмп поиска извинение от британския премиер, за това че определи забраната за влизане на мюсюлмани в САЩ като „глупава, разделяща и погрешна“, то днес самият Доналд Тръмп се включи в спора в едно от сутрешния блок на ITV – Good Morning Britain.

След това Доналд Тръмп предизвика и първия мюсюлманин, който е избран за кмет на Лондон, Садик Кан на IQ тест, предава Би Би Си. Причината е, че кметът на Лондон определи коментарите на Тръмо за мюсюлманите за „невежи“.

В отговор Садик Кан посочи, че предизвикателство на Тръмп е комично. „Невежеството не е същото нещо като интелигетността“, заяви той, подчертавайки че няма как да измериш знанията на една личност с IQ тест.

* В материала е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и Би Би Си.