SHARE

Меркел не вижда никаква причина за премахването на санкциите на ЕС към Русия. В интервю за немската медия RND канцлерът заявява, че Русия не си изпълнява задълженията по минското споразумение и следователно в близкото бъдеще санкциите срещу Кремъл няма да бъдат вдигнати. “Европа трябваше да реагира срещу нарушаването на основни принципи”, предава Ройтерс думите на Ангела Меркел. Тя е категорична, че докато мирните преговори между Русия и Украйна не отбележат съществен прогрес, прекратяването на санкциите няма да бъде на дневния ред на ЕС.

И докато Европа заявява, че няма никакъв прогрес за мир между Киев и Москва, от Кремъл днес обявиха, че са започнали подготовка за преместването на военно оборудване на полуостров Крим. През следващия месец руското правителство предвижда мащабни военни учения в Черно море, след като обвини Украйна в “терористични действия” в Крим. От Киев отричат обвиненията и твърдят, че руските военни на полуострова сами са стреляли помежду си. Владимир Путин днес бе на посещение в Крим, където за пореден път повтори обвиненията към Украйна и заяви, че ще увеличи сигурността на полуострова.

Гърция няма да върне на Турция осемте военни, участвали в неуспешния опит за преврат срещу Ердоган, поне до края на годината. За разлика от България, която наруши принципите на българското и международното право и скорострелно експулсира турския гражданин Абдуллах Бююк в Анкара, то от Атина не се поддават на натиска засега. Гръцката комисия по даване на убежище започна изслушването на осемте турски военни, които поискаха политическо убежище в страната. Военните избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат. Гръцките медии съобщават, че комисията няма да вземе решение в следващите „два или три месеца“, предава агенция Франс прес.

Днес също така кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп освободи мениджъра на кампанията си Пол Манафорт – дългогодишен лобист на проруския бивш президент на Украйна Виктор Янукович. Това стана, след като украинските власти разкриха, че Манафорт е участвал в корупционна схема за пране на пари от Русия и е имал бизнес отношения с руския олигарх и близък приятел на Путин Олег Дерипаска.

У нас днес стана ясно, че българското председателство на Европейския съюз ще излезе около 150 млн. лева.

”На този етап от правителството са одобрени 50 млн. лв. За следващата и първата половина на 2018 г. бюджетът все още не е утвърден, но ориентировъчно става дума за около 150 млн. лв. за цялото председателство“, обясни Любомир Иванов – ръководител на Националния център за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС.

Българското председателство бе изместено с шест месеца по-рано заради рефендума във Великобритания за напускане на ЕС и ще се състои в първата половина на 2018 година.

Друга новина от страната е, че вече МОН ще признава по-лесно дипломите от европейски университети. От министерството съобщават, че ще отпадне изискването за заверка с апостил на дипломи и академични справки, издадени от висшите училища за държавите – членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Това предвижда проектонаредба на просветното ведомство, публикувана за обществено обсъждане. С промяната в българското законодателство се въвежда приета по-рано тази година европейска директива.

Занапред по новите правила за дипломите от европейските държави ще бъде нужно европейското дипломно приложение и превод на дипломата на български език от заклет преводач.

Това ще прекрати тромавата и скъпа процедура у нас, при която студентите, завършили в Европа, трябваше да чакат с месеци, за да им бъдат официално признати дипломи. Също така в много случаи се оказваше, че техните квалификации са много по-ниски по нашите стандарти от тези, които са получили в чужбина.

Днес също се разбра, че езиковите гимназии ще могат да запазят наименованията си въпреки новоприетата образователната реформа, която задължаваше всички училища да получат ново название.  Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева утвърди държавния стандарт за институциите в образованието, от който се разбра, че профилираните гимназии могат да включват в името си и наименованието „езикова“, ако повечето от половината от паралелките са с този профил. От министерството уточниха, че това на практика значи, че езиковите гимназии ще запазят името си.

Проучване на германската фондация “Бертелсман”, което обхваща 41 държави, членуващи в ОИСР и в ЕС, и е посветено на перспективите за бъдещето им, стига до извод, че през последните две години проблемите се задълбочават, отчасти дори драматично, съобщава „Дневник“.

„Медиапул“ подчертава акцента, че България е ксенофобска държава със слаба социална политика.

„В България няма цялостна интеграционна политика, а ксенофобията е широко разпространена, създавайки неблагоприятни условия за мигрантите“, се посочва в проучването.

То отдава особено значение на медийната среда. „Много частни медии са собственост на бизнес групировки, които имат връзки с управляващите. Така се търгува благоприятно отразяване срещу бизнес сделки. Собствеността на медиите често е непрозрачна, но независими онлайн медии започват да влияят върху политическия процес„, пише в проучването.

Най-слабата оценка България получава по показателя „социални политики“. В международната класация по този индикатор страната се нарежда на 40-а позиция от 41 държави.

„Качеството на образованието е сравнително ниско, със значителни географски разлики. Неравенството на доходите е голямо, а социалното изключване – значително. Системата трудно интегрира малцинствата, чужденците и хората с по-ниско ниво на образование“, се посочва в изследването.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Би Би Си, Ройтерс, „Дневник“ и „Медиапул“

 

SHARE