SHARE

Освободен е арестуваният 27-годишен румънски скитник от украински произход за проверка на алибито му по време на убийството на журналиста Виктория Маринова в Русе.

Има два варианта:

1) Властите тестваха как ще се приеме по света и у нас, че за убийството е виновен поредния „клошар“ и разбраха, че няма да го бъде.

2) Разследването проверява кой няма алиби, за да е извършил престъплението.

ЕС и САЩ предложиха помощ на българските власти в разследването. Такава засега не е приета.

Ники Хейли, посланикът на САЩ в ООН, и един от умерените републиканци политици в кабинета на Тръмп подаде оставка, която президентът Тръмп прие. 

Президентът добави, че в идните 2-3 седмици ще стане ясно кой ще е новият посланик на САЩ в ООН. Самата Хейли ще се оттегли до края на годината от поста.

България и Източна Европа не искат ЕС да поема по-високи климатични цели

България, в лицето на министъра на екологията Нено Димов, имаше една от най-категоричните негативни позиции против одобряването на по-високо от досега договореното намаление на емисиите от парникови газове към 2030 г.
Седем източноевропейски страни се противопоставиха на едностранното повишение на целите на ЕС за намаляване на емисиите от парникови газове към 2030 г. Това се случи по време на заседанието на министрите на екологията в Люксембург, на което се обсъждаше стратегията на 28-те преди предстоящата в Полша среща на страните, подписали конвенцията на ООН за климатичните промени. Целта на срещата в Катовице е да се намери механизъм за прилагането на Споразумението от Париж, чиято задача е да ограничи нарастването на глобалните температури с не повече от 1.5 градуса до края на века. България има въглищни централи, които не иска да затваря, а по принцип те са сред големите „производители“ на парникови газове.

МВФ понижи прогнозата си за ръста на световната икономика, включително и за България

МВФ понижи прогнозата си за световната икономика за 2018 и 2019 с 0.2 процентни пункта до 3.7%, като тенденцията засяга и България. Организацията очаква икономиката на САЩ да отбележи ръст от 2.9% тази година, но да се забави до 2.5% догодина. За еврозоната прогнозата е намалена до ръст от 2% вместо очакваните досега 2.2%, a за България също е занижена с 0.2 пр.п. до 3.6% през 2018 г., като за догодина се очаква допълнително забавяне до 3.1%.

Със 100 хил. лв. е глобена фирмата, надзиравала ремонта на централната софийска улица „Граф Игнатиев“ – „Тансконсулт 22“, съобщи кметът Фандъкова. Ремонтът струва общо 24 млн. лв. , а парите са по програма „Региони в растеж“. Реакцията идва след вълна от обществено недоволство от качеството на ремонта на оживената улица и искания за оставката на кмета Фандъкова.

Вторият от двамата руснаци, обвинени във Великобритания за покушението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, не е военен лекар от Главното управление на генщаба на руската армия ( ГРУ). Истинското му зад „Александър Петров“, е др. Александър Евгениевич Мишкин. Офицерският му чин не е известен, но предвид 15-годишната му кариера би трябвало да е подполковник или полковник. Това твърдят разследващата медия Bellingcat и руският им партньор Insider разкриха преди седмици името и на Руслан Боширов, който се оказа полк. Анатолий Чепига от ГРУ.

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще предложи мораториум върху разрастването на университетската мрежа. Той ще засегне не само разкриването на нови университети, но и на нови филиали, както и на нови, несвойствени за тях специалности.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.