SHARE

Компрометираната асфалтова настилка на пътя край Своге е предпоставка за трагичната катастрофа, която доведе до смъртта на 20 души в края на август 2018 г. Това съобщи прокуратурата, позовавайки се на експертизите по делото. Повдигнати са обвинения на още седем души, сред които настоящ началник в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), бивш шеф в това ведомство, служители на строителната компания „Трейс“ и надзора на ремонта. Обвиняемите по делото вече са осем души. Основата причина за катастрофата остава несъобразената скорост на водача на автобуса Григор Григоров, който досега бе единственият обвинаем – за причиняване на смърт по непредпазливост на 20 души и тежки травми на други осем. Сега като съпричинители на инцидента са обвинени още петима души, които са имали преки отговорности към ремонта на пътя. Това са: Бисер Иванов (изпълнителен директор на „Трейс София“), И. Иванов (технически ръководител на ремонта на пътя, който има договор с „Трейс“), С. Трифонов (шеф на асфалтовата база в Костинброд), М.Т. (строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на „Пътконсулт 2000“ ЕООД), С. Попниколова (шеф на дирекция „Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции“ в АПИ. Отделни обвинения по второ дело за престъпления по служба са повдигнати на Дончо Атанасов и Светослав Глосов от АПИ. Те ще отговорят за неизпълнение на задълженията с цел да набавят облага за „Трейс“. Подробностите четете в „Медиапул„.

В медията четете още за другия скандал на деня. Подалият оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради къща за гости, строена с евросредства и ползвана само от него и семейството му, ще бъде проверяван за конфликт на интереси. Самият проект, за който прокуратурата има данни, че Манолев е дал заем земя и крупен заем за реализирането му, ще се разследва за извършване на данъчни престъпления и злоупотреби със европейски средства. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в четвъртък, след като по-рано през деня излязоха новите разкрития по случая. Тя информира, че по случая с къщата за гости на Александър Манолев започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС. Напусналият поста си зам.-министър ще бъде проверен и дали като член на управата на фонд „Земеделие“ не е възпрепятствал проверки на къщата за гости, за чието построяване върху земя на Манолев Държавен фонд „Земеделие“ е отпуснал безвъзмездно над 390 хил. лв.

Вече сме подобаващо по темата и в чуждите медии, ни раказва „Клуб Z„:

Няколко цитата от две големи статии, излезли през последните дни, в които става дума за българския „Апартаментгейт“. В електронното издание „Телеполис“ германският журналист и отличен познавач на България Франк Щир е озаглавил статията си „Българско монополи“. Той се спира в подробности на случилото се и неговата хронология, а в първия абзац под заглавие „Асансьор към политическия ешафод“ между другото пише: „Афери и скандали се въртят на бързи обороти в България. „Всяко чудо – за три дни“ гласи една подходяща българска поговорка. Сегашният „Апартаментгейт“ гневи българската общественост вече от три седмици. И доведе до обезглавявания, които са безпрецедентни в новата история. Статията в австрийския „Щандарт“ е озаглавена „Българското правителство превръща един скандал в политически инструмент“. Авторите Ерик Фрай и Аделхайд Вьолфл разказват в началото за две неподписани статии в „24 часа“ и „Труд“, които обвиняват председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, че е нарушил закона, че поддържал връзки с тайнствен олигарх и извличал изгода от различни свои приятелства. По-нататък става дума за имота, придобит през 2013 година от сегашната съпруга на Панов, Елисавета Ганева, представена като издател на немскоезичното списание „Виртшафтсблат“, настроено критично към правителството: „По онова време двамата все още не са били двойка – те се женят чак през 2015 година. Независимо от това различни медии, които принадлежат към империята на медийния могул Делян Пеевски, се опитват да замесят Панов в „Апартаментгейт“ – очевидно, за да го дискредитират. В цялата работа става дума и за това да се отклони вниманието от скандала, който засяга на първо място управляващата партия ГЕРБ и ѝ вреди в предизборната борба за евроизборите.“

