SHARE

По средата на лятната суша и навръх други протести и димки ГЕРБ прокараха най-лобисткия закон, спестяващ милиони на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски, съобщи в. „Капитал“

Валери Симеонов дори в началото на деня заплаши да напусне коалицията с думите „Честита нова коалиция – ГЕРБ, ДПС и „Воля“, но след това изведнъж изчезна от полезрение. 

Става въпрос за законови промени, внесени от депутата от „Атака“ Николай Александров и колегата му от ВМРО Емил Димитров–Ревизоро, с които задълженията по приватизационна сделка на братя Домусчиеви за Български морски флот (БМФ) да бъдат опростени. Още по темата. 

Борисов защити мерките за спиране на чумата по овце и кози в Странджа, но уволни зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров и трима служители на ведомството. 

Както „Терминал 3* писа: „Оказва се, че при сравняване на плана за ликвидация на заболяването това, което прави Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), е в най-добрия случай екстремна реакция. Но и в двата случая – вероятно нерегламентирано действие на българските власти.

Нещо повече – българският доклад подчертава, че вирусът не може да издържи дълго време в околната среда. Предаването му между животните става с близък контакт.“

Повече по темата. 

ЕК глоби Google с рекордните 4.3 млрд. евро заради Android

Европейската комисия (ЕК) глоби с 4.3 млрд. евро Google заради монополни практики на пазара на мобилни операционни системи. Конкретната причина е операционната система Android на компанията, която се използва от практически почти всички производители на смартфони в света, с изключение на Apple. Тя е безплатна за всички компании в сектора, които искат да я ползват. Условието е телефоните да са с неизтриваем софтуер на Google, което на практика прави компанията монополист на пазара. Предварително инсталираният софтуер включва приложения за YouTube, електронна поща, музикална стрийминг услуга, магазин за теглене на приложения, интернет браузър и др., но според становището на ЕК основният проблем е търсачката и браузърът Google Chrome, която е директно свързана с услугите за търсене.

ЕС въвежда вносни мита за стоманата от трети страни

Европейската комисия предложи комбинация от квота и мита, за да отговори на опасенията в ЕС, че стоманените продукти, които вече не се внасят в САЩ,, ще залеят европейските пазари. Мярката е третата част от отговора на ЕС на въведените от Вашингтон мита върху вносните стомана и алуминий. Брюксел ще въведе защитните мита върху стоманата от утре, за да защити производителите си от нарасналия внос, който е следствие от американските мита, съобщи европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом.

Те ще бъдат въведени от 19 юли, ще са в размер на 25% и ще важат за 23 категории стоманени продукти. Те ще влязат в сила, когато вносът на тези продукти надвиши сегашната средна стойност, изчислена на основа данните от последните три месеца.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.