SHARE

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева остава потенциален кандидат за нов генерален секретар на ООН, като номинацията може да бъде издигната от няколко страни от Централна и Източна Европа. Това пише онлайн изданието Politico, като се позовава на различни дипломатически източници.

Избрахме това да бъде новината на деня. Ще се върнем към нея, след като посочим добрите новини, с които решихме да започнем за разнообразие днес.

Пловдив доказа, че е истински европейски град не само географски, а и като манталитет и стана първият град, в който общинският съвет не прие да има забрана за покриване на лицето. Да ви припомним, че след изказване на главния прокурор Сотир Цацаров преди време, който се обяви „за“ подобни ограничения, Патриотичният фронт и негови общински съветници започнаха по места да предлагат подобни забрани. Досега такава рестрикция беше въведена в Стара Загора и Пазарджик, а поне в още четири града подобна идея тепърва ще се обсъжда. Един от тях е София, където предложението бе внесено за разглеждане в Общинския съвет. Междувременно от Патриотичния фронт внесоха и законопроект, който мина на първо четене в комисия в парламента. Днес в Пловдив, обаче, гласуването на забраната не мина. По време на заседанието на общинския съвет Спас Гърневски (ГЕРБ) заяви, че с предложението за забрана за забулване се създава изкуствен проблем и подобна идея не би било европейско решение в европейската столица на културата. Браво!

По същото време Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни 213 570 лв. за изплащане на стипендии за деца с изявени дарби. За 2016 година по програмата са определени средства в общ размер на 893 750 лв. и през тази година е предвидено децата с изявени дарби да получават еднократна стипендия от 195 лв. или месечни стипендии по 135 лева.

При толкова добри новини, някой се готви за избори, ще си кажете, но не! Премиерът Борисов ще ви опровергае. Днес той изрази задоволство от положителни икономически и финансови резултати, което е показател, че “Нямаме морално оснавание за предрочни избори” според него. “При тези показатели мен ще ме е срам пред хората в България, а и пред Брюксел да кажем, че ни е трудно в парламента.“, заяви той по време на днешното заседание на кабинета.

На същото заседание Правителството реши да търси концесионер за летище „София“, който да го стопанисва 35 години и да плати 1.2 млрд. лв. на държавата за това право. Това се случва, докато тече обявеното обществено обсъждане за нов Закон за концесиите, в който според експерти има доста спорни положения, които са предложени и създадени по този начин именно заради тази концесия.

И точно в този момент нискотарифната компания „Райънеър“ заплаши българските власти с жалба до Европейската комисия, заради недопустима държавна подкрепа на българския превозвач „България ер“. Това обяви на пресконференция Дейвид ОБраян, търговски директор на компанията. Поводът според „Райънер“ са забавени плащания на „България ер“ към столичната аерогара за около 30 млн. евро с повече от 2 години и 9 месеца. От „България ер“ не отговориха директно дали редовно превеждат плащанията си към летището, но казаха, че отправените внушения са на базата на слухове и са неверни.

И докато правителството отчита блестящите си икономически проекти, успехи и планове от Европейската комисия имат много на ум, се оказва. Магистрала „Струма“ е абсолютен приоритет на Европейската комисия (ЕК) и докато тя не бъде завършена, няма да бъдат отпуснати европейски средства за изграждането на магистрала „Хемус“, заявяват представители на ЕК пред Mediapool. Спомняте си, че премиерът Борисов нареди да се спре обществената поръчка за магистрала „Хемус“ заради „витаещи съмнения“, че двата лота са спечелени от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Официалният аргумент, с който бе изпълнено разпореждането обаче беше, че няма достатъчно европейски средства. Впоследствие стана ясно, че това решение най-вероятно е провокирано от Европейската комисия, която е била сезирана от австрийската компания „Щрабаг“ за съдебното решение по жалбата им за условията в търга, които те оспорваха. В момента на базата на решението по това дело тече друго, стартирано и от турската компания „Тяшапъ“, което също бави процедурите.

Продължава политическият цирк с новия Изборен кодекс. Очаква се утре в пленарна зала Народното събрание да гласува ветото на президента и по всичко личи, че Патриотичният фронт ще получи своето, каквото и да е каквата и да е цената. “Спокойни сме за формирането на мнозинство в настоящия парламент, стигнахме до единни позиции за Изборния кодекс, но предстоят срещи с парламентарните групи днес и утре”, това заяви пред журналисти председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов след едночасова среща с партньорите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт като от думите му не става напълно ясно дали все пак има единна позиция, въпреки че днес ветото върху Изборния кодекс мина в правната комисия.