Може да сте очаквали подобрение на свободата на словото през 2018 г., тъй като България пое ротационното председателство на Европейския съвет през първата половина на годината, но вместо това настъпи обратното. 2018 г. видя убийството на телевизионната журналистка Виктория Маринова през октомври и явен опит от страна на властите да прикрият обстоятелствата, като закърпят разследването. Корупцията и тайните споразумения между медиите, политиците и олигарсите са широко разпространени в България. Най-известното въплъщение на това анормално състояние е Делян Пеевски, който уж притежава два вестника („Телеграф“ и „Монитор“ ), но притежава и телевизионен канал (Канал 3), новинарски сайтове и голям дял от разпространението на печатни медии. Правителството продължава да разпределя европейски средства за медиите при пълна липса на прозрачност, за да подкупи получателите да са благосклонни към него в отразяването на работата му. В същото време съдебният тормоз над независими медии, като например групата „Икономедиа“ , нараства. Заплахите срещу репортерите също са се увеличили през последните месеци, до степен, че да бъдеш журналист е вече опасно в България. Класацията на световната свобода на словото за 2019 г., изготвена от “Репортери без граници”, показва как омразата към журналистите се е превърнала в насилие, допринасяйки за увеличаване на страха. Броят на страните, считани за безопасни, където журналистите могат да работят в пълна сигурност, продължава да намалява, а авторитарните режими продължават да затягат контрола върху медиите. Всичко важно можете да намерите в „Терминал 3“.

Чешката полиция препоръчва да бъдат повдигнати обвинения на министър-председателя Андрей Бабиш във връзка с предполагаема измама, включваща субсидии от Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Пражката прокуратура каза, че е получила резултатите от полицейското разследване за евентуално участие на Бабиш в измамата за 2 млн. долара. Прокуратурата ще реши дали да повдигне обвинения срещу Бабиш или не. Случаят е свързан с ферма, получила евросубсидии, след като собствеността ѝ била прехвърлена от притежавания от Бабиш конгломерат „Агроферт“, включващ около 250 компании, на роднини на премиера. Субсидиите били предназначени за малки и средни предприятия, а „Агроферт“ не би имал право на тях. По-късно „Агроферт“ си върнал собствеността върху фермата. Вижте още в „Дневник„.

Вторият тур на президентските избори в Украйна предстои на 21 април и според социологическите проучвани актьорът и комик Владимир Зеленски води пред Петро Порошенко със 72 на 25%. Политическият новак поведе в президентската надпревара в Украйна през последните няколко месеца, като обеща на младите избиратели почивка от миналото, изпълнено с корупция и лидери, подвластни на силни олигарси. Сега обаче порция от хакнати имейли предполага, че Зеленски може би има свой мощен патрон: Кремъл.

Във вторник службите за сигурност на Украйна разкриха, че разследват дали кампанията на Зеленски е получила финансиране от членове на Руската служба за сигурност, които подкрепят ръководството на Донецката народна република (ДНР), самопровъзгласилата се проруска сепаратистка протодържава в източната част на Донбас. Интересното развитие на ситуацията, което всъщност беше очаквано, проследете в „Терминал 3„.

В същото време петрол и петролни продукти, включително бензин, няма да бъдат изнасяни в Украйна от 1 юни. Това съобщи премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от в. „Комерсант“ и деловото издание РБК. Медведев обявява мярката едва три дни преди балотажа на президентските избори в Украйна, където срещу действащия държавен глава Петро Порошенко се изправя комикът Володимир Зеленски. Ще има изключения за отделни случаи, за които се издават разрешения. Според Медведев решението е предизвикано от „недружелюбни действия“ на Украйна. Освен нефт и нефтопродукти ще има ограничения и за стоки на „машиностроителна продукция, лека промишленост, металообработка, чиято стойност за миналата година е почти 250 млн. долара“, продължи премиерът. Вижте още в „Дневник“.

Департаментът по правосъдие публикува доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, на който бе възложено разследването на връзките на кампанията на Тръмп с Русия при намесата им в президентските избори през 2016 г.

Публичната версия на доклада (редактирана поради засекретена информация, както и продължаващи разследвания) се състои от два тома: Първият описва намесата на Русия и връзките ѝ с кампанията на Тръмп, а вторият се концентрира върху възможността Тръмп да е възпрепятствал правосъдието.

Сред връзките на президента присъстват „бизнес връзки, покани към кампанията, покани кандидатът Тръмп и Путин да проведат лична среща…“.

„Разследването установи множество връзки между руското правителство и кампанията на Тръмп. Въпреки че разследването установи, че руското правителство е смятало, че ще се облагодетелства от президентство на Тръмп и е работило за подобен развой, както и че кампанията е очаквала да спечели електорално от открадната и разпространена от Русия информация, разследването не установи членове на кампанията на Тръмп да са извършвали конспирация или координация с руското правителство в тяхната намеса в изборите.“

Докладът изрично споменава, че невъзможността да бъде установена конспирация като престъпление не означава, че липсват доказателства за сътрудничество.

Във втория том се описват 10 случая, в които президентът се опитва да възпрепятства правосъдието – престъпление, за което камарата на общините може да образува процедура по импийчмънт.

Специалният прокурор е отправил 14 продължаващи разследвания към други прокуратури. Знаете, че „Терминал 3“ следи детайлно тази тема. Вижте всичко, което трябва да знаете.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.