SHARE

Руският главен прокурор Юрий Чайка успя да посети цяло съзвездие български държавници – включително правосъдния министър Цецка Цачева. След днешната си среща с премиера Бойко Борисов и с българския патриарх Неофит генералният прокурор на Русия Юрий Чайка се срещна и с правосъдния министър Цецка Цачева и вицепрезидента Илияна Йотова. На срещата с Цачева са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Ася Петрова и Н. Пр. Анатолий Макаров. На нея били обсъдени правомощията и дейността на Министерството на правосъдието и взаимодействието със съдебната власт, цитираме „Дневник“.

Делян Пеевски е наел американската компания Morgan Lewis Consulting като свой защитник в казуса, станал известен в България като „Магнитски“. Тази информация получаваме от издание на депутата от кръга медии, обслужващи интересите му. В средата на август бяха внесени документите, с които собственикът на фалиралата КТБ и бивш бизнес партньор на Пеевски – Цветан Василев, официално кандидатства за закрила в САЩ по закона „Магнитски“, напомня „Дневник“. Огъстин е от юридическата компания JWI („Джеферсън Уотърман интернешънъл“). Според информацията Пеевски е прибегнал до услугата на защитниците, за да отстояват „позицията му по обвиненията, отправени срещу него и срещу главния прокурор Сотир Цацаров от Цветан Василев, обвинен в източването на милиарди от фалиралата КТБ“.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ сезират ДАНС относно невярна информация, появила се на сайта на четири медии – „24 часа“, Frognews, „Блиц“ и „Фокус“. Фалшивата новина е била разпространена с провокативно заглавие, според което изпълнител на държавната поръчка за т.нар. тол-система за таксуване ще ощети гражданите. От „Медиапул“ напомнят, че тол-системата ще бъде въведена в експлоатация единствено за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона, които ще плащат за изминато разстояние.

Програмата за саниране ще бъде преразгледана – това обяви строителният министър Николай Нанков след среща с представители на Камарата на строителите в България. Според него методиката трябвало да се промени и да се оптимизира, като надеждите са това да доведе до по-строг контрол. Предполагаше се, че до края на юни т.г. програмата ще бъде преразгледана и ефективността й ще се подобри – това не се случи. Още през май пък започнаха проверки по сигнали за неизправности в процеса на работа.

Румен Радев, който активно продължава да лобира в полза на самолетите „Грипен“, заяви, че според него някой е подвел премиера Борисов, че последните може би не са най-подходящият избор. Държавният глава отново определи избора на самолетите като най-добър, отричайки да е давал становище за тях на Пламен Орешарски, научаваме отново от „Медиапул“. Междувременно припомняме, че Румен Радев със същия плам е агитирал за самолетите F-16, чиято покупка бе умишлено затруднена от властите, а избирането на „Грипен“-ите бе отдавна предизвестено.

Същевременно проектът за купуване на нов за армията ни изтребител ще бъде променен и трябва да бъде гледан отново от парламента като този път се очаква оферта за нови изтребители F-16.

Вяра Анкова, доскоро начело на  на Българската национална телевизия (БНТ), поема стратегическото ръководство на новинарския екип в Нова телевизия и ще отговаря за развитието на новините, информационните предавания и публицистичните програми от 9 октомври 2017 г., съобщиха от частната телевизия, цитирани от „Дневник“.

От „Да, България“ поискаха оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов. Позицията е във връзка с оръжейния завод „Дунарит“, който държавата се опита да придобие и за когото се водеше битка от страна на офшорната компания ViaFort, зад която се смята, че стои Делян Пеевски. Историята за „Дунарит“ ни представят от „Капитал“, а тук може да прочетете пълната позиция на „Да, България“. 

Точно 60 добре запазени останки от корабокрушения, които разказват историята на корабоплаването в Черно море, са били открити на дъното на Черно море от експедицията Black Sea Map, разказва материал на „Дневник“. Това бе съобщено днес в Бургас от международен екип, който работи над най-големите подводни археологически проучвания в света. Най-ранното корабокрушение датира от периода VI-V в. пр.н.е., разказват от изданието. Поради характерните условия на Черно море останките са изключително запазени. Поради това дъното на морето е наричано „музей на корабоплаването“.

Участието на президента Тръмп в срещата на ООН започна сравнително спокойно. До днес, когато той заяви, че САЩ може би ще трябва „тотално да унищожат“ Северна Корея. Той нарече Ким Чен Ун „ракетния човек“ и заяви, че е тръгнал на самоубийствена мисия. После Тръмп се обърна и към Иран, заявявайки, че не одобрява сключеното споразумение на администрацията Обама със страната и евентуално може и да не го ратифицира. Относно Венецуела Тръмп заяви, че „не може просто да стоим и да гледаме отстрани“. Президентът утвърди протекционистката си визия за света, но не посочи конкретни мерки как назряващите конфликти в Близкия изток, Азия и Южна Америка ще бъдат разрешени.

Ураганът „Мария“ нарасна до 5-а категория и се очаква да удари в Карибско море. Ветровете достигат до скорост от 260 км/ч. Официална информация почти липсва, тъй като комуникациите към региона са прекъснати в по-голямата си част. „Мария“ мина през Доминиканската република, където все още няма обратна връзка, в момента се движи към Пуерто Рико и Британските Вирджински острови.

Залгавна снимка: Юлия Лазарова/Дневник

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.