Икономическа е водещата световна новина според нас, но и с български прочит. Задава се диверсификация на газ, което е винаги добра новина за българските национални интереси и лоша за руските.

С официално полагане на подписи върху символична тръба в Солун започна строежа на Трансадриатическия газопровод (Trans-Adriatic Pipeline -ТАР/ТАП), който ще транспортира каспийски газ до Запада Европа през териториите на Гърция и Албания, по дъното на Адриатическо море до Италия. Тръбата е част от инфраструктурата на Южния газов коридор, който се подкрепя от Европейската комисия и от САЩ за намаляване на зависимостта на Европа от руски природен газ. Затова на церемонията присъстваха зам.- председателят на Еврокомисията Марош Шефчович и специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохстийн. Домакин беше гръцкият премиер Алексис Ципрас, а сред останалите гости бяха премиерът на Грузия Гиорги Квирикашвили, първият вицепремиер на Азербайджан Ягуб Еюбов, вицепремиерът на Албания Нико Пелеши, българските вицепремиер Томислав Дончев и енергиен министър Теменужка Петкова, турският енергиен министър Берат Албайрак, италианският министър на икономическото развитие Карло Календа и Валтер Стейнман, представител на швейцарското енергийно министерство. Проектът се подкрепя от Турция, през чиято територия ще минава инфраструктурата за пренос на каспийския газ преди ТАП, и от България, която ще получава 1 млрд. куб. м. азерски газ по тръбата и през бъдещия интерконектор с Гърция. От българска страна подпис на тръбата сложи Томислав Дончев. Теменужка Петкова подчерта на церемонията важността на този проект за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в България.

В Ирак

Деветнадесет души загинаха и 15 бяха ранени при самоубийствен атентат с кола бомба в шиитския квартал на Багдад Садр сити, съобщава Ройтерс.

Нападението било извършено на оживен пазар. До момента никой не е поел отговорност за атаката, но тя носи почерка на сунитската джихадистка групировка „Ислямска държава“. С това общият брой на убитите при нападения в Багдад днес достигна 63. Остава само да се надяваме и молим, че с това този пореден трагичен ден ще завърши, без да има повече жертви.

Логично продължаваме с новина за бъдещия генерален секретар на ООН, в която интригата с двете българки се завърта отново.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева остава потенциален кандидат за нов генерален секретар на ООН, като номинацията може да бъде издигната от няколко страни от Централна и Източна Европа. Това пише онлайн изданието Politico, като се позовава на различни дипломатически източници. Те посочват, че Великобритания, която е една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и има право на вето, е горещ привърженик на Георгиева и е предупредила, че не приема излъчените досега източноевропейци, сред които Ирина Бокова. Източна Европа може да загуби възможността неин представител да оглави най-голямата световна организация, след като първоначално номинираните кандидати от тази част на континента не са се представители убедително в началния етап на кампанията, казват дипломати и наблюдатели. Терминал 3 ви разказа подробно за изслушванията. Регионът бе разглеждан с шансове да излъчи наследника на Бан Ки-мун догодина, отчасти благодарение на стремежа на Русия да види начело на 70-годишната организация представител на тази част на Европа, която никога не е заемала поста. Значим обрат е настъпил в края на април. Тогава британският посланик в ООН Матю Райкрофт е заявил на неофициална среща с посланиците на ЕС, че ако източноевропейските правителства имат сериозни намерения постът да бъде зает от техен представител, те трябва да номинират някои нови кандидати, твърдят двама дипломати, присъствали на разговора. Терминал 3 ви разказа преди време и че Русия има резерви относно представянето на Бокова на това изслушване и според висши дипломати, ако Русия е искала източно-европейски кандидат на всяка цена, е трябвало да заложи на по-добри. Ако източноевропейците бяха добре координирани, те сега ще проведат поверителни разговори за това кой има най-добри шансове да спечели и да жертват по-слабите кандидати, коментира Ричард Гауън от Европейския съвет за външна политика. „Но те не са добре координирани, така че няма да го направят“, допълва той.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник и Mediapool